≫ 

Mrze sve što je srpsko: Srbima povratnicima kod Zadra sekirama posečeno više od 150 maslina

Sreća je da su neposredno pre napada obrali masline

  • 15
Masline, maslinjak, sekira Foto ilustracija: Telegraf/Pixabay/Shutterstock

Srpskoj povratničkoj porodici Babić u mestu Biljane Donje kod Zadra nepoznate osobe posekle su sekirama između 150 i 200 stabala maslina u noći između subote i nedelje, rekao je direktor "Veritasa" Savo Štrbac.

On je naveo da je maslinjak posečen na imanju porodice Milice Babić, koja živi u tom mestu, i napomenuo da je sreća da su neposredno pre napada obrali masline.

- U subotu su Milica i njen dever Slavko Babić, povratnici u to selo, orezali stabla, a u nedelju došli da odnesu ostatke rezidbe i zatekli posečen maslinjak - rekao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, napadači su posekli i izvestan broj bresaka, a provalili su i u neke od obnovljenih kuća i ukrali poljoprivredne mašine.

Oni su pre napada obrali masline Foto: Pixabay

Štrbac je ocenio da bi najverovatniji počinitelji mogli biti meštani susednog, hrvatskog sela Škabrnja, imajući u vidu način, na koji je to učinjeno - sekirama, za šta je, kako su ukazali vlasnici maslinjaka, potrebno više ljudi.

On je ocenio da je okidač za napad mogla biti obeležavanje godišnjice Vukovara, ali i godišnjice stradanja civila u Škabrnji, 17. novembra 1991. godine.

- Kad to neko uradi sekirama, to mora biti planski, mora biti besan i da mrzi vlasnike - rekao je Štrbac.

On je istakao da pričinjena šteta, iako velika, nije samo materijalna, nego je sadržana i u tome što je uznemirila Srbe, kojih se, kako je rekao, ionako malo vratilo i i kojima periodično ruše obnovljene kuće.

Prema njegovim rečima, povratnici u tom srpskom selu izloženi su i zagađenju, jer je pre osam godina uz to selo izručeno više od 250.000 tona opasne crne šljake - silikomanganske troske, koja je u zadarsko zaleđe prevezena čak od Šibenika.

VIDEO: Masline imaju i ovakvu upotrebu

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seki

    20. novembar 2018 | 00:08

    A zamislite da u Srbiji nekom hrvatu poseku samo jedno stablo.

  • Stameni

    20. novembar 2018 | 00:09

    Bratstvo i jedinstvo...

  • Realno

    20. novembar 2018 | 06:42

    Kako neko može da živi sam sa sobom, da toliko mrzi i toliko bude zloban?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA