≫ 

Dodik poljubio zastavu Srpske pa položio zakletvu: Inaugurisani novi članovi Predsedništva BiH

Tekst zakletve oni su pročitali pred prethodnim sazivom Predsedništva koji su činili Mladen Ivanić iz Republike Srpske i Bakir Izetbegović iz FBiH.

  • 6

Milorad Dodik, Srbin iz Republike Srpske, i Bošnjak Šefik Džaferović i Hrvat Željko Komšić iz Federacije BiH položili su danas zakletvu i u naredne četiri godine činiće sedmi saziv Predsedništva BiH nakon rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Nakon što im je predsednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić uručio sertifikat kojim se potvrđuje njihov izbor na opštim izborima održanim u oktobru, Dodik, Džaferović i Komšić su izgovorili tekst zakletve.

Dodik će prvi biti na čelu BiH Foto: AP/Tanjug

Tekst zakletve glasi: "Ovim se zaklinjem da ću savesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u celosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana".

Tekst zakletve oni su pročitali pred prethodnim sazivom Predsedništva koji su činili Mladen Ivanić iz Republike Srpske i Bakir Izetbegović iz FBiH.

Pošto je svaki novoizabrani član pojedinačno potpisao tekst zakletve, završen je postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost.

Dodik u Sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu u 17 časova, organizuje svečani prijem za više stotina domaćih i stranih zvanica. Prijemu će prisustvovati i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Prvu put ove godine srpski član Predsedništva Milorad Dodik zakletvu je položio i pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, juče u Banjaluci koja će biti održana danas, prenela je RTRS.

Novi članovi Predsedništva BiH Printskrin: N1

Predsedavanje u novom sazivu Predsedništva po automatizmu preuzima član prema sledu rotacije predsedavanja prethodnog saziva, a to bi trebalo da bude Dodik. Predsedavajući Predsedništva menja se svakih osam meseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

DODIKOVO OBRAĆANJE

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poljubio je danas zastavu Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH i pročitao tekst svečane izjave, koju je i potpisao, a povodom stupanja na dužnost.

On je kazao danas u prvom obraćanju na novoj funkciji da će se u svom mandatu zalagati za ukidanje institucije visokog predstavnika. Poručio je da ne želi napraviti nijedan loš potez prema Bošnjacima i Hrvatima, ali da će tražiti adekvatan tretman za Republiku Srpsku i srpski narod.

- Konstatujem da smo imali najbrži mogući dogovor da ja budem predsedavajući u novom sazivu i o tome vas obaveštavam. Zahvaljujem se kolegama, moj mandat traje osam meseci. Kako redosled kaže, doći će i druga dva člana na red - poručio je on.

Poručio je da mu nije namera da bilo kome čini štetu.

- Posebna mi je čast danas ovde u društvu sa kolegama preuzmem dužnost člana Predsedništva BiH nakon opštih izbora. Moja osnovna baza jeste RS, ja dolazim kao predstavnik RS i srpskog naroda i boriću se da sa drugim članovima Predsedništva BiH vratim položaj i dimenzije kakve trebaju biti. Nije mi namera da bilo kome činim bilo kakvu štetu ili nešto što bi sprečilo bilo kog Hrvata ili Bošnjaka u razvojnom projektu. Želim da napravimo saradnju koja se može pokazati kao delotvorna. Davno smo se odmakli od vremena zbog čega smo ratovali, ovo je ozbiljna prilika da napravimo iskorak i napravimo demokratsko društvo. Moja politika će se zasnivati na poštovanju Ustava, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu - naglasio je Dodik.

Dodik je nakon položene zakletve održao govor Foto: AP/Tanjug

Poručio je da će tražiti adekvatan tretman za Republiku Srpsku.

- Mnogi ovde znaju da ja imam dosta primedbi na ono kako je radio Visoki predstavnik, mislim da ćemo morati imati novu raspravu na mnogim pitanjima i pokazati kompromis. Rešenja pre 15 godina su možda odgovarali tom vremenu, danas ne. Zalagaću se da se ukine Visoki predstavnik u što skorijem vremenu.

Mnoge odluke koje su donesene sadržavale su nametnute zakone na koje Visoki predstavnik nije imao pravo. On je uveden u BiH Aneksom 9 Dejtonskog sporazuma, prema tom Aneksu on može implementirati samo civilne delove sporazuma. Mislim da ćemo imati želje i volje da napravimo što bolje, ja to hoću. Tražim adekvatan tretman RS i srpskog naroda gde god bio. Ja sam ovde kao predstavnik RS i Srpskog naroda da provodim politike vezane za vojnu neutralnost i odbacim bilo kakve procese da se BiH ne usmeri na pravce koji nemaju koristi za RS - naglasio je on.

- Ja ne isključujem mogućnost i EU treba da bude cilj BiH. Zato ću zajedno sa kolegama već na prvoj sednici zatražiti da EU i njene strukture što pre moguće daju status kandidata za BiH. Želimo da vidimo i opredeljenje Evrope. Radiću na tome da iz Ustavnog suda odu strane sudije, mi moramo vlast vratiti narodu. Sada ću morati i hoću sa svojim kolegama zajedno da razmatram i donosim odluke. Ne bih prihvatio ovu dužnost da ne verujem u to. Ukoliko BiH ne pokaže novu dimenziju, ne vidim svoje mesto ovdje. Nisam došao da se slikam, primam platu, putujem po svetu, sve sam to već video, nego da napravimo zajednički dogovor dva entiteta i svih građana BiH - potcrtao je on.

U Sarajevu sa Dodikom bili su i njegov sin Igor i kćerka Gorica.

VIDEO: Dodik posle izbora

(Telegraf.rs/Tanjug/ba.n1info.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA