Praljkovu smrt uživo gledalo je više miliona ljudi: Pre godinu dana bivši general hrvatske vojske popio je otrov u sudnici Haga (FOTO) (VIDEO)

- Slobodan Praljak nije ratni zločinac! Sa prezirom odbacujem vašu presudu - rekao je i ispio cijanid

  • 5
Slobodan Prljak Foto: AP/Tanjug/ICTY

Penzionisani general hrvatske vojske, Slobodan Praljak, na današnji dan pre godinu dana, popio je otrov posle izricanja presude u Haškom Tribunalu. Ovom presudom Praljak je osuđen na 20 godina zatvora, ali kaznu nije imao nameru da izdržava.

Praljak je u sudnicu došao nasmejan, a sa osmehom se i pozdravio sa sudijom. Međutim, čim mu je izrečena presuda, penzionisani general je izgovorio da to odbija i iste sekunde popio otrov koji je sve vreme držao u ruci. Smrt uživo pratilo je nekoliko miliona ljudi.

- Slobodan Praljak nije ratni zločinac! Sa prezirom odbacujem vašu presudu - rekao je samo nekoliko trenutaka pre nego što je popio otrov iz bočice.

Ubrzo je izveden na sporedni izlaz iz zgrade uz jaku policijsku pratnju, sednica je prekinuta, kao i prenos uživo. Hitna pomoć je stigla posle 40 minuta, a svi novinari su odmah izbačeni i zamoljeni da se udalje.

Čak nekoliko sati se nije znalo nikakvo stanje Praljaka, kao ni da li je zaista popio otrov. Ali je portparol Haškog tribunala potvrdio njegovu smrt rekavši da je preminuo u bolnici posle popijenog otrova.

Mnogi su ostali u čudu kako je Praljak uneo otrov u sudnicu, a prema rečima advokata Gorana Mikuličića, bočica sa otrovom je lako mogla da se unese u sudnicu.

Advokati tvrdili da nije bilo teško uneti bočicu otrova u sud/ Foto: AP/Tanjug

Kako je tada rekao, postoje kontrole prilikom ulaska u sudnicu, ali ne tako detaljne da bi se otkrila bočica.

Obdukcija tela pokazala je da je hrvatski general u sudnici popio otrov cijanid, što je dovelo do zastoja srca.

Ovo je verovatno i najpoznatiji otrov, jer su ga tokom istorije koristile mnoge ubice koje su želele da uklone svoju metu "prirodnom smrću" - s obzirom da smrt koja usledi posle trovanja cijanidom izgleda kao srčani udar. Ukoliko su koncentracije cijanida visoke, smrt nastaje tako reći trenutno sa zastojem rada srca i gubitkom svesti.

Samoubistvo je danima bilo glavna vest u čitavom regionu/ Foto: Tanjug/AP

Smrt Slobodana Praljka danima je bila glavna vest u čitavom regionu, a na Trgu bana Jelačića danima je stajao improvizovani oltar u njegovu čast. Neko je i sinoć, uoči godišnjice, zapalio dve sveće za osuđenog ratnog zločinca.

Na spomenik banu zalepljen je i A4 papir na kom piše: "Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbacujem vašu presudu".

KO JE BIO SLOBODAN PRALJAK

Tokom suđenja u Hagu izdao je 18 knjiga s dokumentima iz Domovinskog rata i analizama rata u BiH. Na početku rata 1991. godine pristupio je dobrovoljno oružanim snagama Republike Hrvatske i unapređen je u čin general-major.

Dana 3. setpembra 1991. godine kao dobrovoljac umarširao je u Sunju, gde su se vodile krvave bitke koje i danas nisu do kraja opisane.

Optužen je za ratne zločine nad muslimanima u BiH tokom rata/ Foto: AP/Tanjug

Devetog novembra 1993. srušen je Stari most u Mostaru, a većina svetskih medija je za taj čin optužila Hrvatsko veće odbrane na čelu sa Slobodanom Praljkom kao načelnikom. Praljak je tvrdio kako je most srušen aktiviranjem eksplozivne naprave postavljene na levoj obali Neretve, na kojoj je bila Armija BiH.

Praljak je jedan od herceg-bosanske šestorke, optužene za ratne zločine nad muslimanima u BiH tokom rata.

ŠALE NA RAČUN SAMOUBISTVA

Nakon što je usred izricanja presude u Hagu Slobodan Praljak popio otrov, a kasnije i preminuo, društvene mreže su bukvalno buknule. Iako je bilo za očekivati da će sa svih strana ponovo krenuti komentari koja je strana u ratu najveći krivac i zločinac, desilo se nešto još sramotnije. Naime, na Fejsbuku se se, u Srbiji, nizake šala za šalom na račun Praljakovog samoubistva.

Foto: Tanjug/AP, Facebook
Foto: Tanjug/AP, Facebook
Foto: Tanjug/AP, Facebook
Foto: Tanjug/AP, Facebook

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    29. novembar 2018 | 08:24

    И!? Шта каже истрага” славног “ суда!? Како му је и ко доставио отров?

  • djole

    29. novembar 2018 | 12:01

    tamo gde je otisao sigurno mu je bolje nego svim njegovim zrtvama koje je ostavio iza sebe !

  • Mick Sydney

    29. novembar 2018 | 11:32

    Has Sam ga video na cruzerom sun princes sto je plovio Sydney -Nov Zeland u Januaru 2018

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA