Vandal uništio 105 graničnih obeležja između Makedonije i Grčke, u dužini od čak 12 kilometara (FOTO) (VIDEO)

Još se ne znaju motivi ovog incidenta

  • 5

Makedonska policija je uspela da otkrije i privede vandala koji je prošle sedmice divljao uz makedonsko-grčku granicu. Iza brave je stavljen B. M. (36) iz bitoljskog pograničnog sela Germijan koji je sa "pogodnim alatom" uništio ili oštetio 105 graničnih kamena, nekih viših i od jednog metra, između Makedonije i Grčke u dužini od čak 12 kilometara.

- Regionalni centar za granične poslove Jug je rasčistio događaj od 23. ovog meseca, kada je u periodu od 14 do 20 časova nepoznato lice oštetilo i pomerilo gračine kamenove između Makedonije i Grčke. Nakon preduzetih mera je konstatovano da je počinilac krivičnog dela B. M. (36) iz sela Germijan, Bitolj. U policijskoj stanici je izvršen razgovor sa B. M. i on je priznao krivično delo. Nakon dokumentiranja slučaja protiv njega će biti podneta krivična prijava - stoji u saopštenju MUP.

Jedan od uništenih kamena Printskin: Kanal5

Selo Germijan je udaljeno nekoliko kilometara od makedonsko-grčke granice, pa seljaci, koji su pretežno stočari, često sa stokom prelaze na grčku stranu, ali se ovakav vandalizam do sada nije desio.

Uništene piramide koje označavaju graničnu liniji između Grčke i Makedonije prvi su primetili grački granični službenici koji su o tome obavestili svoje tužilaštvo i vojne vlasti.

- Pogranično kamenje je uništeno severno od grčkog sela Mesokampos, pa na istok do lokalne zajednice Alhada u opštini Lerin - izjavili su iz grčke policije.

Granica između Makedonije i Grčke Printskin: Kanal5

O ovom incidentu grčke vlasti su odmah obavestile nadležne institucije u Skoplju, a predstavnici makedonskog dela graničnog sektora 3 i 4, zajedno sa predstavnicima grčkog MUP i ministarstva odbrane su izašli na teren i utvrdili da je uništeno ili oštećeno granično kamenje od GK 132 do GK 147 u dužini od 12 kilometara.

Dok je trajala istraga, sumnjalo se da se radilo o organizovanoj akciji, jer niko nije mogao da pretpostavi da je za svega šest sati, i to neprimećeno, to mogao da učini samo jedan čovek.

Policija je uspela da otkrije odgovornog Printskin: Kanal5

Verovalo se da ovaj nemio događaj imao i političku pozadinu jer se dogodio u vreme kada dva suseda polako zatvaraju višedecenijski spor oko imena Makedonije, pretočen u Prespanski dogovor, gde je jedna od tačaka nepovredivost granice.

Koji su mu bili motivi i zbog čega je uništio čak 105 graničnih kamenova u dužini od neverovatnih 12 kilometara, na suđenju će trebati da otkrije uhapšeni vandal B. M.

(Telegraf.rs/D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @ Kiki

    1. decembar 2018 | 08:50

    Neznate motive Božee pa mentalni sklop otišao i on postao RETARD

  • Лицемер

    1. decembar 2018 | 05:56

    Некад се није могло прићи до граничног камена а сад их уништавају ... то је демократија. Ради ко шта хоће.

  • Karamindzovic

    2. decembar 2018 | 12:20

    Ja sam bio granicar na albanskoj granici i imali smo samo cetiri granicna obelezja na duzini od oko 20 km. Kako ovi imaju 105 na duzini od 12 km?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA