≫ 

Hrvatska državna televizija izazvala diplomatski skandal: Ukrajina traži javno izvinjenje zbog "nestanka" Krima na HRT-u

Za vreme gostovanje ministarke spoljnih poslova u Dnevniku dogodio se neverovatan propust

  • 11

HRT je izazvao diplomatski skandal kada je u Dnevniku tokom razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Marijom Pejčinović Burić pred sastanak Srednjoevropske inicijative u Zagrebu prikazao kartu Evrope, na kojoj je Ukrajina prikazana bez Krima.

Krim je, naime, Rusija anektirala pre tri godine, što ni hrvatska diplomatija, a kamoli ukrajinska država ne priznaje, tako da je ovakva karta izazvala ljutitu reakciju ambasade te zemlje u Zagrebu.

- Ambasada Ukrajine u Republici Hrvatskoj izražava oštri protest vezan za tehničku grešku ili svesnu provokaciju, koja je nastala u programu Dnevnika od 2. decembra 2018. godine - kaže se u dopisu urednici Katarini Periši Čakarun.

- Takvo iskrivljenje informacije smatramo neprimerenim i izazovom teritorijalnoj celovitosti Ukrajine - ističe se u dopisu.

U ambasadi su uvereni da je HRT "središnja televizija Hrvatske" i "autoritetni medijski resurs" i da kao takva ne može biti u suprotnosti sa službenim stavom Vlade RH i poziciji EU koje podupiru suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Stoga, od HRT-a traže javni izvinjenje zbog "širenja iskrivljene informacije" i mole da se "preduzmu mere s ciljem sprečavanja ponavljanja takve situacije".

Podsetimo se trenutka presretanja ukrajinskih vojnih brodova u Crnom moru

(Telegraf.rs/Telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    3. decembar 2018 | 14:50

    I Ukrajina prikazuje Srbiju bez Kosova i Metohije.Kako aeješ tako i žanješ!

  • Čika delija momak

    3. decembar 2018 | 15:06

    Nema veze... Koliko vidim na slici, Kosovo je u sklopu Srbije kako i treba naravno, svaka čast komše

  • Mihajlo

    3. decembar 2018 | 14:27

    Mogu se oni izvinjavati koliko hoće Krim je otišao i to zauvek, jer je uvek i bio Ruski

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA