Ovako izgleda spomenik Tuđmanu koji je naljutio Hrvate: Kao da su ga gađali blatom, biće omiljena destinacija golubovima (FOTO)

Spomenik autora Kuzme Kovačića visok je 4,2 metra, a postavljen je nasuprot budućeg spomenika domovini

  • 19

U Zagrebu će danas biti otkriven spomenik prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu na platou između Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Gradskog poglavarstva, kod fontana. Ceremoniji će prisustvovati, kako je najavljeno, ceo državni vrh, ali najverovatnije ne i njegova porodica, pišu hrvatski mediji.

Spomenik autora Kuzme Kovačića visok je 4,2 metra i postavljen je pre nedelju dana, a biće otkriven danas u 15 sati, povodom 19 godina od njegove smrti.

Delegacija HDZ-a predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem položila je u ponedeljak na Mirogoju venac i zapalila sveće na grobu predsednika Tuđmana, kojeg je Plenković nazvao vizionarskim državnikom u prelomnim trenucima za Hrvatsku.

U Zagrebu će danas, sat vreme uoči otkrivanja spomenika biti organizovan i protest pod motom "Budi na suprotnoj strani", a u pozivu za taj događaj stoji da je politika prvog hrvatskog predsendika bila zločinača i da ga ne treba slaviti.

Građani se na protest pozivaju putem Fejsbuk stranice koja nos naziv "Dosta je, ja vas se ne bojim", a koja je otvorena u vreme velikog protesta veterana, tzv. šatoraša, iza kojeg je stajao Zoran Erceg.

Izgled spomenika, međutim, izazvao je različite komentare u hrvatskoj javnosti, a Tuđmanov sin Stjepan je za portal 24sata.hr otkrio da se slaže s tvrdnjama da zagrebački spomenik ni najmanje ne nalikuje njegovom ocu.

- Što se tiče svih skulptura i bista širom Hrvatske, iskreno nisam srećan što je to prepušteno isključivo imaginaciji umetnika. Moram da nagađam šta je zapravo umetnik likom moga oca hteo da kaže. Ne volim što se kod mnogih uopšte ne prepoznaje Franjo Tuđman. Cenim skulptora Kuzmu Kovačića, ali moram reći da mi se najviše dopao onaj kip u Škabrnji. Jedino sam onde osetio nešto dok sam ga gledao, za razliku od kipa u Kninu - kaže Tuđman mlađi.

Ubrzo nakon postavljanja spomenika, usledili su brojni komentari ljudi, koji su uglavnom kritikovali sam izgled spomenika.

Tako na hrvatskom portalu Index.hr mogu da se pročitaju reakcije ljudi na novi kip.

- Izgleda kao da su ga sad izvukli iz pepela Pompeja - napisao je jedan čitalac portala.

Bilo je i onih koji su istakli kako spomenik više liči na gradonačelnika Zagreba Milana Bandića nego na Tuđmana.

- Ne liči ni 1 posto na Franju - istakao je jedan hrvatski čitalac.

Mnogi kažu kako spomenik ne oslikava Tuđmana Printskrin: dnevnik.hr

Drugi su naglasili kako niko nije zaslužio da se tako prikaže.

- Niko nije zaslužio da se tako loše, neverodostojno i ružno prikaže - glasi drugi komentar.

Neki su, sa druge strane, istakli kako liči na Josipa Broza Tita.

- Rudlavi Tuđman, odeven kao Nehru. Kome to treba - piše u drugom komentaru, dok su neki istakli kako izgleda kao da su ga "gađali blatom".

U komentarima može da se pročita i kako je pravljenje spomenika "bespotrebno bacanje novca".

- Ako ovo sliči Franji Tuđmanu, onda sam ja Merlin Monro - našalila se jedna devojka.

Bilo je i onih koji se nadaju da će "spomenik biti omiljena destinacija golubovima".

Šta vi mislite o ovom spomeniku? Pišite nam u komentaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van

    10. decembar 2018 | 14:29

    Bolje da su ga gađali blatom dok je bio živ sigurno da ne bi uspeo stvoriti H. Državu Hrvatsku na stradanju nedužnog naroda.

  • Milan

    10. decembar 2018 | 12:15

    To je Titov kip samo su ga malo prepravili ali nije bas nesto uspelo 😂

  • Boby

    10. decembar 2018 | 12:39

    A nasli kome ce digniti spomenika ali spomenik je divan ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA