Ove žene su u ratu bile surovije od muškaraca: "Čudovište dečijeg lica" i "Krvava Azra" su sekle, prebijale i palile nemoćne ljude (FOTO)

Najveći broj presuda i suđenja koja još traju, a da su u pitanju žene mogu se pronaći u Bosni i Hercegovini

  • 10

Tokom rata na području bivše Jugoslavije bilo je mnogo žrtava na svim zaraćenim stranama. Uglavnom su muškarci bili ti koji su počinili strašna zverstva, ali neretko su među njima bile i žene. One su čak bile i brutalnije.

Najveći broj presuda i suđenja koja još traju, a da su u pitanju žene mogu se pronaći u Bosni i Hercegovini.

Azra Bašić, Hrvatica, osuđena je na 14 godina u zatvoru zbog zločina nad srpskim civilima u Derventi 1992. godine. Izručena je Bosni i Hercegovini iz SAD-a gde je pobegla nakon kraja rata. Tokom rata Bašić je imala nadimke poput "Azra dva noža" i "Krvava Azra" zbog okrutnosti njenih zločina. Preživeli koji su bili u logorima pod njenim zapovedništvom svedočili su kako ih je Bašić terala da ližu krv sa vojnih čizama zatvorenika koji su bili ubijeni, da jedu jugoslovenski novac, ljube hrvatsku zastavu i puze preko poda punog stakla.

Urezivala je nožem na žrtve slovo "S", i stavljala so na njihove rane, pa ih terala da ih ližu, udarala ih u genitalije i im pretila obrezivanjem. Mnoge je Bašićeva izgladnjivala i žednoe terala da piju benzin, a zatim im upaljačem palila lice.

I na drugim su suđenjima bila svedočenja koja govore da su tokom rata u Bosni počinjena gotovo neverovatna zverstva.

Azra Bašić Foto: Kentucky's U.S. Marshal's Service, Profimedia/Zuma Press - News

Albina "Nina" Terzić, Hrvatica, osuđena je na tri godine zatvora jer je fizički maltretirala civile u logorima u Odžaku i terala ih na međusobne polne odnose. Jedan je svedok rekao kako ga je naterala da siluje mentalno bolesnu zatvorenicu.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica takozvane Armije BiH, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg dečaka Slobodana Stojanovića. Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dečaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

Monika Karan Ilić je dobila kaznu od četiri godine zbog mučenja ne-srpskog stanovništva 1992. godine, a prozvali su je "čudovište dečjeg lica" jer je tada imala samo 17 godina. Na sudu su preživeli govorili o okrutnosti njenih zločina, koji uključuje stavljanje kiseline na otvorene rane, klanje zatvorenika sa slomljenim bocama i seksualno zlostavljanje.

Marina Grubišić Fejzić još je jedna od niza žena osuđenih za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Dobila je kaznu od pet godina zatvora zbog zlostavljanja srpskih zatvorenika u Dretelju pored Čapljine 1992. godine, ali i dalje insistira kako je nevina.

- Kako se osećam kao žena koja je ratna kriminalka, pitate me? Ne smatram se ratnim zločincem - rekla je za BIRN iz zatvora u Tuzli gde služi kaznu.

- Ponosna sam na sebe jer sam bila na položajima na kojima se muškarci nisu usudili da budu. Ponosna sam jer sam se borila za to da mi ne oduzmu domovinu - dodala je.

Priznaje kako je videla zlostavljanje zatvorenika u Dretelju, ali tvrdi kako nikada nije učestvovala u premlaćivanjima.

- Žao mi je tih ljudi, ne kažem da nisu patili i to sam rekla i sudu. Bili su mlaćeni dan i noć, ali ja nisam bila zadužena za njih i nisam bila u poziciji da ih pustim - kaže. Svi ti slučajevi jasno pokazuju kako su žene i više nego sposobne da postanu ratni zločinci, iako javnost nije naučena da ih gleda u toj ulozi.

Na području BiH je stradao veliki broj ljudi na sve tri strane Foto: Tanjug/AP

Slađana Korda je u odsustvu osuđena u Vukovaru na osam godina zatvora radi zločina protiv ne-srpskih civila, tokom zime 1991. godine, piše balkaninsight.com.

Ivanka Savić iz Vukovara, osuđena je na četiri i po godine zatvora zbog ratnih zločina protiv civila. Prema presudi, Savić nije bila članica neke naoružane grupe, ali je 1991. i 1992. prijavljivala Hrvate srpskim vojnim jedinicama. Osuđena je 2004. godine, kada je imala 77 godina.

Sud u Beogradu osudio Ranku Tomić na pet godina zatvora zbog mučenja i ubistva 18-godišnje bosanske medicinske sestre, Karmen Kamenčić, 1992 godine tokom rata u Bosni.

Slučaj je neobičan zbog brutalnosti njenog zločina ali i činjenice da su i žrtva i zločinac - obe žene. Prema optužnici članovi jedinice Ranke Tomić uhvatili su Kamenčić i odveli u grad Radić. Tomić je tamo naredila Karmen da skine sa sebe svu odeću i iskopa sopstveni grob...U ovom zverstvu su učestvovale i Bora Kuburić i Radmila Banjac, koje su nesrećnu devojku udarale štapovima, a zatim joj je Radmila Banjac nožem odsekla kosu. Karmen su urezali krst na glavi i na leđima pa su joj odrezali deo uha.

Većina ispovesti, priča i suđenja iz ratova devedesetih samo spominju žene kao žrtve, i to civilne žrtve. No, mnoge žene su se priključivale vojnim jedinicama. Tačni brojevi nisu poznati, ali u armiji Bosne i Hercegovine bilo je više od 5.000 žena, od kojih su neke ratovale, a neke bile zadužene za logistiku. Suđenja poput ovog Ranki Tomić pokazuju kako i žene mogu počiniti zverstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stoka

    8. decembar 2018 | 22:50

    Uvesti smrtnu kaznu za takve

  • Danijel

    8. decembar 2018 | 22:10

    Treba ih sve zajedno u jednu ćeliju, pa neka se međusobno masakriraju.

  • Pravda

    8. decembar 2018 | 23:31

    Bosanski Brod je prvi grad na prostoru BiH u kojem su oformljeni logori u kojima su mučeni Srbi,Azra je i u Brodu vršila zlodjela mad srpskim stanovništvom,nažalost za te zločine još niko nije odgovarao!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA