Ovi domovi kulture su za vreme rata bili krvava mučilišta: U muzičkoj školi, bioskopu i muzeju su odjekivali ljudski krici puni užasa

Desetine nekadašnjih kulturnih ustanova su tokom sukoba bile mesta mučenja, prebijanja, ponižavanja i ubistava hiljada ljudi

  • 1

Domovi kulture u Rudom, Vitezu, dvorac Kerestinec, Muzička škola u Zenici u bioskopska dvorana u Glogovcu… Sva ta mesta kulture 90-ih su bila mesta zločina.

Knjiga "Iza sedam logora" Viktora Ivančića, Nemanje Stjepanovića i Hrvoja Polana podseća na ustanove kulture koje su u bivšoj Jugoslaviji tokom ratova devedesetih bile pretvorene u logore.

Prvi deo knjige pod naslovom "Spomenici razbratnosti", sećanje je, ne samo na desetine nekadašnjih kulturnih ustanova koje su tokom sukoba bile mesta mučenja, prebijanja, ponižavanja i ubistava hiljada ljudi, već je i pokušaj da se objasni kako je koncept nacionalne kulture kojim je bio zaražen čitav region, predstavljao uvod u ratove devedesetih godina, piše DW.

Logor je bio i u dvorcu Kerestinec Foto: Wikipedia/ Muzej Istorije Jugoslavij

Tako se navodi da je pred kapijom Vojne luke Lora u Splitu, podignut spomenik 72. bojni Vojne policije HV, čiji su pripadnici tamo mučili i ubijali ratne zarobljenike i civile srpske nacionalnosti.

U Domu kulture u Vitezu su Hrvati zatvarali Bošnjake, a tu se danas nalaze stranačke kancelarije HDZ, a tu je i spomen-soba poginulim vojnicima HVO. Oni koji su tamo bili mučeni i maltretirani se i ne pominju.

U periodu 1991-1992, Hrvati su koristili i dvorac Kerestinec kao sabirni logor i mesto za mučenje Srba.

U Muzeju "Bitka za ranjenike na Neretvi" u Jablanici je u ratu devedesetih godina bio je logor za zarobljene Hrvate.

Printkskrin: Youtube/TV1 HD

Ispred Doma kulture u Trnopolju, na mestu gde su zatvarani bošnjački i hrvatski muškarci, žene i deca, podignut je spomenik onima koji su držali zarobljenike.

U Domu kulture u Rudom, u čijem je sklopu i Muzej Prve proleterske brigade, su Srbi zatvarali Bošnjake. Tamo je sada stalna postavka je u jednoj minijaturnoj sobi, a u sali u prizemlju nalazi se "spomen soba poginulim borcima Otadžbinskog rata 1992-1996".

(Telegraf.rs/dw.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    9. decembar 2018 | 19:54

    Pisite o 100 logora za Srbe u Sarajevu...o logorima u Zenici gdje su Srbi bili cak do 1997....duze od godinu dana poslije zavrsetka rata...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA