≫ 

Hrvatska drastično povećava kazne za saobraćajne prekršaje: U ovim slučajevima će vozačima oduzimati vozila

Policijski stručnjaci za saobraćaj već duže vreme upozoravaju na najveće ubice u saobraćaju u koje se, uz brzu vožnju i nevezivanje vozača i putnika, uključuje i korištenje mobilnog u vožnji

  • 0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je pre nekoliko dana potvrdilo da je sa stručnjacima s Fakulteta saobraćajnih nauka dovršilo izmene i dopune zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima kojima se pooštravaju kazne, posebno za ponavljanje saobraćajnih prekršaja.

Kazne za najopasnije prekršaje povećavaju se kako bi se smanjio broj smrtno stradalih u saobraćaju, potvrdili su u MUP-u. Policijski stručnjaci za saobraćaj već duže vreme upozoravaju na najveće ubice u saobraćaju u koje se, uz brzu vožnju i nevezivanje vozača i putnika, uključuje i korištenje mobilnog u vožnji.

U MUP-u ističu da se predlogom zakona "znatno povećavaju novčane kazne za najteže saobraćajne prekršaje, odnosno sankcije se usklađuju s težinom nastalih posledica u saobraćajnim nesrećama".

NOVI ZAKON DONOSI DRASTIČNE KAZNE

U zakonskim izmenama uz povećanje kazni uvedena je i mogućnost privremenog oduzimanja vozila, ali samo za vozače recidiviste. Ta se mera predlaže za vozače koji su najmanje već dva puta pravosnažno kažnjeni, a policija ih ponovo uhvati u vožnji u suprotnom ili zabranjenom smeru na auto-putu, brzoj traci i putu namenjenom isključivo za saobraćaj motornih vozila, ako prekorače dozvoljenu brzinu za više od 50 kilometara na sat, namerno prođu kroz crveno ili odbiju alkotest ili test na droge.

Policija će posebno kažnjavati recidiviste Foto-ilustracija: flickr/West Midlands Police

Takođe, vozilo bi se moglo privremeno oduzeti recidivistima koji imaju više od 1,5 g/kg alkohola ili voze pod uticajem droge, voze pre polaganja vozačkog ispita ili u vreme dok im je dozvola oduzeta zbog ranijeg prekršaja.

NOVČANE KAZNO DVOSTRUKO I TROSTRUKO VEĆE

Zakonske izmene i dopune propisuju i povećanje kaznenih bodova, obvezni lekarski pregled nakon 67. godine života, snimanje vozačkih ispita i mogućnost provere elektronskim putem statusa vozačke na mrežnim stranicama MUP-a.

Uz podizanje najveće kazne na 2.700 evra povećale bi se i ostale kazne pa bi se, na primer, na 135 evra povećala kazna za nevezivanje sigurnosnog pojasa (do sada je kazna iznosila 67 evra), kao i kazna za nepropisan prevoz dece, dok bi se telefoniranje u vožnji kažnjavalo s 200 evra (do sada je kazna iznosila 67 evra).

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA