≫ 

Katerina pravi unikatan nakit sa pupčanom vrpcom, majčinim mlekom, pramenom kose i bebinim prvim zubićem (FOTO)

Tehniku rada sa epoksidnom smolom naučila je preko interneta

  • 2

Mlada žena iz Skoplja, Katerina Gabunija od epoksidne smole pravi unikatan nakit sa komadićima pupčane vrpce, kapljicama majčinog mleka, pramenom kose ili prvim zubićem dece. Mame ili bake koje žele da svoje bebe ili unučad zauvek drže blizu srca, od Katerine Gabunije naručuju nakit u obliku prstena, minđuša, ogrlice, narukvice ili privezaka.

Katerina je i ranije, ali samo za sebe, pravila interesantan i avangardni nakit od srebra, žice, perli, ali epoksidna smola ju je bukvalno očarala. Kada je pročitala jedan tekst o tome kako je priroda uspela da 2.000 godina očuva jednu bogomoljku zarobljenu u smoli od drveta, a to isto se dešava sa ćilibarom i sa drugim prirodnim smolama, Gabunija je odlučila da u epoksidnu smolu zarobi omiljeno cveće njene majke - ljubičicu. Htela je da proba, da vidi kako će to izgledati, i uspela je.

Najteže joj je bilo da nađe smolu. Našla ju je u Beogradu i danas je tamo kupuje, jer ona koja se može naći u Makedoniji nema tako dobar kvalitet, nije za nakit jer brzo požuti.

- Prvo sam počela sa suvim cvećem, pa sa biserima, školjkama... Kada su žene videle šta radim, a to im se svidelo, pa su mi predložile da im izradim nakit sa epoksidnom smolom, a da unutra bude komadić pupčane vrpce njihovog čeda, kapljica majčinog mleka, pramen kose ili prvi zubić bebe, rakle nam je Katerina Gabunija.

Tehniku rada sa epoksidnom smolom naučila je preko interneta. Epoksidna smola je gusta tečnost, poput lepka, uz koju se dobija i katalizator.

Katerina, Foto: D. Joksič

Da bi se lakše radilo sa njom, otkriva Katerina za naš portal, smola se zagreva do određene temperature, meša se i katalizator, a potom se još malo zagreva da ne bi ostali mehurići vazduha i zatim se sipa u kalupe.

- I kalupe pravim sama. Kalupi se prave isključivo od silikona jer se smola lepi za sve druge materijale, ali ne i za silikon. U prodavnici kupujem sanitarni silikon, sečem ga i stavljam u kadicu sa vodom i unutra dodajem tečni deterdžent za suđe koji mi služi kao katalizator. Kada silikon omekša mesim ga kao testo i u njega utiskujem razne predmete čiji otisak mi potom služi kao kalup. Recimo, ako želim da napravim kalup za pepeljaru, uzmem pepeljaru i utisnem je u silikon, a potom u taj kalup ulivam epoksidnu smolu. Za izradu kalupa mi treba oko dva dana - kaže Keterina.

Da bi napravila parče nakita od epoksidne smole za koji nema već urađeni kalup treba joj najmanje pet dana.

- Jedna majka je želela da joj u epoksidnoj smoli sačuvam njeno mleko sa kojim je dojila dete. To me je zaintrigiralo. Rekla sam joj da ništa ne mogu da joj obećam jer to nisam radila, ali sam joj obećala da ću probati. Bilo mi je potrebno 10 mililitara majčinog mleka. Mleko sam prvo mora da dehidriram da bude kao prašak, ili da ga zgusnem do stepena dok ne bude gosto kao plastelin - priča ona.

Prvo je počela sa najtežim delom dehidriranja dok se mleko nije pretvorilo u prašak.

- Ono uvek mora da se skuva da bi se ubile bakterije i sačuvala boja. Kasnije sam shvatila da može i na drugi način, tako da sada mleko prokuvavam dok ne dobijem željenu gustinu. Potom ga mešam sa smolom u posebnom kalupu, pa ga posle sa drugom smolom dodajem u drugi kalup određenog oblika. Mleko tako zadržava svoju boju. Žene najčešće traže da majčino mleko u nakitu bude u obliku kapi ili srca. Pravila sam i privezke i minđuše. Može da se napravi bilo koji oblik ili forma - kaže Katerina.

Ona pravi nakit i od dela osušene pupčane vrpce beba, ali mora jako da pazi jer je ona veoma krta i lako se može polomiti. Inače, sam proces izrade je isti kao sa cvećem, školjkama i slično. Nešto teže je raditi sa pramenovima kose.

- Posao sa pramenovima kose baš i nije lagan jer kosu posebno moram da stavim u smolu, a kada se osuši, potom moram da je odlepim i ponovo da je stavim u smolu i kalup određenog oblika. To su najčešće pramenčići kose koju pop seče prilikom krštenja dece - objašnjava Katerina Gabunija.

Po želji žena i baka, ona u epoksidnu smolu zarobljava i prve noktiće ili prve zubiće dece.

- Intresovanje je veliko, a žene traže da im uspomene na decu sačuvam u epoksidnoj smoli, najčešće u obliku srca ili kristalne kapi, kaže Katerina.

Ona ima i drugih interesantnih narudžbina.

- Skoro sam imala narudžbinu da napravim privezak a da unutra bude crveno vino. Radilo se o ženi koja je enolog, a njena prijateljica, takođe enolog, htela je da joj pokloni lanče sa orignalnim privezkom. I tu je proces bio dug i težak. Vino sam prvo morala da skuvam, da bi ga zgusnula. Pri tom je puno menjalo boju, čak je išlo i na zeleno. Bilo je puno posla, ali sam na kraju uspela - kaže Katerina i dodaje da sada za jedno svešteno lice u epoksidnu smolu treba da „zarobi“ ikonu odštampanu na transparentnoj hartiji koja bi bila ukras za na sto.

Na kraju razgovora Katerina Gabunija nam je otkrila i cene njenih proizvoda. Nakit sa pupčanom vrpcom, majčinim mlekom, kosicom ili zubićem prodaje od 12 do 20 evra u zavisnosti od oblika i veličine. Za sada ne prima porudžbine iz inostranstva zbog problema oko plaćanja, jer u Makedoniji još uvek ne funkcioniše pej pal.

VIDEO: Bizarno ili?! Mladić od buba pravi čuda!

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA