≫ 

Ovo nije kongres hirurga, već vredne Makedonke koje prave 65.000 posnih sarmi za Svetog Nikolu (FOTO)

Za toliko veliku količinu sarmica upotrebiće se 1.200 kilograma kiselog kupusa i 100 kilograma pirinča, a sarmice se, "uvijaju toliko male kao zrno pasulja"

  • 2

Veliki pravoslavni praznik Sveti Nikola, koji je zaštitnik i patroni praznik Prilepa, pola ovog grada na jugu Makedonije slavi kao kućnu slavu, a druga polovina kod njih idu u goste.

Vredne ruke domaćica iz pet udruženja žena iz ovog gradića, obučene kao doktori u hiruškoj sali, pri kraju su sa savijanjem 65.000 posnih sarmica koje će biti poslužene u sredu na trpezi postavljenoj u centru grada.

Uvijanje sarmica se privodi kraju Foto: Youtube/TV Sitel

Za toliko veliku količinu sarmica upotrebiće se 1.200 kilograma kiselog kupusa i 100 kilograma pirinča, a sarmice se, veli Menče Peoska za skopsku televiziju Sitel, "uvijaju toliko male kao zrno pasulja".

- Ovako male posne sarmice mogu da stoje i da se upotrebljavaju celu nedelju - kaže Marija Mihajlovska, a njena koleginica Ljubica Petreska u šali dodaje da "ako žena za jedan dan ne savije 1.000 sarmica, onda ona nije Prilepčanka".

Sarme su male kao zrno pasulja Foto: Youtube/TV Sitel

Ovo neće biti najveći broj sarmica koje su savile žene iz ovog gradića. Za praznik Sveti Nikola one su 2008. godine za manje od šest sati uspele da saviju 80.191 malu sarmu upotrebivši 2 tone kiselog kupusa i 90 kilograma pirinča.

Tada se Prilep i zvanično upisao u Ginisovu knjigu rekorda, a žene iz tog grada uspele su da preuzmu primat od žena iz Novog Sada, koje su do tada držale Ginisov rekord sa 6.800 savijenih sarmica.

Sarmice će biti poslužene na Svetog Nikolu Foto: Youtube/TV Sitel

Uz posne sarmice, za praznik Sveti Nikola biće posluženo i 200 kilograma skuvanog pasulja, 350 kilograma pržene ribe i 2.000 litara raznog pića.

Sve će se to u sredu naći na ogromnoj trpezi pod otvorenim nebom u centru Prilepu gde će se građani besplatno moći da počaste, a apetit će im još više otvoriti čašica rakije ili dobrog vina.

VIDEO: Sarma mi je u životu sve!

(Telegraf.rs/ D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    19. decembar 2018 | 08:19

    Svaka čast! Zlatne ruke imaju, žive bile!

  • Blok

    19. decembar 2018 | 08:24

    Svaka cast!! Samo sto bih napomenuo da svi koji slave slavu su Srbi jer je potekla od Sv Save! A danasnja Makedonija je bila epicentar vladavine dinasitije Nemanjic.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA