≫ 

Hristijan ima samo 7 godina, a već ide u šesti razred: Za malog Kiku matematika nije bauk, astronomija mu je omiljena, a puno toga zna i o vasioni

Genijalac iz Velesa frapira znanjem

  • 7

Za razliku od svojih vršnjaka koji idu u prvi razred osnovne škole, Hristijan Arsov - Kiko ( 7 ) iz makedonskog gradića Velesa, posećuje nastavu sa učenicima šestog razreda. Sa nadprosečnim koeficijentom inteligencije od 145 IQ, Kiko je pravi mali genijalac.

Želja mu je da kada poraste bude naučnik u NASA, jer puno toga zna o vasioni. Na žalost, u Makedoniji ne postoji program za nadprosečno inteligentnu decu, pa njegovi roditelji moraju da se snalaze kako znaju i umeju.

Dečak genijalac Foto: veles.gov.mk

Matematika za Kiku nije nikakav bauk. Napamet, bez problema množi dvocifrene sa trocifrenim brojevima. Zna imena svih američkih predsednika, astronomija mu je omiljena, a deo znanja o vasioni je demonstrirao i pred kamerama skopske televizije 24.

- Sunce će ekplodirati u supernovu za 5,5 biliona godina. Kada eksplodira u supernovu može da postane beli, pa crni patuljak, da bi se na kraju pretvorila u crnu rupu. Crna rupa može biti centar galaksije, a mi u našoj galaksiji mlečni put imamo crnu rupu nazvanu Sagittarius A (Strelac A) koja je toliko masivna da može privući svetlost i zvuk sa udaljenosti od čak 1.200 – 1.300 kilometara, ko iz topa je rekao Hristijan Arsov – Kiko.

SA NEPUNE DVE GODINE NAUČIO DA ČITA

Maleni Hristijan je ponos svoje zemlje Foto: veles.gov.mk

Nadimak mali genijalac nije slučajno dobio. Sa nepune dve godine je počeo da čita. Prvo latinicu, pa ćirilicu. U prvi razred je išao samo mesec dana. Sada nastavu posećuje sa učenicima šestog razreda. Sve ga interesuje, a sebe vidi u mnogim profesijama.

- Kad porastem želim da postanem matematičar, inženjer, arhitekta, naučnik i da radim u NASA, rekao je Hristijan Arsov za televiziju 24. Njegova majka Borka Jugova – Arsov kaže da je Kiko željan znanja, da ga sve interesuje i da stalno uči.

Za Kika matematika ide kao od šale Foto: fakulteti.mk

Ona je sa svojim sinom stalno na relaciji Skoplje – Veles, jer pored osnovne škole Kiko posećuje nastavu i u privatnim školama u Skoplju.

- Navikli smo da stalno putujemo. Troškovi su veliki, ali njegova ljubav prema matematici, informatici, a sada i robotici je toliko velika da nam osim finansija ne predstavlja teškoću, kaže Borka Jugova – Arsov.

U MAKEDONIJI NE POSTOJI PROGRAM ZA MALE GENIJALNE UMOVE

U Makedoniji ne postoji program za male genijalne umove. Kiku je zato često dosadno u školi jer je odavno savladao lekcije koje se uče.

Kiko sa mamom Foto: fakulteti.mk

Njegova majka kaže da bi država trebala da posveti veću brigu prema ovakvoj deci i da za njih izradi specijalne programe. Gde se sve nisu obraćali, ali bez uspeha. Čak ni MENSA nema program za decu ispod 16 godina starosti. Hristijan želi sve da zna, čak i kako se rukuje sa televizijskom kamerom, a to su mu omogućili repoteri TV 24. Kiko uči brzo i sa strašću, a daleko starije od njega pobeđuje i na takmičenjima iz matematike.

Njegove uspehe je prepoznala opština Veles pa mu je dodelila priznanje za najboljeg mladog genijalca za 2018. godinu.

Uručujući mu priznanje, gradonačelnik Velesa, Ace Kocevski je rekao da Hristijan mora da dobije odgovarajući tretman ako država želi da zadrži njega i umove slične njegovom.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola Nikolovski

    28. decembar 2018 | 23:43

    Bravo za mladog genijalca iz centra Makedonije. Zelim da izmisli nesto za covecanstvo a pogotovo za siromasne.

  • Nenad

    29. decembar 2018 | 10:10

    Roditeljima podrska, tesko je sad , ali uskoro nece biti kad dodje do fakulteta . Sin moje skolske drugarice je bio djak generacije u cuvenoj matematickoj gimnaziji , razvalio ETF za 3 godine , prosek 10 i doktorirao sa nepunih 26 godina u Lozani. Govori 8 jezika. Dete genije , kaze njegova majka ode negde slusa taj jezik 2-3 meseca i nauci ga. Tako izmedju ostalih govori kineski, japanski i Arapski pored engleskog i ovih sto svi znaju. Roditelji su bili obicni radnici , tata je zavrsio gradjevinu , ali su bili slabijeg imucnog stanja. I tako je bilo do pred odlazak na doktorske studije u Lozanu . Desetak zapadnih firmi se poklalo koja ce da ga stipendira , jer posle mora raditi za njih . Pobedili su neki Nemci . Danas je on predstavnik te firme za Japan i Kinu i koordinira rad naucnih instituta izmedju nemackog odeljenja i Azijskog. Roditelji odavno vise nemaju finansijskih problema jer je njegova plata ogromna i za zapadne uslove a za srpske je to naucna fantastika. Ali u pocetku nije bilo lako uopste. Ipak velika podrska roditeljima i neka vam je ziv i zdrav sto godina.

  • Istina

    29. decembar 2018 | 00:34

    Bravo za "malog-velikog"covjeka.Nadam se da ce drzava i ostali na vlasti znati da te cijene i da ce ti omoguciti skolovanje kakvo zasluzuje.Srecno na tvom putu uspijeha!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA