≫ 

Nevidljivi ubica hara balkanskim gradom: Jedna žena je umrla, psi se hitno uspavljuju, ljudima koji su ih pipnuli preti smrt

Lišmanioza je veoma opasna bolest koja, ako se ne otkrije na vreme, postaje i smrtonosna

  • 9

Jedna penzionerka (65) iz Štipa je preminula, a još troje iz ovog grada na istoku Makedonije je obolelo od opasnog parazitskog oboljenja lišmanioza, čiji izvor zaraze su psi.

Epidemiolog Aleksandra Srbinovska kaže da je situacija sa ovom smrtonosnom bolešću zabrinjavajuća, jer su za tri meseca u gradu dijagnostifikovana tri nova slučaja lišmanioza.

Srbinovska napominje da se ova bolest ne leči antibioticima, a ako se na vreme ne otkrije, napada sve organe i može biti smrtonosna.

- U novembru prošle godine obolela je jednogodišnja devojčica, a u decembru jedan dečak (6) i muškarac uzrasti od 49 godina. Ni jedno od ovih obolelih nisu imali psa kao kućnog ljubimca - kaže doktorka Svetlana Živkova iz Centra za javno zdravlje, gde ocenjuju da je situacija alarmantna.

Deca su najugroženija, kaže dr. Živkova, jer su slabijeg imuniteta, mada je ta granica u poslednje vreme pomerena ka starijim osobama.

Prenosnik bolesti, tačnije parazita je zaražena ženka peščane mušice. Ovi insekti su u narodu poznati kao nevidi. Slični su komarcima, ali su od njih tri puta manji i teško se mogu videti golim okom zato što su sitni i što ne stvaraju zvuk kad lete.

Foto: Pixabay.com

- Inkubacija može da traje i više od šest meseci u zavisnosti od imuniteta obolele osobe, a simptomi su malaksalost, smanjeni apetit, bolovi, anemija, povećanje jetre i slezine. Pošto je ovo parazitske oboljenje prikriveno, dok se otkrije prođe dragoceno vreme, a stanje obolelog se za to vreme znatno pogorša - objašnjava dr Živkova.

Ženka peščane mušice siše krv obolelog psa, a zatim se parazit sa kučeta prenosi na čoveka.

Oboleli psi se mogu prepoznati po tome što naglo mršave, gube dlaku na telu, imaju zamućeni pogled, rane po telu, a rastu im neobično dugi nokti.

Iz Centra za javno zdravlje u Štipu upozoravaju da svaki vlasnik koji primeti takve simptome kod svog kućnog ljubimca odmah treba da ga odvede kod veterinara.

Zbog bolesti lišmanioza samo prošle godine je u Štipu eutanazirano tridesetak pasa.

VIDEO: Ova majka hrabrost svakodnevno se sa svojom bebom bori protiv retke bolesti:

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ????

    2. januar 2019 | 08:47

    Drustvo se vise brine za zivotinje nego za ljude a kod ljudi pada imunitet zbog nemastine i gladi!!!

  • Posmatrač

    2. januar 2019 | 09:54

    Ako se ova bolest ne leči antibioticima, čime se lečI?

  • Vukodlak

    2. januar 2019 | 10:28

    Zastitnici zivotinja -JAVITE SE!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA