≫ 

Tanja je mučila Srbe zatočene u "Lori" tokom rata 1992. godine, a sada je dobila odlikovanje od Kolinde (FOTO)

Mučenja koja su opisana u njenoj knjizi "Crni kaput" zapravo su se dogodila u "Lori", a među glavnim mučiteljima su bili ona i njen bivši muž

  • 41

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je predsednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović zahtev da dostavi objašnjenje čime je to pripadnica 72. vojne policije Tanja Belobrajdić zaslužila odlikovanje Republike Hrvatske - Red hrvatskog trolista, prenosi Index.hr.

Zahtev Inicijative mladih za ljudska prava prenosimo u celosti.

- Predsednice, zbog čega ste odlikovali Tanju Belobrajdić? Odlukom od 28. novembra 2018. godine Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je Tanju Belobrajdić "za posebne zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu".

Kolindi se povodom ovog događaja obratila Inicijativa mladih za ljudska prava Foto: AP/Tanjug

O kontroverzama vezanim za Tanju Belobrajdić i potencijalnim kršenjima ljudskih prava tokom devedesetih godina prošlog veka u Vojno-istražnom centru Lora pisali su brojni ugledni novinari i nezavisni istraživači.

Osim toga, Dalmatinski komitet za ljudska prava 2009. godine državnim je telima podneo krivičnu prijavu protiv Belobrajdićeve zbog "osnovane sumnje da je u razdoblju od početka aprila do sredine avgusta 1992. godine u prostoru VIC Lora u Splitu, u kojem su bili smešteni ratni zarobljenici srpske nacionalnosti, ove brutalno premlaćivala, mučila i vređala njihovo osobno dostojanstvo osobito uvredljivim i odvratnim postupcima, koristeći uticaj koji je očito delom crpela iz činjenice što je bila supruga zapovednika logora, pozivala je i podsticala na počinjenje opisanih nedela i druge zatvorske stražare, što su oni bespogovorno izvršavali".

Dvadeset i četiri zarobljenika, čija se imena nalaze u spomenutoj prijavi, nisu imali priliku da iznesu pred sudom svoju stranu priče jer je nadležno Državno tužilaštvo prijavu odbacilo. Tužilaštvo Republike Hrvatske je pre godinu dana zatražilo da nadležno županijsko Državno tužilaštvo preispita svoju odluku. Međutim, odgovora o daljnjem toku istrage, prema Inicijativinim saznanjima, nema.

Uprkos postojanju određenog broja presuda, celokupni sudski epilog o tome što se događalo u Lori za vreme rata, a u vezi sa protivpravnim zatvaranjima i mučenjima civila uglavnom srpske nacionalnosti i zlostavljanjima zatočenih ratnih zarobljenika, do danas ne postoji.

Javnost je slabo do nimalo informisana o zločinima koji su se devedesetih događali u centru Splita, a državni i lokalni tužioci o tome godinama ćute. Upravo zato, važno je da predsednica odgovori na postavljeno pitanje, te tako doprinese suočavanju s onim što se događalo u navedenom periodu - poručuju oni u svom zahtevu.

Tanja je danas spisateljica Foto: Facebook/Tanja Domazet Belobrajdić

Podsećamo, da postoji sumnja da je Tanja tokom 90-tih godina navodno mučila Srbe zatočene u splitskom logoru "Lora". Isto se pričalo i za njenog tadašnjeg supruga Tomislava Duić, koji je bio zapovednik logara.

Tanja je danas spisateljica i dobila je i nagradu Društva hrvatskih književnika za najbolji roman prvenac u kome se do detalja opisuje iživljavanje nad zarobljenicima, uz male izmene - u knjizi mučitelji su Srbi, a žrtve Hrvati, a radnja je premeštena iz "Lore" u Vukovar, piše Blic.

Mučenja koja su opisana u knjizi "Crni kaput" zapravo su se dogodila u "Lori", a među glavnim mučiteljima navodno je bio ovaj bračni par. Razveli su se 1994. godine.

Nekadašnji zatvorenici, njih 24, dali su iskaze Dalmastinskom komitetu za ljudska prava, gde su opisali horor koji su preživeli u "Lori".

- Jednom je došla sa dva stražara. Pitala je da li bismo imali seks sa njom. Prvo je pitala pilota Pantića koji bi rekao da ne bi, pa su ga sve troje dobro izudarali. Zatim su pitali pokojnog Mićića koji je rekao da hoće jer se nadao da će taj odgovor da nosi manje batina. Istukli su ga jednako kao Pantića. Kada je došao red na mene, počeo sam da se izvlačim rečima da imam ćerku tih godina, dobio sam dva-tri udarca, malo su me šutirali, pa su prešli na drugog - rekao je svedok G.T.

Svedok M. B. seća se da je Tanja uvek dolazila u uniformi i da je po jednog zatvorenika vodila u ćeliju, piše Blic.

Proteklih godina brojni mediji su pistali o njenim navodnom aktivnostima za vreme rata Foto: Facebook/Tanja Domazet Belobrajdić

- Tamo su nas terali da kleknemo na kolena i da savijemo glavu što bliže podu tako da se leđa izviju u luk. I onda bi nas ona tukla po bubrezima palicom - navodi M.B.

Tomislav Duić pravosnažno je osuđen na 8 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. U bekstvu je bio 15 godina. Tanja Belobrajdić svedočila je na sudu 2002. godine u slučaju koji se vodio protiv Tomislava i rekla je da je "često posećivala supruga u "Lori", posebno istakavši da on nije tukao nikoga".

LINTA: ODLIKOVANJE JE SKANDAL

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je odluku hrvatske predsednice da odlikuje Tanju Belobrajdić okarakterisao kao skandaloznu i rekao da je odluka pokazatelj da je Kitarović zaštitinik ratnih zločinaca.

On ističe da činjenice jasno potvrđuju da je Tanja Belobrajdić posebne zasluge u ratu stekla sadistički mučeći Srbe i da je to bio glavni razlog da joj Kolinda Grabar Kitarović dodeli i adekvatan orden tzv. Red hrvatskog trolista.

U saopštenju Saveza Srba iz regiona navodi se da je Belobrajdić devedestih godina prošlog veka bila supruga zloglasnog komandanta logora Lora Tomislava Duića, a posebno se isticala u zverskom mučenju Srba, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Kako se navodi u saopštenju Saveza Srba iz regiona, u Hrvatskoj je postalo sasvim normalno da ratni zločinci dobijaju nacifašistička i druga odlikovanja.

Prema mišljenju Linte, potpuno je jasno da je Kolinda Grabar Kitarović jedan od glavnih zaštitika ratnih zločinaca koji se slave kao heroji i dobijaju odlikovanja jer su doprineli stvaranju skoro etnički čiste Hrvatske čiji je temelj zloglasna NDH.

(Telegraf.rs/Index.hr/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TRN

    4. januar 2019 | 15:22

    Niko nama nije kriv sto ustase velicaju svoje generale i slicne njima,kad smo mi Srbi sami sebi neprijatelji.Ameroenglezi zele da budemo njihova krpa a ostali skoluju kadrove da napadaju Srbe nebi li nas dokrajcili.Gledam Begradske mangupe njihove setnje a dzepovi su im puni para.Posmatram one koji su prodali a pola opljackali Srbiju i slusam njhove besede o postenju i Bogu se milim za milost.

  • Mikii

    4. januar 2019 | 14:55

    Tako je to u pravnim drzavama !! A mi lisice pa u hag ,zatvore ,protiv pravne presude (taton i ..... ) Vazno je da. Eu vice : Bravo Srbijo!! E moj narode !! Eto i kapetan Dragan tamo trune a zasluzio je od ove drzave pa bar da se zale zbog njega! SRPSKA. PRAVDA!!

  • Raša

    4. januar 2019 | 14:54

    Kod njih se zločin nad zarobljenim srbima i sve ostalo što ima prizvuk zločina, smatra junačkim činom, tako da je i ova ustašica dobila "kolajnu" za nedelo, i laži u knjizi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA