Zaev postigao dogovor s Besom, obezbedio većinu za ustavne promene

Očekuje se da će sednica započeti svaki trenutak

  • 7

Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu koji predviđa i promenu imena države u Republika Severna Makedonija, piše Nezavisni vesnik.

- Postignut je dogovor sa pokretom Albanaca BESA Bilala Kasamija - saopštio je danas na pres konferenciju u Sobranju potparol SDSM Kostadin Kostadinov.

On je takođe demantovao da se vrši pritisak nad poslanicima da glasaju o ustavnim promenama, i izjavio je da niko nikome nije uputio nikakve pretnje.

Problem je bio zahtev  da u pasošima etničkih Albanca kod državljanstva ne stoji dodatak "makedonsko" ispred "građanin Severne Makedonije", a obe stranke su saopštile da je taj nesporazum rešen. Takođe i da će naknadno u zakonu za ličnu kartu biti upisana etnička pripadnost građana, saopšteno je u zajedničkom saopštenju dve stranke.

Prema informacijama medija iz parlamenta, očekuje se da plenarna sednica, na kojoj će biti usvojeni ustavni amadmani kojima se menja ime države u Severna Makedonija, koja je već nekoliko puta odlagana, bude održana danas.

Poslanici VMRO-DPMNE su u sedištu stranke i odbijaju da daju podršku ustavnih promena.

- Ovo je istorijski i patriotski izbor. Možemo biti generacija koja je donela hrabru odluku - rekao je makedonski premijer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šipćarija

    11. januar 2019 | 17:46

    Idemo Zajko,polako ali sigurno vodiš Makedoniju u propast.Velika albanija je vaša budoćnost!!!Uopšte vas ne žalim,kako seješ tako žanješ.

  • joakim

    11. januar 2019 | 22:34

    Ma super samo tako dalje vazno je da vlada nije vazno sa kim

  • Srpska boka

    11. januar 2019 | 18:07

    Zajko i milo dva izroda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA