≫ 

Hrvatska policija nabavlja specijalne pse: Mogu da zamene 30 policajaca na terenu, a obuka jednog košta 15.000 evra

Namena pasa je ujedno i zaštitno-tragačka, za pomoć kod granične kontrole, kao na primer prilikom pronalaska skrivenih osoba

  • 6

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske nabavlja pse za potrebe Uprave za granicu, a biće namenjeni otkrivanju eksploziva i droga.

Jedan pas može da zameni do 30 policijaca na terenu, a za obuku jednog psa potrebno je oko 15.000 evra, prenosi Index.hr.

Namena pasa je ujedno i zaštitno-tragačka, za pomoć kod granične kontrole, kao na primer prilikom pronalaska skrivenih osoba.

U obuku jednog psa uloži se oko 15.000 evra, u šta ulazi nabavka psa, školovanje psa i njegovog vodiča, nega psa i plata instruktora u Centru.

Samo školovanje traje od šest do devet meseci, u zavisnosti od namene psa (detekcija droge, eksploziva, granična kontrola, zaštitno-tragačka namena).

MUP uzima pse stare od 12 do 36 meseci jer je to vreme kada treba krenuti u ozbiljniju obuku, a kriterijumi koje psi moraju da zadovolje su visoki.

Od svih prijavljenih pasa tek ih oko 25 posto prolazi inicijalno testiranje, a na obuci ih u proseku ostaje samo dvadesetak.

Obuka se temelji na pozitivnom nagrađivanju - kada je nešto dobro, pas dobije nagradu, a kada nije, kazna je da nema nagrade te pas to vrlo brzo poveže.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA