≫ 

Hrvati prijavili vladiku Porfirija zbog pevanja četničkih pesama (VIDEO)

Video je snimljen 2014. godine za proslave Svete Petke, kojoj je manastir posvećen, a na društvenim mrežama pojavio se krajem iste godine

  • 12

Hrvatska stranka prava Split podnela je krivičnu prijavu protiv Porfirija Prvoslava Perića, episkopa Srpske pravoslavne crkve i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, kao i druge nepoznate osobe.

- Osobe koje su ih prijavileposeduje dva snimka na kojima se jasno vidi prijavljena osoba i druge nepoznate osobe, a na kojima promovišu četničku ideologiju na način da pevaju i potiču na pevanje četničkih pesama - stoji u prijavi splitskog advokata Bepa Marušića.

Obaveštena je i poverenicu za zaštitu prava dece.

- Obraćamo Vam se zbog zabrinutosti s obzirom da je opštepoznato da je četnički pokret bio zločinački pokret, kako u Drugom svetskom ratu tako i u ratu 90-tih, a na snimku je vidljivo da verski autoriteti podstiču ili možda čak prisiljavaju maloletnu decu na rehabilitiranje i veličanje četničkog pokreta - piše Dalmatinski portal.

Sličnim video snimkom raspolaže i redakcija portala Direktno.hr. Video je snimljen 2014. godine za proslave Svete Petke, kojoj je manastir posvećen, a na društvenim mrežama pojavio se krajem iste godine. Međutim nakon objave brzo je skonjen da bi se ponovno pojavio uoči pravoslavnog Badnjaka 2015. godine.

- Svi četnici, u novom odelu… Svi četnici idu brat do brata i slušaju Đujić komandanta… Dugačke im i kose i brade, na kapama, sve zlatne kokarde - pevaju deca i sveštenici.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Izvor: Direktno.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    14. januar 2019 | 10:47

    Zašto ne prijave čitav državni vrh, sa svim fudbalerima, zbog pevanja tomsonovih pesama?

  • Lalic Mirko

    14. januar 2019 | 10:39

    Na njihovu zalost cetnicki pokret kao naslednik Jugoslovenske vojske je priznat od strane saveznika i nikada nije nazvan zlocinackim osim od strane komunista i naravno ustaske vojske. Draza je oslikovan velikim proznanjima od strane Americkog predsednika i kongresa. Eto to boli ustase,dok se za njihovog Pavelica zna ko je. Ceo svet zna o njegovim zlocinima

  • Јован Дучић

    14. januar 2019 | 11:02

    “Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA