≫ 

Albanski postaje drugi zvanični jezik u Makedoniji: Zakon usvojen bez podrške predsednika Ivanova

To je objavio makedonski vicepremijer Bujar Osmani, navodeći da bi Zakon danas trebalo da bude objavljen u Službenom glasniku

  • 13

Predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi potpisao je Zakon o upotrebi jezika, kojim se albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u Makedoniji.

To je objavio makedonski vicepremijer Bujar Osmani, navodeći da bi Zakon danas trebalo da bude objavljen u Službenom glasniku, prenosi MIA.

Zakon je prvo usvojen u januaru, a potom je najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE podnela više hiljada amandmana.

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov odbio je da potpiše Zakon i vratio ga u Sobranje.

NAKON OBJAVLJIVANJA ZAKONA U SLUŽBENOM GLASNIKU, OGLASIO SE I PREDSEDNIK IVANOV

Objavljivanje Zakona o jezicima i Zakona o ratifikaciji Sporazuma iz Prespe u Službenom glasniku bez potpisanog ukaza predsednika Republike Makedonije je protivustavno, saopštio je Kabinet predsednika Ðorđa Ivanova.

- Kasno sinoć imali smo priliku da vidimo pravo lice vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI koji sebe smatraju proevropskim - ističe Ivanov.

Dostavljanjem ova dva zakona Službenom glasniku, kako navodi Ivanov, prekršen je član 75 Ustava Republike Makedonije, dok je objavljivanje zakona nelegalno i predstavlja osnov za krivični postupak.

Prema njegovim rečima, ovo je momenat koji će pokazati da li Republika Makedonija ima Ustavni sud, da li funkcioniše Tužilaštvo, da li postoji nezavisno sudstvo i da li postoji vladavina prava.

- Pitam se da li će visoki predstavnici međunarodne zajednice, koji pružaju podršku aktuelnoj vladinoj koaliciji, podržati ovaj način donošenja zakona? Da li će podržati takve presedane što donose nesagledive posledice i štetu na račun prava i pravne države i da li ovi se ovi presedani primenjuju u njihovim državama - kazao je Ivanov u svojoj pismenoj izjavi za medije.

Makedonski predsednik Ivanov nije hteo da potpiše ovaj zakon i vratio ga je nazad u Sobranje; Foto: Tanjug/AP

Makedonski parlament je, bez amandmanske rasprave, sa 64 glasa za, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojio Zakon o upotrebi jezika 14. marta prošle godine bez podrške VMRO-DPMNE.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joka

    15. januar 2019 | 11:16

    MAKEDONCI,ili da se ubijete ili motke u ruke💪💪

  • Burek novinar sa zvezdinog severa

    15. januar 2019 | 14:07

    Jel vidite kako se Albanci izbore za sebe u svakoj zemlji gde su manjina? Mi kukamo kako Srbi u Crnoj Gori imaju losiji status nego sto su nekad imali u NDH. A sta radimo da to promenimo? Nista. Neka se Srbi u Crnoj Gori izjasne kao Srbi, da znamo koliko nas tacno ima.... a ima nas oko 40%, znaci vise nego Albanaca u Makedoniji. Da trazimo pravo na svoj jezik, svoje skole, svoje crkve.... da svi glasamo za jednu Srpsku partiju pa da imamo poslanike u skupstini, ministre u vladi....

  • Gale

    15. januar 2019 | 12:06

    Normalno. Ima ih dovoljno da dobiju status zvanicnog jezika. Evo ovde u Kanadi mozes da polazes vozacki ispit na oko 20 jezika. Moze i na nasem. I nista nam ne fali. Manite se balkanskog primitivizma da su jedni ljudi vazniji od drugih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA