Mladi Riječanin (23) zbog bolesti ostao nepokretan pa napravio nesvakidašnji podvig: Sa jedinim prstom koji može da pomera, napisao je tri knjige (VIDEO)

Jan je bolestan od rođenja i nikad nije stao na noge. Ovisan je o tuđoj pomoći ali ne odustaje od svog života i pisanje koje ga ispunjava

  • 2

Jan Bolić je neverojatan, ali zaista, apsolutno neverovatan 23-godišnjak iz Rijeke, koji je zbog spinalne mišićne atrofije (SMA) nepokretan.

Uprkos tome, bez ičije pomoći napisao je već tri knjige. Stotine slova i reči kuckao je po tastaturi svojim jednim jedinim pokretnim prstom.

Jan boluje od rođenja i nikad nije stao na svoje noge. Zavisi od tuđe pomoći ceo život. Pre je bilo bolje, ali s vremenom mu se stanje pogoršava. Što će biti u budućnosti, ne želi ni da razmišlja.

Jan, naime, nije dobio lek Spinrazu jer je prestar za njega. Taj ga lek ga ne bi izlečio, ali bi zaustavio napredovanje bolesti. Jan bi uvek imao svoj jedan pokretni prst i mogao bi da tipka po ekranu. Ovako, bez tog leka, pitanje je da li će moći pisati.

- Na žalost, nemam pravo na lek. Da, to zvuči jako ružno ili možda čak tužno da u današnje doba neko ne može dobiti lečenje koje život znači. HZZO je odlučilo da osobe starije od osamnaest godina i deca koja su na respiratoru nemaju pravo na lek Spinrazu. Jedini lek ikada za oboljele od spinalne mišićne atrofije. U većini zapadnih zemalja lek je odobren svima - objašnjava Jan. SMA je progresivna bolest, ona napreduje. Ne može biti bolje, samo gore, svestan je. Ali, kaže, spreman je boriti se.

- Neću dozvoliti bolesti da mi uzme pisanje! Možda bi mi lek ponovno vratio snagu u prste, pa bih mogao lakše da kucam. Zar nije to puno? Za mene je to čudo!  - kaže on.

Ja sam imao sreće pa sam jedan svoj san ostvario, objavio sam roman, ali mnoge osobe i deca svoje snove nisu ostvarila jer ih je bolest prekinula. Svako ima pravo na lečenje i tačka - kaže odlučno Jan, koji je ovih dana predstavio krimi roman “Težina stvarnosti”.

Prva knjiga koju je Jan objavio je zbirka poezije “Trenuci”, izašla 2016., da bi godinu dana kasnije usledila zbirka kratke proze i pesama “Može biti lepo”. Pisati je počeo u prvom razredu srednje škole, ali i sam priznaje kako se ozbiljnije počeo baviti pisanjem kad mu je izašla prva zbirka poezije.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    16. januar 2019 | 14:42

    Jan , zelimo ti sve najbolje u Novoj godini sa zeljom da dobijes lek i da napises novu knjigu ! Kako bi smo ti pomogli , kako doci do tvojih knjiga !?

  • ...

    17. januar 2019 | 01:40

    Kralj eto kako se bori svi zdravi ljudi da vide i cuju.I da vas nisam cuo da kukate i zalite ze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA