Snežna mećava zavejala Hrvatsku: Zatvoreni brojni putevi, izdato upozorenje vozačima (VIDEO)

Iz Hrvatskih autocesta su izdali upozorenje svim vozačima koji su se ipak odlučili da krenu na put

  • 1

U Hrvatskoj je došlo do nagle promene vremena, pa su se danas građani širom zemlje probudili zavejani. Sneg je počeo da pada širom zemlje, a u Gorskom kotaru je i mećava. Već se stvorio beli pokrivač na brojnim putevima, pa je saobraćaj u pojedinim delovima zemlje otežan.

Sneg otežava vožnju mestimično u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i severozapadnoj Hrvatskoj. Vozačima se savetuje da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na putevima, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme - saopštio je HAK (Hrvatski autoklub) u petak u 12.41 sati.

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) su izdali upozorenje svim vozačima koji su se ipak odlučili da krenu na put.

U većem delu zemlje počele su padavine koje se očekuju i tokom cele sledeće nedelje, zbog toga je pre puta potrebno proveriti zimsku opremu, stanje na putevima, ali i prilagoditi brzinu vožnje i ne preticati vozila za čišćenje snega.

Tokom cele sledeće nedelje očekuje se obilniji sneg u svim delovima zemlje, jaki udari vetra sa temperaturnim minusima, naročito u Gorskom kotaru i Lici.

Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate temperature, prognoze i uslove na putevima kao i, prema potrebi, tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta.

HAC upozorava korisnike kako za vreme obilnijih snežnih padavina asfalt nije uvek moguće održati "crnim" i da prohodnost u zimskim uslovima podrazumeva i do 10 cm snega na asfaltu, dok je autoput u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padavina.

Pretežno oblačno sa kišom, na Jadranu ponegde obilnijom, praćenom grmljavinom očekuje se danas.

U gorju će padati sneg uz stvaranje i debljeg snežnog pokrivača. S padom temperature susnežice i snega biće i u nižim predelima središnje Hrvatske, kao i u unutrašnjosti Dalmacije i u podnožju Velebita.

Temperatura vazduha uglavnom od 1 do 6, na Jadranu između 8 i 14 stepeni, a poslepodne i uveče hladnije.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima su prikazani pojedini delovi Hrvatske gde sneg ne prestaje da pada.

(Telegraf.rs/24sata.hr/index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobiška

    18. januar 2019 | 16:19

    Živi bili pa videli, za desetak godina kad i ako naprave autoput preko Ivanjice i Peštera ovo će biti uobičajena vest u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA