Cipras i Zaev zvanično nominovani za Nobelovu nagradu za mir: Prespanski sporazum može da služi za primer Balkanu i širem regionu

Bušamaui, dobitinica Nobelove nagrade za mir 2015. godine, nominovala je oba premijera za ovu nagradu

  • 8

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2015. godine, Uided Bušamaui, zvanično je nominovala grčkog i makedonskog premijera, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, za Nobelovu nagradu za mir.

Ona je navela da je Sporazum iz Prespe, potpisan u junu prošle godine, model za mirno i konstruktivno rešenje spora između dve susedne zemlje koje može da služi za primer Balkanu i širem regionu.

Ona je istakla da je Prespanski sporazum pokazao da su razgovori, pozitivna energija, odlučnost i osećaj za dobrosusedstvo ključni za rešavanje svih pitanja, bez obzira na "pritisak nacionalista sa bilo koje strane".

Kako su prenele grčka i makedonska agencija ANA i MIA, Bušamaui je o nominaciji obavestila Zaeva.

Foto: Tanjug/AP

Bušamaui je članica Nacionalnog kvarteta za dijalog u Tunisu, grupe koja je Nobela dobila za doprinos demokratizaciji nakon revolucije u toj zemlji 2011. godine.

Predlog da Cipras i Zaev budu nominovani za Nobelovu nagradu za mir za 2019. nedavno su podržali i lideri tri poslaničke grupe u Evropskom parlamentu.

Lider Progresivne alijanse socijalista i demokrata Udo Bulman, Ska Keler iz grupe Zeleni-Evropski slobodni savez i liderka Evropska ujedinjene levice - Nordijske zelene levice Gabi Zimer objasnili su u zajedničkom saopštenju da se Prespanskim sporazumom okončava dugogodišnji spor i unosi stabilnost u region zapadnog Balkana, prenela je ANA.

Bulman, Keler i Zimer ocenili su da je Prespanski sporazum, koji je ratifikovan u parlamentima obe zemlje, "model za mirno rešavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis".

Oni su naglasili da su Zaev i Cipras imali "političku hrabrost" da insistiraju na sporazumu, uprkos protivljenju nacionalista.

Foto: AP/Tanjug

Bulman, Keler i Zimer dodaju da zbog svih navedenih razloga podržavaju predlog dobitnice Nobelove nagrade za mir, Uided Bušamaui, da nominuje Ciprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu za mir za 2019. godinu.

U decembru prošle godine objavljeno je da će Bušamaui predložiti grčkog i makedonskog premijera za Nobelovu nagradu za mir za narednu godinu, zbog postizanja Prespanskog sporazuma.

PRESPANSKI SPORAZUM JE NAJVEĆA NAGRADA OD SVIH NAGRADA

Sporazumom iz Prespe doprinosimo mirnom suživotu, solidarnosti, saradnji, prijateljstvu i miru između oba naroda, ali i u širem regionu, i to je najveća nagrada, rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras komentarišući nominaciju za Nobelovu nagradu za mir njega i makedonskog premijera Zorana Zaeva, prenosi MIA.

- Pisao sam Zaevu da je za nas, za mene, a verujem i za premijera Severne Makedonije, najvažnija nagrada od svih nagradi činjenica da putem ovog sporazuma doprinosimo uspostavljanju mirnog suživota, solidarnosti, saradnji, prijateljstvu i miru u širem regionu, ali i među našim narodima i da se ova nagrada ne može uporediti sa ni jednom drugom - istakao je Cipras.

Foto: Tanjug/AP

On je rekao da kada progresivne snage i progresivne vlade preuzmu odgovornost, onda oni dokazuju da mogu zajedno da reše probleme za bolju budućnost naroda i regiona, posebno na Balkanu gde glavna percepcija "nije bila kompromis i konsenzus, već nacionalna omraza i konflikti".

- Kada kažem mi, ne mislim na pojedince, već na političke snage i u Grčkoj i u Severnoj Makedoniji, koji su se udružili u pokušaju da se sukobe sa dominantnom retorikom nacionalizma, kvazi-patriotizma, impresionizma, emocionalnosti, kako bi se pronašlo rešenje za perspektivu naroda i budućnosti. U praksi pokazujemo da kada postoje progresivne snage i progresivne vlade koji imaju hrabrost i ne brinu o političkoj ceni u odbrani vrednosti, tada sva poznata istorija Balkana može da se marginalizuje i da se ispiše istorija koja se odnosi na prošlost, ali koja je posvečena sadašnjosti i budućnosti naroda - poručio je grčki premijer.

Video: Nemiri u Atini zbog promene imena Makedonije

(Telegraf.rs/Tanjug/Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rodoljub

    29. januar 2019 | 13:18

    Za Nobelovu nagradu nominuju se samo sprovodioci NATO-CIA politike . Ta nagrada je degradirana dodelom Obami - covek koji je vodio 3 rata dobio Nobela za mir. Jad i beda.

  • Vukašin

    29. januar 2019 | 12:57

    Neodržive njihove odluke. Ovo je farsa u režiji amera.

  • JS

    29. januar 2019 | 12:14

    Zaev???? Prodao narod, u zemlji vladaju tudjinci i za to treba da dobije nagradu. Svet je nacisto prolupao.😱😱😱

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA