≫ 

Žena (48) koja je sadila i konzumirala marihuanu oslobođena na sudu: U njenom slučaju ovo nije krivično delo

Sutkinja je pojasnila koji su argumenti odbrane prevagnuli pri donošenju oslobađajuće presude

  • 1

Sud u Puli oslobodio je jednu ženu (48) od optužbe za uzgoj devet stabla marihuane. Sutkinja je procenila da žena koja je zaražena HIV-om nije počinila krivično delo.

Sutkinja Opštinskog suda u Puli Vera Glasnović Gjoni, oslobodila je  jednu ženu i njenog partnera koji su bili optuženi za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Sutkinja objašnjava da Krivični zakon u članku 33 kaže da nema krivičnog dela iako su ostvarena njegova obeležja ako je stepen izvršenja krivnje nizak, delo nije imalo posledice ili su posedice neznatne i ne postoji potreba da izvršitelj bude kažnjen.

- U prvom redu smatram da treba imati razumevanja, zbog bolesti optužene i poći od nesporne okolnosti da je čovek u takvom stanju spreman učiniti sve da ukloni bolove - smatra pulska sutkinja.

Sutkinja Glasnović Gjoni pojasnila je koji su argumenti odbrane prevagnuli pri donošenju oslobađajuće presude.

Foto: Pixabay.com

Međutim, činjenica je da je okrivljena u svojoj odbrani navela da je od 1996. godine HIV pozitivna, a imala je i hepatitis. Rekla je da je bila stalno bombardovana tabletama i terapijama, i da joj je to uništilo organizam. Imala je problema s jetrom i bubrezima.

Na internetu je pročitala da od marihuane može da napravi maslac pa je kupila sve što joj je trebalo za uzgoj, jer marihuane nema u prodaji. Partner joj je pomogao da ga napravi, a njegovom konzumacijom počela je da dobija na kilaži i počela je normalno da funkcioniše.

Za nju je, navela je, to bio samo lek. Nije osporavala da je zasadila devet biljaka, zna da je to zabranjeno, ali ona već više od 20 godina boluje, o čemu je sudu dostavila medicinsku dokumentaciju. Žena je invalid 74 odsto a kako je sama istakla, od kada konzumira maslac sa marihuanom njeni nalazi su puno bolji.

Da podsetimo, u slučaju Huanita Luksetića u Rijeci, u postupku pred sudom nije puno pomogla medicinska dokumentacija, ali u ovom predmetu u Puli jeste. U čemu je "začkoljica" sutkinja Glasnović Gjoni objasnila je u intervjuu za Glas Istre.

- Osim medicinske dokumentacije, u prilog odbrani okrivljene da joj maslac pomaže da se lakše nosi s teškim bolovima i funkcioniše normalno govorili su nalaz i mišljenje sudsko-medicinskog veštaka.

On je, naime, rekao da njemu dostupna medicinska literatura i medicinske studije pokazuju da se marihuana, u različitim oblicima konzumacije poput maslaca, smole, ulja i tableta upotrebljava u određenim slučajevima kao

lekovito sredstvo. Veštak je utvrdio da se okrivljenoj, ukoliko je posledica njene osnovne bolesti i konzumiranja veće količine lekova bila bol, posebno u digestivnom traktu, može prepisati pomoćni lekoviti preparat. On je naveo i da se, s obzirom na dijagnozu i količinu lekova koje okrivljena redovno konzumira, kod nje može javiti subjektivni osećaj bola i da se onda kao pomoćno sredstvo u svrhu smanjenja i otklanjanja subjektivnog osećaja bola može primeniti preparate koji sadrže tetrahidrokanabiol.

Veštak je na direktno pitanje rekao da je preparat napravljen na bazi indijske konoplje subjektivno mogao da pomogne i naveo da bi, čak i u slučaju kada bi se radilo o placebo efektu, taj preparat njoj pomogao - pojasnila je sutkinja Glasnović Gjoni.

VIDEO: Slovenka cariniku rekla da nema šta da prijavi, a onda se policajac zagledao u zadnji branik

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zug

    30. januar 2019 | 14:11

    Ako je koristila samo za sebe u pravu je sud,neka se truje i leči a da ne prodaje drugima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA