≫ 

Brat sestri napravio dete kako bi produžio lozu, a otac silovao ćerke, pa ih optužio na sudu: Slučajevi incesta u Crnoj Gori koji lede krv u žilama

U poslednjih 15 godina pomoć su zatražile 32 osobe koje su preživele neku vrstu seksualnog zlostavljanja od - oca, strica, ujaka, brata

  • 20

Odluka Apelacionog suda Crne Gore da potvrdi oslobađajuću presudu Višeg suda u Bijelom Polju i pravosnažno oslobodi V. B. iz tog grada optužnice da je počinio silovanje pokrenula je lavinu o incestu - tabu temi u ovoj izrazito patrijarhalnoj sredini.

Naime, V. B. je bio osumnjičen da je u kući u kojoj je u Bijelom Polju živeo sa porodicom kao podstanar silovao svoju tada četrnaestogodišnju ćerku, koja je uzalud dozivala u pomoć.

Očigledno, sud je poklonio poverenje priči osumnjičenog oca, koji je tvrdio da je ćerka sve izmislila, što je bila već viđena priča na još nekoliko suđenja u Crnoj Gori, gde su se očevi branili na taj način.

Nedugo posle ove vesti, oglasila se izvršna direktorka Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrović, tvrdnjom da su u poslednjih 15 godina pomoć ove organizacije zatražile 32 osobe koje su preživele neku vrstu seksualnog zlostavljanja od - oca, strica, ujaka, brata!

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Pixabay

Da Crna Gora nije izuzetak, već da svi žele problem da gurnu "ispod tepiha", potvrđuje za Novosti Angelina Radević iz NVO "Dom nade", koja navodi primere sa kojima su se susretali, a od kojih se ledi krv.

- Nažalost, imali smo slučaj roditelja koji su želeli da produže porodičnu lozu. Njihov se sin zbog bolesti nije ženio, a oni su doneli odluku da budu posrednici u incestu između svoje dece - sina i ćeri. Ta devojka je imala nepunih 18 godina i rodila je dete - priča o ovom zločinu Radević.

Ona ističe da društvene mreže, na kojima se propagira incest, u čemu su posebno uporne dve grupe osnovane u inostranstvu, koje imaju nekoliko hiljada članova, utiču na mlade, labilne i nesigurne osobe da pođu putem rodoskrvljenja. Tako je bilo i na primeru mladića od 18 godina koji je Crnogorskom ženskom lobiju prijavio incestnu vezu sa majkom od 43 godine, tražeći pomoć kako da iz toga izađe.

- Na ponuđenu pomoć u vidu obezbeđivanja stručnih radnika (psihologa, psihijatra, socijalnih radnika) majka je odgovorila odbijanjem smatrajući da su dovoljno jaki da "igru prekinu sami" - ilustruje Aida Petrović svu kompleksnost ovog problema, i te kako prisutnog u crnogorskom društvu, gde je kult majke, sestre i ćerke, uvek bio visoko na pijedestalu moralnih vrednosti.

Foto: Pixabay

SILOVAO ĆERKE

U Crnoj Gori se po beskrupuloznosti još pamti slučaj M. K. (53) iz okoline Mojkovca, koji je osuđen na devet i po godina zatvora zbog silovanja dve ćerke. On je u svojoj kući, u kojoj je živeo sa šestoro dece, silovao maloletnu ćerku N. K.

Nad ćerkom se uz primenu sile iživljavao i u kolibi na katunu na Sinjajevini, ali i u šatorima na Žabljaku i Zlatiboru. Svoju drugu ćirku R. S. (27), koja je kod oca pobegla sa decom od muža, silovao je na livadi u blizini svoje kuće. Na sudu se branio da nije počinio krivično delo, tvrdeći da je reč o izmišljotinama ćerki.

VIDEO: Ovi ljudi su seksualni prestupnici, a jedan je zbog silovanja bio na robiji

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    31. januar 2019 | 15:25

    Ne brinite crno gorci natalitet ima da vam podignu albanci. Za 10 godina gasi se crna gora i biće samo albanija.

  • Ka10

    31. januar 2019 | 15:05

    Crnogorski obraz,pun postenja.

  • Јасмина

    31. januar 2019 | 15:25

    Сачувај Боже

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA