U ovom srpskom gradu poskupljuju voda i kanalizacija jer je Vodovod napravio ogroman dug za struju!

Ceh duga koji je tokom proteklih godina napravilo ovo preduzeće, moraće da plate i građani

  • 0
Česma, lavabo, žuta voda, prljava voda, tehnička Foto: Telegraf

Kao što je i najavljeno pre nekoliko meseci, bilećki odbornici izglasali su juče poskupljenje cena komunalnih usluga. Tako će, mesto dosadašnjih 84 feninga po kubiku, domaćinstva u ovoj opštini od 1. februara vodu plaćati marku (što je 60 dinara), za pravna lica ona će iznositi 3,60 KM, a za posebne ustanove 2,20 KM. Cena kanalizacije za domaćinstva će od sada biti 35 feninga, za pravna lica 1 KM, a za posebne ustanove 70 feninga.

Bilećki „Vodovod“ predložio je da cena vode za domaćinstva poskupi na 1,10 KM, ali Skupština je odlučila da bude 10 feninga manja.

Poskupljenje cena komunalnih usluga iz „Vodovoda“ su najavili još u novembru prošle godine, kada su sa „Elektro-Hercegovinom“ potpisali reprogram duga za struju za koji će morati da izdvajaju 16.592,50 maraka mesečno u narednih 15 godina. Tada je bilo jasno da će ceh duga koji je tokom proteklih godina napravilo ovo preduzeće, morati da plate i građani.

Obučeni kadar za savremena pumpna postrojenja bilećki „Vodovod“ će dobiti tek kada osavremeni svoju mrežu. Prema rečima direktora Vodovoda, juče je sa Hidroelektranama na Trebišnjici (HET) dogovoreno da u naredne dve godine one ulože 2 miliona maraka (oko milion evra) u rekonstrukciju ovog vodovoda.

- Taj projekat je uvršten u plan investicija HET-a za 2019. godinu, što je njihova obaveza iz potpisanog protokola o reprogramu duga za struju. Do 2020. godine trebala bi da bude urađena potpuna rekonstrukcija pumpnih postrojenja, izvorišta Oko i velikog dela ove rovite, trošne mreže za koji se utvrdi da trebaju remont i rekonstrukcija. Pri ugradnji tog novog sistema verovatno će se ići na automatizaciju i monitoring, na digitalno nadgledanje, pa ćemo najverovatnije morati da zaposlimo i novo stručno lice koje bi radilo na njegovom održavanju  - rekao je direktor  Vodovoda Dalibor Koprivica da portal Direkt.

Novi sistem, dodaje on, „Vodovodu“ bi trebalo bi da obezbedi uštedu struje, a meštanima Bileće bolji kvalitet vode.

Što se tiče projekta „Vodovod i kanalizacija“, kojim Bileća nakon više od stotinu godina treba da dobije novi cevovod, kanalizaciju i da konačno reši oticanje oborinskih voda, Koprivica kaže da on ne dobija mnogo informacija kada će biti završen, niti u kojoj je fazi. Rokovi za njegov završetak probijeni su još u septembru prošle godine, a ulice u centru grada i dalje su nesređene i raskopane.

(Telegraf.rs / Direkt - portal - Jelena Denda Borjan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA