≫ 

Nova žrtva gripa u Makedoniji: Devojka (25) iz Ohrida je drugi smrtni slučaj za samo tri dana

Za nedelju dana ima novih oko 1.700 obolelih, što je tri puta više nego predhodne nedelje

  • 8

Devojka ( 25 ) iz Ohrida je nova žrtva gripa u Makedoniji.

Ona je preminula na Klinici za anesteziju, reanimaciju i intenzivno lečenje ( KARIL ) u Skoplju gde se lečila od drugih bolesti, nakon komplikacija nastalih zbog svinjskog gripa.

Ovo je drugi smrtni slučaj od virusa za samo tri dana.

U utorak je na Klinici za dečije bolesti preminula devojčica ( 5 ) koja je bila lečena od teške upale pluća.

- Oba slučaja su komorbiditetna ( Komorbiditet označava postojanje dva ili više poremećaja kod iste osobe, bez obzira na redosled njihove pojave ). Za devojčicu smo utvrdili da je imala astmu, a devojka koja je preminula na KARIL je imala Daunov sindrom. Preminula je zbog teškog oštećenja pluća i jetre - izjavio je Žarko Karadžovski, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje.

Situacija sa gripom u Makedoniji postaje alarmantna.

Za nedelju dana ima novih preko 1.700 obolelih, što je tri puta više nego predhodne nedelje. Najveći broj od novo obolelih, preko hiljadu, su sa zapada Makedonije, iz Tetova i Gostivara.

Epidemiolozi kažu da je već zahvaćena i školska populacija, a laboratorije su potvrdile da ima najviše obolelih od virusa A(H1N1), odnosno svinjskog gripa.

- Pomisao da je sezona gripa završena, nije tačna. Očekujemo da i kod nas broj obolelih raste kao i u celoj srednjoj Evropi, i to tipa A(H1N1). Prošle godine smo imali tip B, a sada od njega nema ni traga, tako da oni koji nisu preležali svinjski grip sada imaju velike šanse da obole i da dođe do težih komplikacija. A to su upale pluća, sinusa i mozga - kaže Karadžovski.

VIDEO: Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(Telegraf.rs/D.J)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavisa Nikolic

    7. februar 2019 | 19:59

    Ovo je ebola koja se zadnjih dana siri afrikom zasto se krije i ko krije treba ga javno premlatiti!

  • DARKO 100%

    7. februar 2019 | 17:46

    Grip ni malo naivna stvar osim sto nam se predocavaju samo zrtve , uteruje se strah u ljude kad si serviran danonocno takvim vestima,strah je jedan od cinilaca da nas organizam oslabi tj imunitet, voleo bi kad bi neko napisao sta je Grip, uzroci gripa, kako ga amortizovati da nedodje do smrtnog ishoda, kako se ponasati u svemu tome ta mala edukacija spasava i domove zdravlja a i nas obicnih smrtnika tj svih ljudi

  • Pavle

    7. februar 2019 | 17:29

    Opasna situAcija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA