≫ 

Lekari iz Hrvatske sve češće šalju žene na abortuse u Sloveniju: Tamo plaćaju i do 5.000 evra, a o ovom problemu niko ne želi da priča

Razloge za prekid trudnoće nakon 10. nedelje mora utvrditi komisija

  • 2

Hrvatske trudnice, koje po zakonu imaju pravo na prekid trudnoće zbog ozbiljnih anomalija fetusa, žale se da nakon 24. nedelje trudnoće ponekad moraju da odlaze u Sloveniju gde za postupak plaćaju nekoliko hiljade evra iz svog džepa.

Granica od 24. nedelje trebala bi da bude navedena u novom zakonu koji bi uskoro trebao da se nađe u hrvatskom Saboru.

Na forumima i na društvenim stranicama nije retkost naići na tužne i zastrašujuće objave poput ove.

- U 27. sam nedelji i dijagnostikovane su mi teške anomalije na bebi. Kod nas se više ništa ne može da se preduzme, doktori kažu da mogu samo da čekam da izgubim bebu ili postoji čak i mogućnost da se rodi takva. Ne želim ulaziti u detalje, ali molila bih ako neko zna, jer sam čula da se u Ljubljani radi prekid trudnoće u bilo kojem stadijumu ako su indikacije za to (gde u Ljubljani, koliko bi to koštalo i ako ima nekih iskustava?) - piše u objavi.

Foto: Profimedia, Shutterstock

Da ovaj slučaj nije puka izmišljotina, za Index.hr su potvrdili više stručnjaka koji su, iz razumljivih razloga, želeli da ostanu anonimni.

Oni su potvrdili da pouzdano znaju da su neke žene odlazile u Sloveniju jer u Hrvatskoj nisu mogle da obave prekid trudnoće, iako su ispunjavale uslove za to. Štoviše, saznaje se, da je bilo trudnica, koje je hrvatski zdravstveni sistem razvlačio po pregledima sve dok nije postalo "prekasno".

Prema priči jednog od lekara, jedna trudnica javila se jednoj zagrebačkoj bolnici dovoljno rano, u 17. nedelji trudnoće, ali preglede su joj otezali gotovo dva meseca da bi na kraju dobila informaciju da joj je najpametnije da ode u inostranstvo.

Neke žene po forumima takođe dele iskustva prema kojima su im ginekolozi namerno prećutali anomalije ploda zbog toga što se protive abortusu. Naravno, takvi izvori ne mogu se smatrati pouzdanima, ali oni se podudaraju sa iskustvima ozbiljnih lekara. U zemlji u kojoj se prekid trudnoće stigmatizuje čak i kada je medicinski opravdan, što uglavnom znači da se radi o teškim anomalijama sa kojima dete teško može preživeti ili živeti nakon što se rodi, nerealno je očekivati da će traumatizovane žene igde progovoriti pod punim imenom i prezimenom.

Foto: Profimedia, Wavebreak

Prema informacijama kojima barataju ginekolozi i žene na forumima, takvi zahvati u Sloveniji koštaju oko 5.000 evra. I, naravno, uključuju tešku stigmatizaciju i velike traume.

Nažalost, za mnoge mlade porodice u Hrvatskoj tako veliki iznos verovatno bi zahtevao veliko zaduživanje ili prodaju nekih porodičnih vrednosti ili nekretnine.

Jedno od ključnih pitanja u ovoj priči jeste – zašto se to događa kada prema aktuelnom hrvatskom zakonu, odnosno njegovom članu 22, vremensko ograničenje u slučaju ozbiljnih medicinskih razloga ne bi trebalo da postoji.

- Nakon isteka desete nedelje od dana začeća komisija prvog stepena može odobriti prekid trudnoće, uz pristanak odnosno na zahtev trudne žene, u slučajevima:

1. Kad se na osnovu medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene za vreme trudnoće, porođaja ili posle porođaja;

2. Kad se na osnovu medicinskih indikacija i saznanja medicinske nauke može očekivati da će se dete roditi sa teškim urođenim telesnim ili mentalnim manama;

3. Kad je do začeća došlo u vezi sa izvršenjem krivičnog dela silovanja, obljube nad nemoćnom osobom, obljube zloupotrebom položaja, obljube sa detetom ili rodoskvrnuća.

U čemu je problem? Zašto hrvatske trudnice ipak moraju da odlaze u Sloveniju i da prolaze kroz traume kao da su neke ilegalne klinike i da skupo plaćaju nešto na šta imaju pravo? Jesu li možda samo dezinformirane i ko ih je dezinformirao – društvene mreže ili možda ginekolozi skloni prizivima savesti?

Foto: Profimedia/BSIP

Poznati hrvatski ginekolog Dubravko Lepušić kaže da razloge za prekid trudnoće nakon 10. nedelje mora utvrditi komisija.

- To se obično čini pregledima ultrazvukom, vađenjem određenih hormona, određivanjem genetike i sl. Ako postoje opravdani razlozi, komisija treba ženi da preporuči prekid trudnoće. Ali, ona to ne mora prihvatiti čak ni ako su utvrđene teške anomalije - kaže Lepušić.

- Takva praksa, da se prekidi trudnoće izvode samo do 24. nedelje, već godinama postoji u Hrvatskoj. Svi se toga drže, a i novi zakon predviđa granicu od 24 nedelje. U Sloveniji se prekidi trudnoće obavljaju do 28. nedelje. Zato se žene nakon 24. nedelje šalju u Sloveniju.

U novom zakonu biće granica do 24. nedelje jer je to dovoljno vremena da se problemi otkriju. Osim toga, nakon tog roka zahvat prekida trudnoće postaje užasan stres za ženu. Ideja je da je postupak prekida trudnoće tim lakši što je plod manji odnosno trajanje trudnoće kraće.

Na primer, plod od oko 28. nedelja već teži oko 1 kg, dok je od 24. nedelja skoro upola manji. Žene iz Hrvatske znaju da odlaze u Sloveniju i radi regularnog prekida trudnoće jer se on kod nas radi samo do 10. nedelje, a u Sloveniji do 15. Naši ginekolozi to ne smeju raditi nakon zakonskog roka jer bi kršili zakon i doveli sebe u veliku opasnost i to je razumljivo - kaže Lepušić.

Psiholog Sanja Cesar, upravnica programa u Centru za edukaciju, savetovanje i istraživanje (CESI) kaže se rok od 24. nedelje zasniva na ideji da plod nakon toga ima mogućnosti preživljavanja van maternice.

- Zbog toga se predstavlja ta granica. Iznad nje pobačaji se rade samo ako su zdravlje žene i njen život ugroženi, kao i kada se proceni da fetus nema mogućnost preživljavanja - ističe ona.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis, AP/Tanjug

Cesar očekuje da će u Saboru proći zakon koji će predložiti HDZ, a ne onaj na čijoj je izradi ona radila zajedno sa više najboljih hrvatskih stručnjaka poput ginekologa Lepušića, bivše pravobraniteljke za decu Ivane Milas Klarić i stručnjaka za ljudska prava Ivane Radačić koja sada radi za UN.

- Ali, prema onome što je izašlo u javnost, taj predlog zakona ipak nije tako loš kako smo se bojali. Rađen je malo na brzinu, pa nisu konsultovani svi hrvatski i međunarodni zakoni, međutim, što se tiče ključnih odredbi, čini se da će biti prihvatljiv. Problem će, kao i do sada, biti tzv. prizivi savesti, odnosno odbijanje medicinske brige zbog vlastite savesti i verskih uverenja - kaže Cesar.

Na pitanje da li je moguće da neko zbog verskih uverenja dezinformiše trudnice o njihovim pravima, kaže da se takve stvari nikako ne bi smele da se događaju.

- Odluka komisije u kojoj sede ginekolozi, lekari, socijalni radnici i radnici nekih drugih struka, trebala bi da bude konačna. Osim ako oni zbog nekih argumentovanih razloga odbiju ženu. U tom slučaju ona se može žaliti drugostepenoj komisiji.

U slučaju da trudnice imaju opravdane razloge za prekid trudnoće, odlasci u inostranstvo nisu samo nepotreban finansijski teret, već takođe predstavljaju nepotrebno traumatiziranje žena. Nisam bila u kontaktu sa takvim ženama, međutim, čula sam za takve slučajeve iz pouzdanih izvora.

Problem je u tome što živimo u društvu u kojem ženama nikako nije prijatno da o tome govore u javnosti. Pobačaj je toliko stigmatizovan, da o problemima vezanim uz njega gotovo niko ne želi da govori - kaže Cesar.

Na pitanja da li je istina to što se piše po forumima da se trudnice nakon 24. nedelje šalju u Sloveniju, kao i da li je 24. nedelja stvarno zakonska granica ili je ta preporuka nezakonita, Ministarstvo zdravlja ostalo je nemo.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA