Ubica Edin Gačić nije slučajno odabrao mesto gde se danima skrivao: Ovde je boravio i najpoznatiji begunac u bivšoj Jugoslaviji (FOTO)

Naselje Lepenica nema ni 3.000 stanovnika, već decenijama potresaju ubistva i u u njemu se često skrivaju okoreli kriminalci

  • 5

Višestruki ubica Edin Gačić ubijen je u okršaju sa policajcima posle velike potere koja je trajala čak devet dana.

Gačić je lociran u mestu Lepenica kod Kiseljaka u središnjoj Bosni, gde su ga okružile policijske jedinice. On je zapucao prema policajcima, a onda je ubijen u razmeni vatre, prilikom koje je povređen i pripadnik specijalaca. Ubrzo posle okršaja, policija je blokirala sve prilaze mestu na kojem je lociran i ubijen Gačić.

Policija je za Gačićem tragala nekoliko dana Foto: avaz.ba/T. Saletović

Međutim osim toga što je serijski ubica likvidiran, pažnju medija u BiH privukao je i podatak da se to dogodilo upravo u Lepenici. Kako piše Dnevni avaz, to naselje, koje nema ni 3.000 stanovnika, već decenijama potresaju ubistva i u u njemu se često skrivaju okoreli kriminalci.

Oni u tom području pokušavaju da nađu izlaz prema Fojnici, Kiseljaku, a onda dalje prema Travniku, Sarajevu ili Mostaru.

Edin Gačić je juče ubijen prilikom razmene vatre sa policijom Foto: MUP Srbije

JUNUZ KEČO KUDUZ

Štaviše, iz lepeničkog sela Žeželevo je Junuz Kečo, po kojim je snimljen film "Kuduz", jedan od najpoznatijih ubica sa područja Bosne i Hercegovine, koji je bio najpoznatiji begunac u bivšoj Jugoslaviji.

Oko njega se ispreplela čitava mitologija tokom bekstva od policije sredinom osamdesetih godina prošlog vek, govorilo se da je on kriminalac premazan svim mastima, neuhvatljivi odmetnik, lukavi šumski čovek i ubojica podužim spiskom žrtava, kako je opisan u jednoj knjizi. Zatvorski psiholozi su u njegov dosije zapisali da je "debil".

Rođen u selu Žeželovu kod Kiseljaka, odrastao je bez oca, a još kao dečak počeo je zarađivati za život. Jedno kraće vreme bavio se i lažiranjem novca i kad je policija došla da ga uhapsi, Junuz je motorom jurnuo na policajce. Naknadno je to protumačeno kao pokušaj ubojstva tog policajca.

Posle tog incidenta skrivao se desetak dana po šumi, ali je uhapšen, pretučen, osuđen i oteran u zatvor. Nakon povratka s robije, radio je u inostranstvu gde je stekao pristojnu ušteđevinu. Vratio se u selo i zaprosio prvu ženu na koju je naišla Rasemu Fazlibašić, koja iz jednog od prethodnih brakova imala ćerku Sanelu.

Bežao je od policije, ali je na kraju Kuduz uhvaćen u Budvi Foto: Marko Jovanović

Rasema je povremeno radila i kao konobarica u jednoj lokalnoj kafani gde se sve češće viđala sa Junuzovim prijateljem i Atifom Bužom i Hadžića. Ljubomorni suprug pokušao je premlatiti svog dojučerašnjeg prijatelja, ali je Atif svladao i pretukao Junuz. Posle je pokušao Junuz da razgovara i s Rasemom na što mu je ona odgovorila zahtevom za razvod braka, pa se iselila iz zajedničke kuće.

Junuz Kečo je 21. marta 1985. godine otišao u podstanarski stan svoje bivše žene da je moli za pomirenje. Nisu se sporazumjeli i pobesneli Kečo je sa četiri uboda nožem ubio svoju donedavnu ljubav. Već sutradan je policija organizovala poteru za ubicom iz Žeželova.

Kečo je uhvaćen u Budvi 1986. godine i na suđenju je istina izišla na videlo. Noću je spavao po seoskim štalama, hranio se kod suseda, obično im je govorio da ga ne slede, ali da slobodno jave policiji da je bio kod njih. U Budvu je došao sa određenom ušteđevinom i nadao se da će se i tamo moći da se skriva jer je dve godine ranije radio u okolini.

Osuđen je na 15 godina zatvora u Foči, ali ih zbog rata nije do kraja odslužio. Pridružio se Armiji BiH i poginuo 1993. zajedno sa svojom tada 14-godišnjom Sanelom. Kako piše Dnevni avaz, snajperista ih je pogodio nedaleko od Kečinog kućnog praga, u lepeničkom selu Gojkovac.

Junuz Kečo je važio za okorelog kriminalca Foto: muphnk.ba

MARKO TROGRLIĆ

Godinama kasnije, u leto 2013., lepenički kraj potresao je još jedan strašan zločin. U šumi u Čubrenu pronađena su tela dvojice muškaraca, a policija je raspisala poternicu za Markom Trogrlićem zvanim Breza. Trogrlić je osumnjičen da je 26. jula ubio Marka Marjanovića, komšiju iz Čubrena, i njegovog brata Slavka Marjanovića.

Pričalo se da je povod za ubojstva bila svađa oko međe. I Trogrlić se tada dao u beg, skrivao se po istim šumama kao i gore spomenuti Kečo, a njegovo telo policija je pronašla posle deset dana potrage. Pored Trogrlića je pronađena puška pa se sumnja da je izvršio samoubistvo.

- Na glavi preminulog bila je vidljiva otvorena rana od metka, a pored tela pronađena je i automatska puška - izjavio je izvor "Nezavisnih" blizak istrazi.

Marko Trogrlić je odranije poznat policiji po šumskim krađama, zbog kojih su ga meštani Kiseljaka i prijavljivali.

Sumnja se da je Marko Trogrlić izvršio samoubistvo Foto: muphnk.ba

(Telegraf.rs/Avaz.ba/Express.hr/Nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hmmmm

    13. februar 2019 | 18:37

    Specijalci!!! Hahhahaha onukli crno u sred zime. Gdje su bijele uniforme? Na pranju?! Kakva drzava takvi i specijalci.

  • SBH

    13. februar 2019 | 20:13

    Sad citam u jednom tekstu kako je policiji ,inspektorima i tuziocu bilo tesko da idu po snijegu 45 min da bi uradili uvidjaj. Gospodo da su sve institucije na vrijeme i po zakonu reagovale nakon pustanja na slobodu, mozda do ovog nebi ni doslo. Prema tome gospodo sami ste birali zivotnu profesiju. Prema tome prti po snijegu i po snijegu se plata zaradjuje.

  • DARKO 100%

    13. februar 2019 | 18:44

    Realni filmovi bez televizijske kutije , zivoti naseg drustva koji su nekad kao sto peva Bajaga ,,zivot je nekad siv nekad zut,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA