U Splitu na svakom koraku niču novi ustaški simboli: Najnoviji grafit veliča najvećeg koljača Srba u Jasenovcu (FOTO)

Policija je informisana o ovom slučaju i istraga je u toku

  • 27

U splitskom kvartu Spinut na jednoj zgradi jutros se pojavio grafit "Maksovi mesari", kojim se veličaju pripadnici grupe ustaškog zločinca Maksa Luburića.

Grafit je snimio stanar zgrade koji je izrazio zabrinutost zbog sve češćeg veličanja NDH i njihovih zločinaca, prenosi Dalmatinski portal.

- Najpre italijanski političar Tajani poseže za našom Dalmacijom, a onda sa druge strane poklonici onih koji su našu Dalmaciju prepustili Italijanima veličaju NDH i njihove zločince. Ovo poprima veoma zabrinjavajuće razmere i zabrinutost, posebno nas u priobalju koji smo bili okupirani od strane fašističke Italije.

Ako se ovim pojavama ne bude suprotstavljalo pravosudnim merama, kao i sistematskim obrazovanjem i širim društvenim delovanjem, kao i građanskim aktivizmom pitam se: Dokle će se ovo sve zajedno dovesti? Strah me je - napisao je naučnik Zoran Radman koji je snimio fotografiju.

Policija je obaveštena o grafitu i rekli su da će "preduzeti zakonom predviđene radnje".

Da podsetimo, Vjekoslav Maks Luburić je bio ustaški oficir i gotovo ceo rat zapovednik sistema koncentracionih logora među kojima je najveći logor smrti Jasenovac. Zbog svoje umešanosti u brojne ratne zločine stekao je reputaciju najbrutalnijeg među ustaškim zapovednicima.

Grafit kojim se veliča ustaški zločinac se pojavio samo dva dana nakon grafita na splitskoj osnovnoj školi. Na zidovima škole, kao i na ulaznim vratima su ispisane poruke: "Mrzim školu i Srbe", "Za dom" i slovom "U" sa kukastim krstom.

Foto: Dalmacija Danas

Juče se na zidu jednog vrtića u Splitu takođe pojavio grafit koji je pozivao na "smrt pandurima", dok je pored njega stajalo ustaško slovo "U".

Foto: Dalmacija danas

Međutim, serija uznemirujućih događaja i prizora iz Splita je počela napadom na veterpoliste "Crvene zvezde" tokom proteklog vikenda.

Hrvatski huligani su napali vaterpoliste "Crvene zvezde" dok su šetali splitskom rivom. Oni su nosili trenerke sa klupskim obeležjima, što je pojedincima očigledno zasmetalo.

Nekoliko huligana je presrelo Beograđane i napalo ih. Trojica su se spasili begom, a četvrti je nakon nekoliko primijenih udaraca sam skočio u more.

VIDEO: Napadnuti vaterpolisti Zvezde u Splitu, jedan od njih spas tražio u moru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo vas posmatram

    13. februar 2019 | 16:37

    boldest ne bira

  • jura

    13. februar 2019 | 14:49

    Više vodite brigu o grafitima u Hr, nego sami o sebi.

  • Аца

    13. februar 2019 | 13:21

    "Istra, Fiume e Dalmazia ne Slovenija, ne croazia Terra rossa, terra rossa terra mia" Massimo Taliani, 1944.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA