≫ 

Dok je boravio u Banjaluci, Gačić je bio pod nadzorom policije: To mu se nije svidelo pa je pobegao i započeo krvavi pohod

Gačić, koji je ubijen juče, osumnjičen je za ubistvo trgovca u mestu Podorašac kod Konjica 6. februara, kao i pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića 9. februara u mestu Suhodol kod Tarčina

  • 0

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je višestruki ubica Edin Gačić tokom boravka u Banjaluci bio pod totalnim nadzorom pripadnika MUP-a i da je verovatno trebalo da bude na psihijatrijskom lečenju, a ne na slobodi.

- Sada moramo da pričamo o nekim zakonskim mogućnostima i nadležnostima. Da li je obavezno psihijatrijsko lečenje, nekada je bilo, i čuvanje u zdravstvenim ustanovama. Međutim, neke zakonske norme su promenjene - izjavio je Lukač u Doboju.

Lukač je istakao da se Gačić, nakon puštanja iz zatvora, pojavio u Banjaluci, jer je rođen u tom gradu, i bio je pod punim policijskim nadzorom MUP-a RS-a, ali mu se verovatno nije svidelo što je kontrolisan svakodnevno, pa je napustio Banjaluku i preselio se u Federaciju BiH.

- I ranije je bilo signala od ljudi koji su sa njim bili u dodiru da je reč o veoma opasnoj osobi koja je, verovatno, trebala da bude na psihijatrijskom lečenju, a ne na slobodi - izjavio je Lukač, odgovarajući na novinarsko pitanje zašto je Gačić bio bez nadzora.

On je rekao da ne može komentarisati postupke i nadležnosti federalnog MUP-a, uz ocenu da je Gačić načinio monstruozne zločine i na kraju završio, kao i svaki monstrum.

Gačić, koji je ubijen juče, osumnjičen je za ubistvo trgovca u mestu Podorašac kod Konjica 6. februara, kao i pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića 9. februara u mestu Suhodol kod Tarčina.

Pre ovih, počinio je još dva ubistva. On je 1998. godine ubio saborca Ismeta Gunića, a 2002. godine život je oduzeo svojoj majci.

Dok je boravio u Banjaluci bio je stalno pod nadzorom Foto: avaz.ba/T. Saletović, Printskin/Fejsbuk

SISTEM JE ZAKAZAO

Jučerašnjim ubistvom Edina Gačića rešen je slučaj potrage za serijskim ubicom i psihijatrijskim bolesnikom, koji je potresao javnost u BiH tokom proteklih osam dana. Međutim, stručnjaci iz oblasti psihijatrije ističu kako rešen slučaj "Gačić" ne znači i rešen problem forenzičkih pacijenata u BiH.

Gačić je, prema detaljnoj psihološkoj analizi i dijagnozi, imao šizoidni i paranoidni poremećaj ličnosti. On je bio u zatvoru zbog ubistva, na dopuštenom izlasku iz zatvora ponovo počinio ubistvo, potom bio na psihijatrijskom lečenju, pa ponovo u zatvoru. Pušten je uz obaveznu meru psihijatrijskog lečenja, ali to se nije desilo. Mnogi se pitaju ko je u ovom procesu zakazao.

Psihijatar Tanja Tankosić, koja je dugo radila u pravosuđu, govorikako osobe poput Edina Gačića moraju biti pod stalnim psihijatrijskim nadzorom. Kako kaže, očigledno je kako je došlo do nekog propusta.

Prilikom boravka u zatvoru Gačić je bio pod određenom terapijom, što je slučaj i sa ostalim njemu sličnim psihijatrijskim bolesnicima. Njegovo stanje se pogoršalo prilikom izlaska iz zatvora jer je prestao uzimati lekove.

Ona dodaje kako psihijatrijski bolesnici poput Gačića najčešće odbijaju samo lečenje i sebe ne vide kao nekoga kome je potrebna pomoć.

Edin Gačić se vodio kao psihijatrijski bolesnik Printskin/Fejsbuk

U otpusnom pismu iz zatvora Edinu Gačiću izrečena je mera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog lečenja u psihijatrijskoj ustanovi. On je i pre izdržavanja zatvorske kazne za ubistvo bio na lečenju u psihijatrijskoj ustanovi, pa je nakon toga prebačen u zatvor.

U periodu izdržavanja kazne zatvora od 1999. do 2017. godine, Gačić je boravio i u odeljenju forenzike Kantonalno-popravnog zavoda Zenica iz kojeg je pobegao u augustu 2002. godine. Bio je u bekstvu mesec dana, pa je nakon toga ponovo smešten u zatvor.

On je potom iz zeničkog zatvora prebačen u Bihać gde mu je odlukom Predsednika FBiH kazna smanena za jednu godinu, pa je Gačić dobio otpust krajem sedmog meseca 2017. godine. Gačić je jednom prilikom sa odeljenja forenzike pušten na korištenje vikenda, što je iskoristio da ubije majku.

Međutim, po izlasku iz zatvora nije nastavio obavezno psihijatrijsko lečenje.

Direktor Psihijatrijske bolnice Jagomir u Sarajevu Muhamed Ahmić pojašnjava kako je u nadležnosti suda bilo da izda rešenje i uputi Gačića na izdržavanje mere obaveznog psihijatrijskog lečenja po izlasku iz zatvora.

Podsećamo, veštak psihijatar koji je analizirao Gačića konstatovao je kako je reč o verskom fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja i koji smatra najvećim grehom neizvršenje svojih ideja bez obzira na to koliko devijantne bile.

Čitava BiH je nekoliko dana tražila ubicu Foto: avaz.ba/T. Saletović

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA