≫ 

Teroristi nikad bliže Srbiji: Sprečen napad ISIS-a u Severnoj Makedoniji! Američka ambasada upozorila na najrizičnija mesta

Ogalasila se i američka ambasada u Skoplju upozoravajući svoje državljane koji borave u Makedoniji da budu oprezni i obazrivi

  • 6

Makedonska policija sprečila je danas teroristički napad radikala ISIS u ovoj zemlji. 

- Nakon prethodno razmenjenih operativnih saznanja sa partnerskim zemljama, a u vezi potencijalnih planova i namera izvršavanja terorističkog akta na teritoriji Republike Severne Makedonije od strane pripadnika radikalnih struktura i onih koji podržavaju ISIS, sprovedene su operativno-taktičke mere sa ciljem identifikcije mogućih organizatora, logističara i potencijalnih izvršioca napada - saopštio je MUP Makedonije.

Sa ciljem ometanja terorističkog napada, policija je pripremila plan mera i aktivnosti, za šta je obezbedila odgovarajuće naredbe za njihovo sprovođenje.

- Nakon dobijenih naredbi, na nekoliko lokacija na teritoriji države bili su izvršeni pretresi pri čemu su oduzeti predmeti i uređaji koji su povezani sa mogućim napadom. Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja da deluje i sprovodi mere i aktivnosti u cilju osiguranja bezbednosti građana, stoji u šturom saopštenju MUP.

Samo sat vremena nakon saopštenja MUP da je sprečen teroristitički napad ISIS u Severnoj Makedoniji, ogalasila se i američka ambasada u Skoplju upozoravajući svoje državljane koji borave u Makedoniji da budu oprezni i obazrivi.

Upozorenje američke ambasade, Printskrin: Američka ambasada Skoplje

- Postoji povećan rizik od terorističkih napada inspirisanih ekstremističkom ideologijom u Severnoj Makedoniji. Terorističke organizacije i pojedinci, inspirisani ekstremističkom ideologijom imaju nameru da napadaju civile, uključujući i državljane SAD u inostranstvu. Teroristi sve češće koriste manje sofisticirane metode za targetiranje grupa ljudi na javnim mestima, koristeći i pištolje, vozila i oštre predmete - saopštili su iz ambasade SAD u Skoplju.

Teroristički napadi i drugi bezbednosni incidenti često se dešavaju bez ikakvog upozorenja, a građani SAD treba da održe visoki nivo opreznosti. Ekstremisti sve više nastoje da pronalaze i napadaju „meke ciljeve“ kao što su: tržni centri i pijace, aerodromi, hoteli, klubovi i restorani, verski objekti, škole, parkovi i javni događaji visokog profila ( sportska takmičenja, politički mitinzi, demonstracije, praznici, slavljenički skupovi i slično ), objavljeno je na sajtu američke ambasade, gde se navodi i pet saveta američkim državljanima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije predhodno je saopštilo da je sprečen teroristički napad, ali bez detalja da li je neko uhapšen i šta je sve prilikom pretresa nađeno.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nem@nj@

    15. februar 2019 | 22:01

    Cim je usla u NATO odmah sprecen teroristicki napad, bas zanimljivo.

  • brko

    15. februar 2019 | 22:05

    DrziSe bratko nema pomoci od NATO TVOJ TATKO

  • Ksii

    15. februar 2019 | 21:41

    I kako bas sada da dobiju ovakve informacije kad dobise novo ime. Verovatno sluzba sad radi besprekorno 😕

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA