≫ 

Otkrivena odvratna jazbina zla u Hrvatskoj: 3 godine su ih držali u samici, bez dnevnog svetla, u sopstvenom izmetu i urinu (FOTO)

Reč je o porodici u kojoj osim mlade žene živi i dvoje srednjoškolaca

  • 9

Iako od oktobra 2017. novi Zakon o zaštiti životinja propisuje ozbiljne novčane pa čak i zatvorske kazne za zanemarivanje i zlostavljanje životinja, brojni hrvatski građani toga ili još nisu svesni ili im savest jednostavno ne dozvoljava da se odnose s poštovanjem prema četvoronožnim živim bićima.

Udruženja se doslovno svakodnevno susreću s nekim oblikom zanemarivanja, najviše mačaka i pasa, ali četvrtak je bio posebno crn. Društvenim mrežama proširile su se dve objave slučajeva zlostavljanja, jedna u Međimurju i druga u Baranji.

Jedan slučaj je objavila aktivistkinja za prava životinja i volonterka azila Prijatelji Čakovec, Aleksandra Hampamer. Teška srca je uopšte podelila stravičnu situaciju koju su otkrili u naselju Miklavec u Međimurskoj županiji. Dva mala psa provela su tri godine u svojevrsnim samicama, bez dnevnog svetla, boraveći u vlastitom izmetu i urinu, s povremenim obrokom. Napominjući kako sklonište svakodnevno prihvata i po desetak pasa ili štenaca dnevno, a već brine o preko 800 njih, čak je i volonterka ostala bez reči.

Jadni psi živeli su u sopstvenom izmetu i urinu tri godine, Foto: Facebook/Aleksandra Hampamer

- Tinu i Lenija (tako smo ih nazvali) smo juče preuzeli u sklonište. Oni su preuzeti nakon prijave veterinarskoj inspekciji. Nabavljeni su kao mali štenci, a kad su počeli da beže iz dvorišta, zatvorili su ih u stari betonski podrum za svinje u kojima je svaki boravio u svom predelu kao u samici i tako tri godine. Nisu ih puštali napolje ‘jer im beže’. A nisu im čistili jer su hteli da ugrizu.

U prostorijama veličine tek nekih 1,5 kvadrata bez dnevnog svetla i vazduha, gnoj i izmet su debljine nekoliko desetina centimetara na pojedinim mestima. Smrdelo je kao u septičkoj jami. Kujica je imala i štence tamo, videli smo posle na profilu od vlasnice. Nešto tako strašno zapravo već jako dugo nismo doživeli pogotovo što u porodici osim mlade žene živi i dvoje dece srednjoškolske dobi koji nisu našli za shodno da barem počiste jadnicima. Psi su jako dragi, umiljati i nakon prvobitnog šoka kod hvatanja kad su hteli da ugrizu od straha, danas se maze, mašu repom, vesele se ljudskom dodiru. I maleni su rastom, do maksimalno 10 kg težine - rekla je Aleksandra.

Jeli su iz posuda koje se istrunule u gnoju i mokraći, Foto: Facebook/Aleksandra Hampamer

U objavi na Fejsbuku još je napomenula da su čak i metalne posudice već istrunule u gnoju i mokraći, no svejedno su tamo povremeno dobijali ostatke hrane. Prema rečima ljudi koji su sve to prijavili, psi su u početku lajali, verovatno uznemireni zatvaranjem, no s vremenom ih se više nije moglo čuti. Izgubili su volju za životom. Na svu sreću malci su sad dobili novu priliku, a i primedba da psi grizu pokazala se posve neutemeljenom. Izvučeni su van na sajlama i u tom su trenutku režali jer nisu znali što im se sprema, no čim su stavljeni u transportne kaveze, smirili su se, a već su se u skloništu skroz opustili.

Oboje sad traže dom, a volonteri mole finansijsku pomoć za troškove vakcinacije i sterilizacije. Sve informacije kako pomoći možete pronaći na ovom linku.

U naselju Kneževi Vinogradi nedaleko od Belog Manastira pak u kontejneru je pronađeno osam na smrt prebijenih štenaca i jedan koji se jedva izborio za život. Osoba koja je plemenitijim smatrala usmrtiti i pustiti štence da uginu u najgorim mukama, a ne sterilisati životinju, nije poznata, a veterinarska stanica Beli Manastir, koja je podelila objavu, zamolila je građane za informacije.

VIDEO: Kakva suprotnost od ovog primera: Petrovčani spasili skoro 40 pasa iz duboke vode

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    16. februar 2019 | 18:19

    Ubacite sad njih troje barem na 3 meseca u te iste boksove pa ih tretirajte isto u da cujemo posle njihove komentare....

  • debos

    16. februar 2019 | 17:52

    to nisu ljudi, nego monstrumi... zatvorila bi i ja njih tako fuuuj

  • toyi

    16. februar 2019 | 18:13

    stvarno da ti srce pukne sta rade malim zivotinjama,a kamoli covjeku!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA