U makedonske pasoše sada se lupa nov pečat: Umesto "Republika Makedonija" stoji nov naziv, a evo kako to izgleda

Pečati su samo prelazno rešenje, a biće stavljani u pasoše Makedonaca do kraja ove godine

  • 6

Makedonci su do sada prilikom putovanja u Grčku na granici dobijali list papira od grčkih vlasti u koji su morali da upišu svoje ime i broj pasoša. Pošto Grčka sve do potpisivanja Prespanskog dogovora nije priznavala susednu državu, taj list papira im je bio svojevrsan pasoš, bez koga nisu mogli da uđu u Grčku.

Danas toga više nema jer su makedonski pogranični organi u makedonske pasoše od pre tri dana počeli da stavljaju pečat: „Ovaj pasoš je vlasništvo Republike Severne Makedonije“.

Ovaj papir im je bio potreban pre novog pečata, Foto: Telegraf.rs/D.J.

Pečati su samo prelazno rešenje, a biće stavljani u pasoše Makedonaca do kraja ove godine za kada je najavljeno da će početi izdavanje novih pasoša na kojima će umesto „Republika Makedonija“ stajati „Republika Severna Makedonija“.

Saglasno Prespanskom dogovoru, table sa novim imenom Makedonije postavljaju se na svim graničnim prelazima, na Vladi, Sobranju, ministarstvima, svim državnim institucijama i diplomatsko-konzulrnim predstavništvima. Istovremeno, sve državne institucije su na svojim veb-stranicama već promenili ime u „Republika Severna Makedonija“, osim kabinet predsednika Đorđa Ivanova, koji je još uvek predsednik „Republike Makedonije“.

Foto: Telegraf.rs/D.J.

Prve table sa imenom „Republika Severna Makedonija“ postavljene su na granici sa Grčkom, a kako su najvile vlasti u Atini, novo ime Makedonije će osvanuti i na grčkoj teritoriji.

Table i putokazi u Grčkoj na kojima piše FYROM ili Skoplje biće zamenjene sa natpisom „Republika Severna Makedonija“.

U međuvremenu, Grčka je i zvanično počela da koristi termin makedonski jezik. U oglasu objavljenom u Službeno listu, Ministarstvo za civilnu zaštitu Grčke traži osobe sa poznavanjem makedonskog ( južnoslovenskog ) jezika za posao prevodioca u grčkoj Nacionalnoj obaveštajnoj agenciji.

(D.J./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    16. februar 2019 | 20:05

    A televizija se zvala MRT (MAKEDONSKA RADIO TELEVIZIJA), a sada SMRT (SEVERNO MAKEDONSKA RADIO TELEVIZIJA).

  • Klipa

    16. februar 2019 | 18:39

    Može da se zova kako hoće nit je bila niti će biti država.

  • da

    16. februar 2019 | 19:20

    a gde im je i tekst na albanskom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA