Hrvatski političar brani ustaški pozdrav: "Na srpsko-crnogorsku fašističku agresiju odgovarali smo 'za dom spremni'"

On je rekao da istorija ne počinje i ne završava se u Drugom svetskom ratu i dodaje da je Hrvatsku stvorena i odbranjena od srpsko-crnogorske fašističke agresije

  • 37

Nekadašnji potpredsednik hrvatske vlade i HDZ Andrija Hebrang založio se za lustraciju hrvatske istorije i ustaškog pozrava "za dom spremni".

Osvrnuvši se na izjavu predsednice Kolinda Grabar Kitarović da je pogrešila kada je izjavila da je pozdrav "za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, Hebrang kaže da je ona to učinila da i dobila drugi predsednički mandat.

- Pozdrav ''za dom spremni'' doživeo je drugačiju sudbinu. Taj je pozdrav u srpsko-crnogorskoj agresiji postao antifašistički! Naime, ta je agresija imala sva obeležja fašizma, uključujući strategiju ubijanja civila kao primarni cilj. Na taj fašizam ustala je hrvatska mladost koja je pozdravljala sa pozdravom ''za dom spremni" - rekao je Hebrang za hrvatski portal Dnevno.

On je rekao da istorija ne počinje i ne završava se u Drugom svetskom ratu i dodaje da je Hrvatsku stvorena i odbranjena od srpsko-crnogorske fašističke agresije, kao i da bi taj period trebalo da se vrednuje u istoriji.

- To razdoblje treba poštovati i objektivno vrednovati. Vreme je za lustraciju hrvatske istorije, za sve pa i za pozdrav ''za dom spremni'' - rekao je Hebrang.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    18. februar 2019 | 14:45

    Gamad ustaška je gora od kuge.

  • Krajisnik

    18. februar 2019 | 14:50

    Eee da vam ne bese Nemacke i Amerike sa ti bi se pozdravom pozdravljali samo u Zagorju !!!

  • DARKO 100%

    18. februar 2019 | 14:11

    Njihova izgubljenost u trazenju indentiteta i kroz istoriju iako se sve zna ali ne zelje da se pogleda istini u oci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA