Makedonski policajci u panici: Na granici čuvaju table sa novim imenom države, a zbog čestih napada kazne idu i do 2.000 evra

Zbog uništavanja saobraćajnih tabli sa novim imenom autoputa do sada niko nije odgovarao, pa se strahuje da će isto ponoviti i sa tablama na kojima stoji novi naziv države

  • 1

Table sa novim imenom "Republika Severna Makedonija", koje su u prošlu sredu postavljene na graničnim prelazima, policija čuva 24 sata na dan, a zbog opasnosti da ne budu uklonjene, polomljene, išarane, ukradene i prodate kao staro železo njih noću čuva policajac pozornik, piše skopski portal sdk.mk.

Zvanično, na graničnim prelazima stalno patroliraju policajci koji nisu tamo samo zbog tabli sa novim imenom države, već zato što mora da se pazi na međugranični prostor jer tamo ne smeju slobodno da se kreću ljudi.

Međutim, kako nezvanično doznaje skopski portal, policajci imaju zadatak da stoje pored novopostavljenih tabli zbog opasnosti da protivnici novog imena države "Republika Severna Makedonija" ne učine isto ono što su uradili sa tablama "Prijateljstvo" postavljenim duž glavnog auto-puta koji povezuje Srbiju i Grčku.

Ovako izgledaju table sa novim imenom države Foto: ako.mk

Čim su stare saobraćajne table sa natpisom "Aleksandar Veliki" zamenjene sa "Prijateljstvo", kao prvi korak u gradnji poverenja sa Republikom Grčkom, sve do jedne su bile išarane sprejom duž celog auto-puta.

Zbog skrnavljenja saobraćajnih tabli sa imenom "Prijateljstvo" do sada niko nije odgovarao, iako su prema zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima za to predviđene kazne.

Prema slovu tog zakona, zabranjeno je neovlašćeno postavljanje, premeštanje, odstranjivanje i oštećivanje saobraćajnih znakova i opreme na putu ili izmena značenja saobraćajnih znakova.

Pravno lice nadležno za održavanje puta koje postupa suprotno ovom zakonom biće kažnjeno sa 2.000 evra, a kazna za šaranje, krađu ili uništavanje saobraćajnih tabli i druge opreme za fizičko lice iznosi 300 evra.

(Telegraf.rs/D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nervni slalom

    19. februar 2019 | 17:39

    Znači "Prijateljstvo"??? Aleksandar Veliki ipak mnogo bolje zvuči!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA