Pronađeno pet terorista u BiH, svi iz Avganistana: Panika u zemlji

Ova vest je zabrinula gotovo sve države u regionu

  • 12
Bosanska federalna policija, Bosna, Sarajevo Foto: Marko Jovanović

Služba za poslove sa strancima BiH je u prva dva meseca 2019. godine na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u Istočnom Sarajevu smestila šest migranata poreklom iz Avganistana, od kojih se njih pet dovodi u vezu sa međunarodnim terorizmom. Šesti migrant se dovodi u vezu sa krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom.

Inspektori za strance su ove osobe locirali na osnovu preduzimanja pojačanih mera i radnji profilisanja sigurnosno interesantnih osoba među migrantima, kao i kroz saradnju i razmenu informacija službe sa domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmenu biometrijskih podataka.

- Radi se o osobama inicijala G. R. Z. (34), N. S. S. (30), K. Q. (23) i F. A. A. (25) koje predstavljaju pretnju javnom poretku i bezbednosti BiH, kao i osobama Z. U. (22), S. A. (24) za koje služba trenutno u saradnji sa partnerskim agencijama i zemljama porekla sprovodi postupak potvrđivanja identiteta, kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica neophodnih za njihovo udaljavanje sa teritorije BiH, na osnovu prethodno izrečenih mera proterivanja - piše u saopštenju za javnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Dalje se navodi da će kapaciteti i spremnost službe za suprotstavljanje sigurnosnim izazovima i pretnjama iregularnih migrantskih tokova biti dodatno osnaženi dobijanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja marta, a koristiće se za efikasnije otkrivanje osoba koje se dovode u vezu sa terorizmom.

- U saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama služba će se odlučno suprotstaviti bezbednosnim izazovima i pretnjama iregularnih migrantskih tokova. Kao prioritet u svom radu nastavićemo da lociramo i procesuiramo migrante koji se dovode u vezu sa terorizmom ili organizovanim kriminalom, čime će Služba dati znatan doprinos bezbednosti BiH i njenih građana - zaključuju iz Službe za poslove sa strancima BiH.

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    19. februar 2019 | 14:59

    Cuj pronadjeno 5 terorista...???...ima 25 hiljada najmanje ....Maoca Osve Zenica i okolina Vlasic Sarajevo i mnogi drugi gradovi....samo te gosn Mektic cuva....

  • Ba

    19. februar 2019 | 15:13

    Šta kaže Bakir? Babo mu ih je odavno naselio u Bosnu, a on je nešto utihnuo.

  • Milan

    19. februar 2019 | 15:59

    Ma kakvih 5 ima njih na hiljade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA