≫ 

U Rijeci zasvetleo prvi ženski semafor: Umesto čovečuljka, devojka u haljini usmerava pešake

Prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio ovakve semafore

  • 1

Na semaforu u Rijeci kod Palate Modelo zasvetlela je prva ženska silueta. Klasični muški lik pešaka zamenjen je ženskim, a do Međunarodnog dana žena, siluete u haljinicama pešacima će svetleti na ukupno pet semafora na prelazima u Adamićevoj ulici.

Rijeka je tako postala prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio "ženske semafore", čime je još jednom potvrdio reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost.

Za pripremu novih maski za pešačke semafore na pet pešačkih prelaza u središtu grada pobrinuo se Rijeka promet nakon što je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podržao inicijativu koju je pokrenulo udruženje SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, prenosi Moja Rijeka.

Rijeka potvrdila reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost Foto: N. Ivanovski

- Postavljanjem "ženskih" semafora nastoje da se smanje nesvesne predrasude koje podržavaju polne stereotipe i promovišu jednakost, za koju je Rijeka uvek bila otvoren grad - kaže Dunja Roić koordinatorka i savetnica za pravna pitanja Udruženja SOS Rijeka, dodajući da je ideja nastala po uzoru na ovu pozitivnu praksu i u drugim evropskim gradovima.

Promena čovečuljka na riječkim semaforima samo je deo programa koji SOS Rijeka priprema u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana žena - 8. marta.

- Ove godine s udruženjem PaRiter organizovaćemo već tradicionalni Noćni marš za ženska i ljudska prava, popraćen edukativno-informativnim sadržajem - interaktivnom kartom Rijeke s označenim ulicama koje nose ime po ženskoj osobi, a u sklopu programa "Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voleli" Centra za tehničku kulturu Rijeka planiramo i svojevrsnu "ženska šetnju" tim ulicama - najavila je Dunja Roić.

U pripremi je i koncert.

(Telegraf.rs/Mojarijeka.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA