≫ 

Osvanulo "Ubi Srbina" na kontejnerima u Splitu: Autor grafita očigledno zaostao u '91. godini (FOTO)

Nacistički i ustaški grafiti u Splitu se pojavljuju gotovo svakodnevno

  • 9

Poslednjih nedelja u Splitu se pojavilo više rasističkih i nacionalističkih natpisa na zidovima škola, vrtića, a poslednji u nizu osvanuo je na Pazdigradu, gde je na kontejnerima autobuske stanice napisano "Ubi Srbina", javlja Dalmacija Danas.

Portal Index.hr preneo je da je nešto dalje na zidu takođe napisano "Mrzim Index i Srbe".

Ovakvi prizori se viđaju svakodnevno Foto: Dalmacija danas

Nacistički i ustaški grafiti, kao i poruke mržnje koje se poslednjih dana pojavljuju u Splitu, veoma su uznemirili javnost u Srbiji, a uzburkali su duhove i u Hrvatskoj.

Ne stoje svi Hrvati iza tog grafita, pa tako se na mnogim hrvatskim portalima mogu pročitati osude ovakvih "dela", gde se obični čitaoci zgražavaju i ograđuju od istupa pojedinaca koji pozivaju na fašističke parole.

Očigledno je da autor ovakvih grafita i dalje živi u ratnim godinama, te da sprejom ne ume ništa drugo da napiše do toga - ili jednostavno samo na ovakav način može da privuče pažnju.

Što je, složićete se, baš tužno.

Podsetimo, tokom vikenda 9. februara vaterpolisti "Crvene zvezde" su napadnuti u centru Splita od strane huligana, što je uznemirilo javnost u Srbiji i celom regionu.

Hrvatski huligani su napali vaterpoliste "Crvene zvezde" dok su šetali splitskom rivom. Oni su nosili trenerke sa klupskim obeležjima, što je pojedincima očigledno zasmetalo.

Nekoliko huligana je presrelo Beograđane i napalo ih. Trojica su se spasili begom, a četvrti je nakon nekoliko primijenih udaraca sam skočio u more.

Još se nije slegla prašina oko ovog incidenta, kada su 11. februara na zidovima osnovne škole "Skalice" u Splitu osvanuli uvredljivi ustaški grafiti, koji pokazuju mržnju prema Srbiji, školi ali i policiji.

Ovakvi prizori su izazvail buru Foto: Dalmacija Danas

Čitava fasada škole išarana je grafitima "Mrzi Srbiju", "Za Dom", "Smrt policiji", "Mrzim školu i Srbe"... Na nekoliko mesta se našlo i ustaško slovo "U", uz koje je stavljan krst. Na ulaznim vratima je iscrtan veliki kukasti krst, koji je širom sveta poznat kao nacistički simbol.

Grafiti mržnje po zidovima škole u Splitu Foto: Dalmacija Danas

Nakon toga su možda čak isti vandali unakazili i dečji vrtić. Na zidu vrtića na Mertojaku crnim sprejem ispisano je ustaško slovo "U" sa krstom i poruka "Smrt pandurima".

Na istom zidu piše i "ACAB", što je akronim engleskog izraza "All Cops Are Bastards", a što bi u slobodnom prevodu značilo "Svi panduri su kop*lad".

Ovo je ispisano u blizini vrtića Foto: Dalmacija danas

Potom je u Splitu osvanuo još jedan grafit. Na zgradi u naselju Spinut ispisano je "Maksovi mesari", čime se veličaju pripadnici grupe ustaškog zločinca Maksa Luburića.

Grafit je snimio stanar zgrade koji je izrazio zabrinutost zbog sve češćeg veličanja NDH i njihovih zločinaca.

Kod ulaza u zgradu se pojavio natpis "Maksovi mesari" Foto: Facebook/ Zoran Radman

Juče su ponovo osvanuli novi nacistički i ustaški grafiti, ali građani nisu mogli da ih gledaju pa su odlučili da ih uklone sami, što samo pokazuje da su autori grafita usamljeni u svojim namerama da šire mržnju prema Srbima.

Građanima koji su  očistili zle komentare možemo samo da aplaudiramo, a ove što pozivaju na ubijanje da podsetimo na čuvenu mudrost Nikole Tesle:

"Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju, mogla bi osvetljavati gradove i gradove (Srbima i Hrvatima početkom Drugog svetskog rata)

Građani uklanjaju grafiti u Splitu Foto: Dalmatinski portal

(Telegraf.rs / S. O.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA