≫ 

Jeziva sudbina devojčica iz odeljenja: Jasmina i Jagoda su zajedno išle u školu, družile se, odrastale, a onda su obe brutalno ubijene (FOTO)

Sudbine Jasmine i njene prijateljice Jagode, duboko su potresle čitavu Hrvatsku, ali i region

  • 0

Slučaj Jasmine Dominić ne prestaje da šokira region. Gotovo svakodnevno se pojave novi detalji koji otkrivaju kakav se pravi horor odvojao u pozadini cele priče. Od trenutka kada je njeno telo pronađeno u zamrzivaču porodične kuće, gde je bilo punih 19 godina, policijska istraga se makla sa mrtve tačke. Za ubistvo je optužena njena sestra Smiljana Srnec, kojoj je određen pritvor do 30 dana. Svoje viđenje cele priče izneli su i Jasminini drugovi iz škole, koji su za hrvatske medije podelili uspomene koje ih vezuju za nju, ali i za još jednu prijateljicu iz razreda koju je muž brutalno ubio pre par godina.

Školski prijatelji Jasmine Dominić, "bekavci" iz lokalne Osnovne škole u Palovcu, seli su nakon sahrane zajedno za sto u obližnjem kafiću. Poneli su slike i uspomene, razmenjivali sećanja na Jasminu, a onda otkrili stravičnu priču, piše 24sata.hr.

- Nažalost, već smo jednu tužnu sudbinu prijateljice iz razreda imali nekoliko godina ranije. I nju smo oplakali. Reč je o Jagodi Janković iz Palovca, koja je takođe išla sa nama u razred - prisetila se Jasminina i Jagodina koleginica iz školskih klupa.

- Nju je 2012. godine ubio suprug u selu Kašljavec kraj Bjelovara, gde se udala i odselila. Izbo ju je nožem osam puta, a onda se obesio. Ostavio ju je krvavu da leži u stajskom đubrivu jer ju je napao u štali - kaže ona.

Jasminin slučaj je šokirao Hrvatsku i region Foto ilustracija: Telegraf/Profimedia/Wikipedia/Suradnik13

STRAVA U KAŠLJEVCU

Jagoda je tad već imala jedan brak iza sebe i iz njega desetogodišnjeg sina. Kad je upoznala Milana Kaladžiju iz Kašljevca, bila je presrećna. On je prihvatio njenog sina, želeo je da se oženi, a imao je i veliko imanje i puno stoke.

Venčali su se 2004. godine. Jagoda je bila vredna i dobra žena, pa nije imala problem sa radom na selu. Bili su imućni, ali Milan je bio večito nezadovoljan, a poslednjih je godina imao i problema sa živcima.

- Kad ju je ubio, imali su troje dece, blizance od sedam godina i Jagodinog sina iz prvog braka. Jagoda je puno radila oko stoke i oko zemlje, ali Milan ju je sve češće maltretirao. Jagoda ga je prijavljivala policiji jer ga se bojala. Tri puta je do tada bio u zatvoru zbog porodičnog. Veruje se da je upravo stoga bio spreman na ubistvo jer je nekoliko dana pre došao kući sa 67-dnevnog izdržavanja kazne u zatvoru - pričaju u Palovcu Jagodini i Jasminini prijatelji.

Jagodu je muž brutalno ubio Foto: 24sata.hr

Toga kobnog dana 2012. godine Milan i Jagoda opet su se posvađali. Bili su u štali, hranili stoku. Iznerviran svađom, Milan je dohvatio nož i čak osam puta ubo Jagodu. Kad je video šta je učinio, otišao je preko puta štale i obesio se. Jagoda je u tom trenutku bila još živa, ali...

Krvavu i teško povređenu Jagodu pronašli su susedi koji su je čuli kako zapomaže. Bila je još živa pa ju je Hitna pomoć odmah odvezla u bolnicu, ali je tekom operacije je umrla. Imala je tad 34 godine. Nesrećna deca ostala su bez roditelja.

Svedočenja porodice i prijatelja o tom događaju su bila strašna.

- Čula sam glasnu prepirku i dotrčala do štale. Tamo sam na senu i đubrivu našla Jagodu kako leži sva u krvi. Izvukla sam je na beton i držala joj glavu. Bila je izbodena po celom telu - prepričala je drhtavim glasom komšinica za 24sata.hr nakon jednog od najstrašnijih ubistava u istoriji bjelovarskog kraja.

Bio je preke naravi i često ju je maltretirao Foto: 24sata.hr

DECA BILA KOD KOMŠIJA

- Nakon što je osam puta izbo suprugu, Milan ju je ostavio da leži. Uzeo je uže i popeo se na merdevine. Zavezao je jedan kraj užeta za prikolicu, a drugi prebacio preko grede. Stavio je omču oko vrata, skočio sa prikolice i ubio se -  stoji, između ostalog, u tekstu novinara Željka Rukavine iz Bjelovara.

- Iza Milana i Jagode ostalo je troje maloletne dece. Bliznakinje idu u prvi razred, a Jagodin sin iz prvog braka završio je četvrti razred. U vreme ubistva deca su se igrala kod komšija. Čim je čuo za tragediju, komšija ih je zadržao u kući. Deca su u šoku. U dogovoru sa bjelovarskim Centrom za socijalni rad, deca su nakon ubistva otišla kod bake i tete u Međimurje, odakle se Jagoda doselila u Kašljevac. One će se brinuti za bliznakinje, a starateljstvo nad dečakom preuzeće njegov otac - stoji u izveštaju iz 2012. godine.

Porodica Kaladžija je, pričaju meštani, bila jedna od bogatijih u selu. Obrađivali su 30-ak hektara zemlje, imali tri kuće, 40 grla krupne stoke, tri traktora, kombajn i dva putnička automobila. Bili su imućni. Uzrok čestih porodičnih svađa bila je, kažu, Milanova prgava narav.

- Sve je moralo biti po njegovom. Nije mogao podneti kad bi mu se neko suprotstavio - rekle su komšije, koji su im pomagali u poljoprivrednim poslovima, piše 24sata.hr.

Milan bi im se odužio tako što bi im dao mašine da obrade svoju zemlju. I njegov brat Mladen (27), koji je u vreme tragedije bio na poslu na Jadranu, potvrdio je kako je Milan bio težak čovek.

- Znao je postati jako agresivan kad se ne bi poštovala njegova volja. Zato baš nismo bili u najboljim odnosima - rekao je Mladen.

Deca su bila kod komšija kada se ubistvo desilo Foto: 24sata.hr

NIJE PIO, ALI JE BIO AGRESIVAN

- Milan nije bio sklon alkoholu - piše u tekstu objavljenom 2012. godine.

- Komšije kažu kako je često pretio supruzi i da ju je i zlostavljao. Zbog toga je tri puta odslužio zatvorske kazne od mesec dana. Nedelju dana pre ubistva vratio se iz zatvora gde je zbog pretnje i porodičnog nasilja proveo 30 dana. Uprkos brojnim sukobima, niko od meštana nije verovao da je Milan u stanju da ubije suprugu. O Jagodi, koja je sa Milanom bila u braku više od osam godina, imaju samo reči hvale. Kažu kako je bila dobra i vredna žena koja se, uprkos problemima, nikad nije žalila. Decu je volela više od svega - stoji u tekstu objavljenom nakon ubistva.

Nažalost, i ona je, kao i Jasmina, tragično skončala. Još jedna stravična sudbina devojke iz 4.b razreda.

Jasmina Dominić je već godinama bila mrtva kad je ubijena Jagoda Kaladžija, devojački Janković. Obe su bile iz Palovca i zajedno su išle u b razred osnovne škole.

Obdukcija bi trebala da pokaže kad je tačno ubijena Jasmina, ali na umrlici je stajalo da je preminula 2000. godine, kad joj se i izgubio trag pre nego što je njeno telo pronađeno u zamrzivaču u porodičnoj kući njene sestre u Palovcu.

Jasmini i Jagodini prijatelji su duboko potreseni novim razvojem događaja Foto-ilustracija: Profimedia/allOver Photo, Sciencephoto RM, Nestali.hr, Telegraf

- Strašno je kad nekoga poznaješ otkad smo bili deca. Igrali bismo se zajedno, trčali, skakali... Detinjstvo na selu bilo je predivno - prisećaju se školski prijatelji Jagode i Jasmine dok vrte spomenare i uspomene na devojke iz njihovog razreda.

I dok je šokantni slučaj Jasmine Dominić potpuno zaprepastio čitavu Hrvatsku, jer u svetskim okvirima ne pamti se ubistvo u kojem je neko skrivao telo 19 godina u zamrzivaču, jednako šokantno, nažalost, bilo je i ubistvo Jagode Kaladžije u malom mestu pored Bjelovara pre sedam godina.

VIDEO: Pronađene bebe u zamrzivaču u Kraljevu

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA