Profesorka 10 godina predavala istoriju s lažnom diplomom: Iz škole pobegla pola sata pre šokantnog otkrića

Delovala je kao divna osoba, u šoku priča direktor

  • 26

To je bio šok. Ne samo za mene. Čak sam mislio da nam sa Univerziteta šalju neki projekat, ni na kraj pameti mi nije bilo da bi iko od zaposlenih imao lažnu diplomu, kaže direktor gimnazije Gospić Josip Štampar.

- Predstavljala se kao divna osoba. Zapravo smo svi u školi u šoku, ona je poslednja osoba za koju bismo pomislili da je nabavila lažnu diplomu i s njom ovde godinama predavala deci - rekao je u četvrtak Josip Štampar, direktor gimnazije Gospić.

Profesorka D. B. je u Gimnaziji u Gospiću više od decenije predavala istoriju s lažnom diplomom Univerziteta u Zadru. Prema uputstvu Ministarstva prosvete, Josip Štampar, koji je v. d. direktora u Gospiću, od početka ove školske godine poslao je više od 30 diploma na proveru.

Jeza u zbornici - ko je sledeći?

Povratne informacije stigle su sa 15 fakulteta, od kojih je diploma prof. istorije D. B., na kojoj je stajalo da je diplomirala na Univerzitetu u Zadru, bila lažna. U Gimnaziji Gospić šokirani su tom informacijom, a u zbornicu se gotovo uvukla jeza - čekaju se povratne informacije za još 15-ak diploma, hoće li još neka biti lažna?!

Ali priča o profesorki istorije D. B. je nalik filmskom scenariju. Omiljena profesorka, ljubazna koleginica, mlada majka koja je prošle godine koristila porodiljsko bolovanje, sve je “preveslala”. Naime, ne samo što je duže od decenije radila s lažnom diplomom, već se pre desetak dana “izvukla” iz Gimnazije zatraživši sporazumni raskid ugovora o radu i tako izbegla vanredni otkaz. Znajući da se proveravaju diplome, od direktora je zatražila sporazumni raskid ugovora o radu.

Kao u filmu

- Ništa nisam slutio. Najavila mi je da ima šanse za novo, bolje radno mesto i da bi raskinula ugovor koji ima u Gimnaziji Gospić. Navodno joj je novo radno mesto bliže novom prebivalištu. Onda je, prošlog ponedeljka, potvrdila da će dobiti novi posao i da će u sredu doći da potpišemo raskid ugovora i da će pokupiti svoje papire. I došla je, potpisali smo raskid ugovora, odnela je svoje papire, a onda… - zastao je u priči direktor Štampar.

A onda - kao u filmu. Nakon što je srdačno ispratio bivšu koleginicu i vratio se u kancelariju, sekretarica je donela poštu. Jedna koverta stigla je sa Univerziteta u Zadru. Ni pola sata nakon što je D. B. sa svojim papirima nestala iz njegove kancelarije i iz Gimnazije Gospić, direktor je u kancelariji čitao dopis sa Univerziteta u Zadru u kojem je obavešten da je diploma prof. istorije D. B. lažna.

- To je bio šok. Još uvek je. Ne samo za mene. Čak sam mislio da nam sa Univerziteta šalju neki projekat, ni na kraj pameti mi nije bilo da bi iko od zaposlenih u mojoj školi imao lažnu diplomu. Mi smo mali kolektiv, svi se znamo, sad se poverenje urušilo na tako ružan način... - potreseno priča direktor.

Policija zabranila Univerzitetu da se oglasi tim povodom

U ovoj gimnaziji, odakle je informacija o prvoj lažnoj diplomi prosleđena resornom Ministarstvu, čekaju povratne informacije s još 15 fakulteta, a Univerzitet u Zadru je vrlo brzo utvrdio da je diploma prof. istorije falsifikat.

Nezvanično  se može saznati da su na Univerzitetu od zadarske policije dobili stroga uputstva da ne izlaze u javnost s bilo kakvim informacijama vezanim za proveravanje diploma te da u slučaju pronalaska lažne trebaju da obaveste samo policiju, kao i školu koja je tražila proveru.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    22. februar 2019 | 21:31

    Posto im je sva istorija lazna,ne vidim problem oko lazne diplome?!

  • Pera

    22. februar 2019 | 20:51

    Pa cela istorija Hrvata je falsifikat zato to nikom i nije bilo sumnjivo!

  • zoro

    22. februar 2019 | 21:07

    Bre predavanje velike istorije u zemlji koja tumaci svoju istoriju od NDH .Nemojte slucajno da deca saznajuda su vas Srbi dva puta oslobodjavali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA