≫ 

Velike sile su rasparčale SFRJ jer je bila pretnja, a Milošević je dokrajčen u Hagu: Italijanski profesor tvrdi da je svet ponovo kolonijalizovan

Bernardini je i autor knjige "Ubijena Jugosalavija" i jedini Italijan koji je u zatvorskoj ćeliji u Hagu razgovarao s nekadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o licemerju svetskih sila

  • 48

Profesor međunarodnog prava iz Rima Aldo Bernardini ocenio je da je nekadašnja SFRJ svetskim silama bila pretnja, s obzirom na to da je bila velika zemlja, i da je bilo važno "rasparčati" na male zemlje.

U intervjuu za današnje "Večernje novosti", on je rekao da takozvani vladari sveta, gde god je moguće, "rasturaju zemlje", jer je, kako kaže, "nad rasparčanima lakše vladati".

Aldo Bernardini Foto: Wikipedia/Mhorg

- Cilj je bio rasparčati je (SFRJ) na male zemlje. Tako je i danas, velikim zemljama se uzima snaga, kako ne bi mogle da urade ništa što nije u interesu velikih sila, onih koje su to učinile - rekao je Bernardini.

Prema njegovim rečima, ovo je "era restaurisanja čitavog sveta, tako da liči na period kolonijalizma".

Bernardini, koji je i autor knjige "Ubijena Jugosalavija" i jedini Italijan koji je u zatvorskoj ćeliji u Hagu razgovarao s nekadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o licemerju svetskih sila, kaže da je Miloševiću bilo jasno šta je to globalizacija.

Sa Slobodanom Miloševićem razgovarao u zatvorskoj ćeliji Foto: Profimedia/AFP

- Pitao me je ''globalizacija je imperijalizam?'' Imao je jasan pogled i tačnu viziju šta to donosi. To je video ne samo na primeru Jugoslavije već i na svetskom nivou, imao je svest o tome šta se događa posle pada Berlinskog zida -  rekao je Bernardini.

Kako je objasnio, Milošević je bio uveren da je sud u Hagu "lažni i ilegalni sud pod vladavinom NATO-a, sud protiv srpskog naroda", i da je "to samo početak".

- Bio je izuzetno lucidan i inteligentan čovek, svestan potpuno da se nalazi pod vladavinom imperijalizma - rekao je Bernardini.

On je ponovio da je ubeđen da je Milošević "dokrajčen" u Hagu, jer mu nije dozvoljeno da se leči, iako su se Rusi ponudili da ga prebace u jednu moskovsku kliniku.

- Nekoliko dana pred njegovu smrt telefonirao mi je Vladimir Kršaljanin koji je bio član našeg komiteta, da pokušam nešto i obratim se pismom predsedniku Međunarodnog suda za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije u Hagu, italijanskom sudiji Faustu Pokaru, s molbom da se Miloševiću omogući lečenje. Napisao sam odmah pismo, ali bilo je kasno. Milošević je preminuo u zatvoru koji dan kasnije -  rekao je Bernardini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA