Medicinska sestra Dijana "izmuzla" naivnog Rajka: Kukala da joj je dete gladno, a on joj poverovao i dao više od 10.000 evra

Obećala je da će mu novac vratiti, ali to nikada nije uradila

  • 7

Medicinska sestra Doma za stare i nemoćne u samoborskom kraju Dijana M. (25) završila je pod lupom zagrebačkih policajaca, a potom i tužilaca, nakon što ju je Rajko Č. iz Austrije prijavio policiji u Koruškoj kao prevaranta koji mu je uzeo novac.

Dijana je od 2014. pa do kraja 2016. od Rajka izmuzla oko 10.250 evra. Obećala je da će mu taj novac vratiti, ali umesto toga prestala je da mu se javlja. Zagrebačko državno tužilaštvo preuzelo je krivični progon svojih austrijskih kolega iz Klagenfurta protiv zagrebačke medicinske sestre koja poriče sve što joj se stavlja na teret.

Poznanstvo Dijane i Rajka rođeno je na Fejsbuku još 2013., a komunikacija preko društvenih mreža na kraju je dovela i do njihovog susreta u Rijeci.

- Sastali smo se pet puta, a kontakt smo održavali preko Fejsbuka i mobilnog. I ne, nismo bili u intimnim odnosima, jer to mi nije bilo ni na kraj pameti. Odjednom je počela da mi se žali na probleme. Rekla je da je u lošoj finansijskoj situaciji i da jedva sastavlja kraj s krajem zbog stanarine, troškova za hranu i dete. Tada je bila bez posla, a novac joj je, osim za navedeno, trebao i za traženje posla u Austriji. Spominjala mi je i neke sudske troškove. Stalno je kukala pa mi se učinilo da joj je zaista teško. Odlučio sam da joj pomognem jer sam i ja u mladosti bio u teškoj situaciji iz koje me finansijski izvukao jedan čovek i kojem sam novac vratio - ispričao je prevareni Rajko, kojem je obećala povraćaj novca čim se zaposli. Pričala mu je i da je siromašna, da se rastala od muža, a Rajko je stekao utisak da je to bio prijatelj, a ne suprug.

Upoznali su se preko Fejsbuka Foto: Telegraf

- Odlučio sam da joj finansijski pomognem da ne bude socijalni problem pa sam otišao do nje u Rijeku. Otkrila mi je tada da je sa 16 godina napustila roditeljski dom na Rabu. Odlučio sam da joj pozajmim oko 30 evra. Bila je zahvalna. Verovao sam joj na reč da će novac vratiti. Delovala je pošteno. I nisam tražio potpis kod javnog beležnika. Kako je poznanstvo teklo i nije imala socijalnu pomoć, zamolio sam prijatelja Zorana iz Kastva da je prijavi na svojoj adresi. Učinio je to u septembru 2014., a spojio sam je i sa svojim prijateljem pravnikom kako bi je savetovao o njenim pravima pa je ostvarila i socijalnu pomoć. Početkom 2015. počela se sve ređe javljati, a ja sam mislio da radi i da će mi vratiti novac - otkrio je još Rajko, kojem se u januaru 2016. javila i rekla da joj treba još 100 evra.

Poslao ih joj je preko Vestern Uniona pritom naznačivši i svoj broj računa za povraćaj novca. Međutim, umesto da mu je novac vratila, ona je od njega tražila još iskoristivši tako, tvrdi on, njegovu "slabu stranu, sentimentalnost i dobrotu". Ponudio joj je i posao u Austriji, ali ona ga je odbila, a tokom 2016. pozajmio joj je 31 put novac u ukupnom iznosu od 8.245 evra.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Zamislio sam to kao privatni kredit. Svrha slanja novca? Rekla je da joj treba za traženje posla, za dete, za pokojnu baku, za troškove sahrane oca koji se navodno ubio, pa za upis u zemljišne knjige ostavinske nekretnine, pa za lečenje na psihijatriji, za nadgrobni kamen za tatin grob, za policijsku kaznu u Rijeci, za stan, hranu, porez, terapije za lečenje od raka, za autobusku kartu i za stan u Zagrebu. Postao sam joj staratelj, a to nije bila moja namera. Počeo sam da tražim da mi vrati novac pa je prijatelj pravnik sačinio ugovor o priznanju duga s pravom zaloga, koji je ona odbila da potpiše. Nakon očeve smrti nasledila je zemljište na ostrvu Rabu. Nije htela da dostavi tačne podatke o svojim nekretninama, ali prijatelj pravnik ih je nabavio. Na kraju je tražila još 70 evra koje mora dati nekoj osobi i da će onda doći potpisati ugovor, ali nikada nije došla. Prevarila me i oštetila za ukupno 10.250 evra. Želim da se kazni - zaključio je Rajko, koji je novac dizao s Masterkarda.

Ona mu je obećavala da će novac vratiti, i sama svesna da to nisu bili pokloni.

- Za mene je sve ovo bilo vrlo stresno. Porodični sam čovek. Oženjen. I za porodicu je sve bilo vrlo stresno jer nisu znali šta radim - požalio se na kraju prevareni dobrotvor.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikola

    5. mart 2019 | 16:39

    kad se sretnu covek sa parama i covek sa iskustvom, covek sa iskustvom ode sa parama a covek sa parama ode sa iskusvom.

  • Linz

    5. mart 2019 | 18:26

    Nije ona kriva kad je on teski tupan,

  • Zeljko

    5. mart 2019 | 17:38

    Htio stari piletinu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA