≫ 

Trebinje je najpoželjniji grad za život u BiH i to zbog ovih 12 razloga (FOTO) (VIDEO)

Trebinje poslednjih godina doživljava svojevrstan turistički bum, a iz godine u godinu rapidno raste broj poseta i noćenja ostvarenih u ovom gradu

  • 18

Brojni su oni koji za Trebinje kažu da je najlepši grad u Republici Srpskoj i Bosni i HercegoviniOsim svoje lepote, ovaj grad koji po poslednjem popisu broji 31.433 stanovnika se smatra i jednim od najpoželjnijih mesta za život u regionu.

Portal Hercegovina promo je istražio koji su to razlozi za ovakve tvrdnje kada je u pitanju centar regiona istočna Hercegovina. U nastavku pogledajte 12 razloga zašto mnogi smatraju Trebinje najpoželjnijim mestom za život u Bosni i Hercegovini.

1. KLIMA

Trebinje ima mediteransku klimu sa dugim i toplim letima, kao i blagim i kratkim zimama. Zajedno sa Mostarom i Neumom smatra se najtoplijim gradom u Bosni i Hercegovini. Ipak, presečen vodenim tokom Trebišnjice u gradu tokom najvrelijih letnih meseci ne vladaju nepodnošljive vrućine. Klima se odlikuje i malom relativnom vlažnošću vazduha te pojačanim vazdušnim strujama. Interesantan je podatak da je u Trebinju toplija jesen od proleća.

2. FENOMEN SUNČANIH DANA

Trebinjsko područje može da se pohvali sa više od 260 sunčanih dana tokom godine, što predstavlja svojevrsni fenomen. Veliki broj sunčanih dana brojni tumače i vedrim duhom stanovnika ovog podneblja.

Trebinje je doživelo pravi turistički bum Foto: Profimedia/Alamy

3. GEOGRAFSKI POLOŽAJ I BLIZINA MORA

Najjužniji grad Republike Srpske i BiH nalazi se u neposrednoj blizini granice sa Hrvatskom i Crnom Gorom. Takođe, Trebinje se nalazi nadomak Jadranskog mora, a od Dubrovnika je udaljeno 27 kilometara, dok je do Herceg Novog potrebno preći put dug nešto više od 40 kilometra. Još dva putna pravca iz ovog grada vode do mora, preko Ravnog do Slanog u Hrvatskoj potrebno je prevaliti put dug 63 kilometra, dok do Morinja u Crnoj Gori vodi put preko Vilusa dug 71 kilometar.

Do Jadrana u letnoj sezoni iz Trebinja možete stići preko čak šest graničnih prelaza, od kojih tri vode u Hrvatsku, a isto toliko u Crnu Goru.

4. KULTURNO-ISTORIJSKO NASLEĐE

Današnje područje Grada Trebinja zauzima prostor od 904 kvadratna kilometra i prema poslednjim popisu, ima nešto više od 31.000 stanovnika. S druge strane, Sarajevo se prostire na 141,5 kvadratnih kilometara i u njemu živi deset puta više stanovnika. Uprkos toj ogromnoj razlici, Trebinje ima više nacionalnih spomenika od Sarajeva, što je još jedan kuriozitet vezan uz ovaj grad.

Značajni manastiri, crkve i džamije nalaze se u ovom gradu, a grad se između ostalog može pohvaliti i prelepim mostom iz otomanskog perioda (Arslanagića/Perovića most), te prvim spomenikom Njegošu u bivšoj Jugoslaviji, koji je podignut zahvaljujući najpoznatijem Trebinjcu, diplomati i pesniku Jovanu Dučiću, kao i brojnim drugim spomenicima i svedočanstvima bogate istorije ovog kraja.

Ovaj grad ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe Foto: Profimedia/Alamy

5. TURISTIČKI BUM

Trebinje poslednjih godina doživljava svojevrstan turistički bum, a iz godine u godinu rapidno raste broj poseta i noćenja ostvarenih u ovom gradu. Značajna je i ekspanzija izgradnje turističke infrastrukture u ovom gradu. Trenutno u gradu radi 22 hotela, motela i hostela, a dostupno je i preko 200 apartmana u privatnom vlasništvu, od kojih je značajan broj na visokom turističkom nivou.

6. STANOGRADNJA

Grad podno Leotara može da se pohvali i velikim rezultatima kada je u pitanju izgradnja stambene infrastrukture. Poslednjih godina Trebinje je uz grad Banjaluku sa najvećim brojem kupljenih stambenih jedinica u Republici Srpskoj, a zabeleženi su i periodi kada je skoro šest puta manje Trebinje (po broju stanovnika) beležilo bolju prodaju stambenih jedinica od najvećeg grada Srpske.

Može se reći da postoji svojevrstan trend kupovine nekretnina baš u ovom gradu, jer stanove u Trebinju osim domicilnog stanovništva, kupuju i građani iz unutrašnjosti, te građani Srbije kao i brojna dijaspora. U gradu je aktuelna izgradnja nekoliko modernih stambenih kompleksa, koji se grade po najvišim svetskim arhitektonskim standardima, piše hercegovinapromo.com.

7. REKA TREBIŠNJICA

Trebinje krasi prelepa reka Trebišnjica, koja ovaj grad deli na dva dela. Ovaj dragulj u kruni Dučićevog grada opet krase i lepi mostovi, dolapi i jazovi što daje poseban doživljaj svim posetiocima.

Trebišnjica pleni svojom čistoćom, a do izgradnje dve brane i betonskog korita bila je najveća ponornica Evrope. Duga je 96,5 kilometara, a smatra se da je njena ukupna dužina sa podzemnim tokovima oko 187 kilometara. Često se na obalama ove reke mogu videti ribolovci, a u samom gradu često borave i ptice karakteristične za vodene tokove.

8. KOMPLEKS "GRAD SUNCA"

Poslednjih godina aktuelna je gradnja velikog turističkog i sportsko-rekreativnog kompleksa "Grad sunca" na Draženskoj gori, par kilometara od centra Trebinja. U sklopu dve dovršene faze ovog kompleksa nalazi se najveći vodeni (akva) park u Bosni i Hercegovini, kao i moderni sportsko-rekreativni kompleks sa sportskom dvoranom od 800 mesta i zatvorenim bazenom. Takođe, u "Gradu sunca" nalazi se i hotel sa 5 zvezdica, sa modernim Spa i velnes centrom.

Istovremeno "Grad sunca" predstavlja i najveću privatnu investiciju u Republici Srpskoj u ovom momentu.

9. SAOBRAĆAJNA POVEZANOST

Iako se istočna Hercegovina ne može pohvaliti kvalitetnom putnom mrežom, koja je poprilično dotrajala i godinama čeka na adekvatnu obnovu, Trebinje ima čak četiri aerodroma u krugu od nešto više od stotinu kilometara. Dubrovački aerodrom Čilipi od centra Trebinja je udaljen 42 kilometra, dok je aerodrom u Tivtu udaljen šezdesetak kilometara. Do aerodroma u Mostaru treba preći 107 kilometara, a nekoliko kilometara dalji je aerodrom u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici.

10. GRADSKA INFRASTRUKTURA U RAZVOJU

Poslednjih godina u Trebinju je aktuelan veliki broj projekata koji kao rezultat daju značajno unapređenje infrastrukture važne za svakodnevni život stanovnika ovog grada. Uz rekonstrukciju gradskog vodovoda, izgradnju i rekonstrukciju vrtića i škola, revitalizaciju zidina Starog grada, uređenje gradskog parka, u Trebinju su aktuelni brojni projekti koji će u budućnosti značajno poboljšati kvalitet života u ovom gradu.

Planirana je potpuna rekonstrukcija Starog grada, izgrađen je novi vatrogasni dom, gradi se atraktivno zdanje Palate pravde, uskoro treba da počne izgradnja Duhovnog centra u Mrkonjićima, a u najavi su i brojni drugi projekti.

11. PRIMANJA

Prosečna plata u Trebinju je zvanično nešto iznad republičkog proseka, ali nezvanično prosečno primanje u gradu podno Leotara je značajno veće od statističkog, jer je značajan broj stanovnika ovog grada zaposlen u obližnjem Dubrovniku. Prema procenama oko 1.500 stanovnika Trebinja trenutno radi u najvećem turističkom centru Hrvatske, što je više od 15% trenutno zaposlenih. Ovakva specifična slika zapošljavanja, koja je aktuelna poslednjih godina, daje Trebinjcima u zbiru visoka prosečna primanja u odnosu na ostatak Republike Srpske i BiH.

12. TREBINJE – OTVORENI GRAD

Trebinje sa punim pravom nosi epitet otvorenog grada. Veliki broj preratnih stanovnika ovog grada, koji su tokom ratnih godina napustili svoje domove, zadržao je svoje nekretnine u ovom gradu i veoma su česti posetioci ovog grada. Većina njih nastanjena je u razvijenim zemljama zapadne Evrope. Trebinje je grad koji ima značajnu dijsporu, od kojih mnogi i danas investiraju u nekretnine u ovom gradu, a shodno tome u budućnosti se očekuju i značajnije preduzetničke investicije.

Veliki broj stanovnika iz obližnjih gradova Crne Gore i Hrvatske, posebno Dubrovnika, svakodnevno posećuju najjužniji grad RS i BiH, koji je za njih svojevrsna "trgovačka meka". Značajno povoljnije cene i niža stopa PDV-a u BiH privlače kupce iz susedstva, a ovakva situacija uslovila je otvaranje brojnih radnih mesta u trgovini i ugostiteljstvu, kao i nekim drugim delatnostima.

Uz izdvojenih 12 razloga zašto je Trebinje najpoželjniji grad za život u BiH, postoje i brojni drugi koji idu u prilog ovoj tvrdnji. Naravno, ako govorimo objektivno Trebinje ima i svoje nedostatke, ali su oni svakako u senci pozitivnog životnog ambijenta koji odlikuje ovaj grad.

VIDEO: Inat kuća u Sarajevu je prva ovakva u svetu, i danas prkosi svima

(Telegraf.rs/Izvor: hercegovinapromo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banat

    8. mart 2019 | 07:13

    Prelepo Trebinje♥️♥️💜💜

  • Kole

    8. mart 2019 | 08:46

    Ako Bog da,jednog dana nece biti te granice sa cg. I bice sve to srbija. Kao sto je nekad bila

  • Brankica

    8. mart 2019 | 07:44

    Stvarno je prelepo. Blago narodu koji zivi u Trebinju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA