≫ 

Protesti u Zagrebu za 8. mart: Više od 5000 ljudi traži ostavke dvoje ministara zbog skandaloznih izjava o pravima žena (VIDEO)

Prema rečima demonstranata, pobačaj u Hrvatskoj, iako formalno dozvoljen, zapravo je nedostupan

  • 1

Više od 5.000 žena i muškaraca večeras je u osmomartovskom maršu u Zagrebu, osim opšte borbe za ženska prava, zahtevalo i ostavke ministra demografije, porodice, mladih i socijalne politike Nade Murganić i ministra zdravlja Milana Kujundžića.

Foto: Tanjug/AP

Demonstranti odlazak Murganićeve zahtevaju zbog njene izjave kojom je relativizovala porodično nasilje: "Tako vam je to u porodici", ali još važnije zbog potpune nesposobnosti sistema socijalne zaštite da se nosi porodičnim i vršnjačkim nasiljem.

Foto: Tanjug/AP

Ostavku ministra zdravstva demonstranti su tražili zbog njegove ideje da se u izradu novog zakona o pobačaju uključe i predstavnici crkve koji pobačaj žele zabraniti, prenosi portal "Indeks".

Prema rečima demonstranata, pobačaj u Hrvatskoj, iako formalno dozvoljen, zapravo je nedostupan, delom zbog sve većeg broja lekara koji odbijaju da ga urade, delom zbog cene koja se kreće između 2.000 i 3.000 kuna (između 270 i 400 evra).

- Osmi mart naš je dan, dan kada izlazimo na ulice, dan kada slavimo svaku borbu, svaki ženski glas koji je progovorio o tretmanu u bolnicama, porodilištima i ginekološkim ordinacijama širom zemlje. O ograničavanju prava na pobačaj. O institucijama koje nasilje žele da zadrže u četiri zida - istakle su okupljene na Trgu žrtava fašizma.

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    9. mart 2019 | 07:31

    Ja koliko vidim ovi se bore samo za pravo da se kresu gdje i s kim stignu a da cijenu neko drugi zivotom placa....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA