≫ 

Katolička crkva u Koruškoj poručila Hrvatima: Nećemo da popustimo oko zabrane mise u Blajburgu (FOTO)

Vest o zabrani mise u Blajburgu veoma je uznemirila hrvatske političare

  • 11

Katolička crkva u Koruškoj ne namerava da odgovara na reakciju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na uskraćivanje dozvole za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga, saopštila je nadležna dioceza Gurk.

- Mi nećemo da reagujemo na reakciju i nećemo da se upuštamo u ping-pong saopštenjima, pa tako nećemo da reagujemo ni na reakciju HBK na uskraćivanje izdavanja dozvole za održavanje svete mise u sklopu komemoracije u Blajburgu - rekao je za Hinu glasnogovornik nadležne dioceze Gurk-Klagenfurt Mathijas Kapeler.

On je dodao da Katolička crkva u Koruškoj trenutno nema ništa više kaže od onoga što je na tu temu saopštila krajem prošle nedelje.

Hrvatskim političarima se ova zabrana nije dopala Foto: Profimedia/AFP

Kapeler je rekao da je tamošnja Katolička crkva bila iznenađena tonom reakcije na neizdavanje dozvole, ali da to nije jedina reakcija iz Hrvatske na ovu odluku.

- Bilo je i različitih reakcija od one HBK. Ne bih hteo da ih vrednujem kao pozitivne, ali su u svakom slučaju drugačije - rekao je Kapeler.

Na pitanje Hine da li je ipak moguće, uprkos zabrani održavanja mise, da se na Lojbaškom polju održi liturgija, Kapeler je zaključio da se radi o privatnom posedu.

Austrijske vlasti su već i najavljivale zabranu ove manifestacije Foto: index.hr

- Radi se o privatnom posedu, a u Austriji svako može na svoj privatni posed da pozove sveštenika da mu tamo održi misu - rekao je Kapeler.

Hina prenosi da je austrijska novinska agencija APA javila da se zabrana držanja mise odnosi samo na više crkvene dužnosnike poput biskupa, dok privatna liturgija u manjim okvirima ne može da se zabrani.

Katolička crkva u Koruškoj, tačnije dioceza Gurk-Klangenfurt, uskratila je u petak dozvolu za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga u sklopu komemoracije ubijenim ustašama, a odluka je obrazložena "političkom instrumentalizacijom" skupa i nedovoljnim distanciranjem od fašizma.

Vlasti Austrije smatraju da se ovde veliča ustaštvo Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

VIDEO: Katolički sveštenik snimao odvezanu decu u kolima dok su pevala ustaške pesme

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    12. mart 2019 | 14:28

    Srecan rodjendan nasem generalu Mladicu!

  • РСК

    12. mart 2019 | 15:50

    Мисе су усташама само изговор за усташки пир у Блајбургу и отврено заговарање и величање усташке идеологије Напокон и део католичке цркве је увидио да усташе злоупотребљавају религију.

  • Jaca

    12. mart 2019 | 14:43

    Menije to poznato da ustaše nemogu bez ustaštva dok god postoji svet oniće bit taki onisu zločinci poznati celom svetu jednog dana mi nećemo to doživet toće bit kad bude islam vlado možda za dvaest godina kao prvo Austrija onaje isto taka celi zapad tomije sve poznato šovinizam mržnja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA