≫ 

Gradonačelnica sa Brača ne da novac za komemoraciju ustašama u Blajburgu: Već smo dali za proslavu oslobođenja od fašizma

Crkva u Koruškoj je odlučila da zabrani održavanje komemoracije ustašama na Lojbuškom polju, kod Blajbuga

  • 7

Gradonačelnica Supetra, na hrvatskom ostrvu Braču, Ivana Marković, još novembra prošle godine odbila je da Počasnom blajburškom vodu, da novac poreskih obveznika za održavanje komemoracije u Blajburgu, sa obrazloženjem da su sredstva već izdvojena za proslavu povodom 75 godina od oslobođenja od nacističke i fašističke okupacije.

Nakon što je Katolička crkva u Koruškoj odlučila da ove godine zabrani održavanje komemoracije ustašama na Lojbuškom polju, kod Blajbuga, na društvenim mrežama se brzinom svetlosti proširio odgovor gradonačelnice Supetra.

- Grad Supetar nije u mogućnosti da odvoji sredstva za vaše projekte, jer je već predvideo sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gde su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 dece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisećanje svih onih koji su bili deo borbe velikog svetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čoveka - piše u saopštenju o njenoj odluci, preneo je hrvatski portal Index.

Odgovor gradonačelnice Supetra se u javosti pojavio tek ove sedmice, a Markovićeva kaže da je to slučajnost.

- I sama sam se smejala kad sam to jutros shvatila - rekla je Marković, koja pretpostavlja da su dopis objavila udruženja antifašista koja su o tome obaveštena krajem prošle godine.

Markovih danas kaže da stoji iz svega napisanog.

- Svim žrtvama apsolutno treba iskazati pijetet, ali način na koji se to radilo u ovom slučaju (Blajburga) potpuno je pogrešan, na šta je jasno ukazala austrijska Crkva kada je zabranila održavanje mise. Nije primereno finansirati takvu manifestaciju iz gradskog budžeta - navela je.

Katolička Crkva u Koruškoj, odnosno biskupija Gurk-Klagenfurt, uskratila je prošle sedmice dozvolu za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju kod Blajburga u okviru komemoracije za ubijene ustaše.

Svake godine se u Blajburgu okupljaju Hrvati koji veličaju ustaške zločine Foto: Profimedia/AFP

Odluka je obrazložena "političkom instrumentalizacijom" skupa i nedovoljnim distanciranjem od fašističkog svetonazora.

Sekretar biskupije u Klagenfurtu, monsinjor Engelbert Gugenberger, smatra da misa koja je trebalo da bude održana 18 maja šteti ugledu Katoličke Crkve i da je "postala deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije".

Crkva u Koruškoj je zabranila ovu manifestaciju Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    12. mart 2019 | 17:22

    O kakvoj "okupaciji" od strane nacista oni govore? Oni su te naciste docekali sa velikom ceremonijom i obasipali su ih cvećem.

  • Sveto

    12. mart 2019 | 19:12

    Bravo lepotice !

  • Gekke Joopi

    12. mart 2019 | 20:34

    Svaka cast za ovu lepu damu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA