≫ 

Hrvatski biznismen proglašen krivim za smrt dvoje Italijana: Jureći svojim gliserom udario u jedrilicu i prepolovio je

Sudija je obrazloženju presude rekao je da Horvatinčić prilikom upravljanja gliserom nije izviđao ni posmatrao, pa tako nije spazio jedrilicu

  • 3

Tomislav Horvatinčić nepravosnažno je proglašen krivim za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u avgustu 2011. smrtno stradalo dvoje italijanskih nautičara - Francisko Salpietro i Marinela Salpietro Patel. Dobio je 4 godine i 10 meseci zatvora. Na izricanju presude nije se pojavio.

Presudu je u 13 sati objavilo sudsko veće kojim na ovom suđenju predsedava Ivan Jurišić, nakon što je dve ranije nepravosnažne presude – prvu osuđujuću, a drugu oslobađajuću, objavila sudija Maja Šupe.

Na sud je stigao Horvatinčićev advokat Veljko Miljević, Horvatinčić se nije pojavio na sudu.

Tomislav Horvatinčić je proglašen krivim za pogibiju italijanskih nautičara. Sud navodi kako nije postupao po pomorskom zakonu i drugim propisima. Dobio je 4 godine i 10 meseci zatvora, pa mu je zabranjeno da upravlja svim vrstama motornih vozila sledećih 5 godina.

Sudija Ivan Jurišić u obrazloženju presude rekao je da Horvatinčić prilikom upravljanja gliserom nije izviđao ni posmatrao, pa tako nije uspeo da uoči jedrilicu.

Horvatinčić mora da plati sudske troškove u iznosu od 25.615 evra. Na ovu presudu Horvatinčić ima pravo žalbe u roku od 15 dana.

- Iz razgovora s Horvatinčićem nakon nezgode proizlazi da nije spominjao gubitak svesti. Dva dana nakon nesreće je obavio pregled. Napravljena skica ukazuje da nije izgubio svest neposredno pre sudara. Znači da je bio uračunljiv i mogao je da vlada svojom voljom - kazao je sudija na izricanju presude.

ZAVRŠENE REČI

Državna tužiteljka Irena Senečić na kraju suđenja prošle nedelje, završnim rečima tužilaštva zatražila je da se optuženi Horvatinčić proglasi krivim i osudi na bezuslovnu kaznu zatvora od tri do 12 godina zbog izazivanja nesreće s fatalnim posledicama.

- Horvatinčić je više puta kažnjavan i godinama krši saobraćajne zakone. Reč je o osobi koja ne brine o sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju. Činjenica je i da ništa nije preduzeo kako bi sprečio nesreću u kojoj su stradali supružnici Salpietro - rekla je Senečić.

Isto je tražio i Ognjen Frangeš, zastupnik porodice stradalih Italijana.

Horvatinčićevi advokati smatarli su, sa druge strane, da njihovog klijenta u sredu treba osloboditi svih optužbi.

Obraćajući se sudu Horvatinčić je za sve što mu se događa optužio medije, a novinarima je kazao i da je nakon prošlog suđenja uplatio deci stradalih Italijana odštetu, ali nije hteo da kaže koliku.

Na prvom suđenju Horvatinčić je 2015. uslovno osuđen na 20 meseci zatvora. Tu je presudu ukinuo viši sud, kao i drugu za koju je zaključio da je posebno protivrečna jer je prihvatila privremeni gubitak svesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčić oslobođen krivice za smrt supružnika Salpietro.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rico

    13. mart 2019 | 14:42

    Ali kakva glupost od presude ovo za upravljanje vozilima. Na 5 godina, a on taman toliko zatvora dobio. Znaci dok bude u zatvoru, ta suspenzija teče, kad on izadje posle dva meseca opet može da upravlja. 😂😂 To bi trebalo da stupi na snagu posle odlezane kazne, a ne ovako, kao zabrana, a on u ćorci. Komedija od pravosudja na Balkanu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA