≫ 

Aleksandra je jedina žena snajperista u Severnoj Makedoniji: Pogađa svaku metu, a čuvaće i papu (FOTO) (VIDEO)

Ona će obezbeđivati Papu dok bude boravio u Skoplju

  • 2

Boravak Pape Franje, 7. maja u Skoplju, obezbeđivaće i policijska jedinica za specijalne zadatke Tigrovi, u kojoj se nalazi i jedina žena snajperista u Severnoj Makedoniji, Aleksandra (28), koja je sa svojim kolegama i do sada obezbeđivala VIP ličnosti.

Sa puškom u ruci, a na sebi sa kompletnom zaštitnom opremom, opremom za komunikaciju, osmatranje i kamuflažnu, za nju nije problem da po kiši, snegu, zimi ili leti satima, bez pomeranja bude u istom položaju. Da bi sve to izdržala i ispunila zadatak, potrebna je izuzetna psihofizička spremnost, a to ovoj mladoj devojci ne nedostaje.

Rame uz rame sa muškarcima Foto: 24info/Slobodan Đurić

Nakon srednje škole u Berovu, gradiću na istoku Severne Makedonije, Aleksandra je upisala i završila Fakultet bezbednosti u Skoplju, a nakon jednogodišnje obuke u policijskom centru u Idrizovu, pre četiri godine je postala deo tima policijske jedinice za specijalne zadatke Tigrovi.

- Rasla sam u porodici koja me je vaspitala da volim otadžbinu, da cenim osnovne vrednosti života, da pomažem ljudima. Policija je jedna od retkih profesija u kojoj možeš da ostvariš te ciljeve. Činjenica što sam žena me ne sprečava da ostvarim taj san. Naprotiv, daje mi još više snage i motivacije da pokažem i dokažem koliko žena zaista vredi, i da se može nositi rame uz rame sa muškarcima - izjavila je Aleksandra za skopski portal 24 Info.

Pogađa svaku metu Foto: 24info/Slobodan Đurić

Osim što voli svoju profesiju policajca, ona skače i sa padobranom, voli aktivan život pun adrenalina, a za to je njena jedinica idealno mesto. Za poziv snajperiste presudna je bila selekcija i rezultati obuke.

- Da bi ušao u jedinicu svaki novi pripadnik prolazi kroz nekoliko faza, počevši od dril testa, pa sve do krajnje faze. Tokom tih faza starešine prave dosijea za svakog kandidata posebno i na kraju daju ocene i mišljenja prema postignutim rezultatima o tome ko će ući u specijalizirane timove. Tako, odluku nisam donela ja, ali mi je velika čast što sam deo ove jedinice. Nakon ulaska u jedinicu, počeli su i začeci snajperizma. Obučavale su me starešine, vrhunski profesionalci. Snajperizam je nauka koja se stalno uči i nadgrađuje - kaže Aleksandra.

Jedina je snajperistkinja u zemlji Foto: 24info/Slobodan Đurić

Snajperisti su poznati po svojoj veštini da cilj pogode sa velike razdaljine, a da bi to postigli osim velike smirenosti i koncentracije potrebno je i malo matematike.

- Kada sam na zadatku nikada nisam sama. Uvek smo dvoje, snajperista i njegov pomoćnik. Snajperista ne sedi satima u bukavlnom smislu reči. On osmatra, meri daljinu, skicira, razmišlja, parvi planove, proračune. Jeste iscrpljujuće, naporno ali i interesantno. Obuka se odvija u svim vremenskim uslovima - toplo, hladno, sunce, vetar, kiša, ali želja da budem deo ove ekipe je veća od svega - priznaje Aleksandra.

Voli sve sportove koji podižu adrenalin Foto: 24info/Slobodan Đurić

Ona objašnjava da su bez obzira na jačinu puške, vetar i gravitacija dve najveće varijabile koje utiču na trajektoriju zrna, koje snajperist i njegov pomoćnik moraju da uzmu u obzir prilikom procene udaljenosti mete.

- Radni dan snajperista Tigrova zavisi od angažmana jedinice. Ako ima posla, ide se na teren i radi se ono što snajperista najbolje zna. Ako tog dana nema angažmana, snajperista sportuje, vežba, održava kondiciju jer stalno mora da bude u dobroj fizičkoj formi, potom uči, ide na gađanje. U ovom poslu nema reprize, a svaka greška se skupo plaća - kaže Aleksandra.

Stalno i trenira Foto: 24info/Slobodan Đurić

Oružje koje je ova mlada devojka nosila prilikom posete novinarske ekipe portala 24 Info bazi Tirgova je bila puška "Accurasy international", britansko oružje kalibra 7,62 mm.

- Imamo i druge puške. Ova nije najnoviji model, ali je koristimo kao i oružje najnovije generacije. Da bi pogodak bio uspešan, nije važna samo puška, veoma je bitna i optika. Koristimo i druga priručna sredstva - merač vetra, imamo mini meteorološku stanicu sa balističkim kalkulatorom za veće daljine, što je veoma važno. Ako duva vetar, biće veliko odstupanje na krajnjem cilju i zato se mora preračunati brzina vetra sa daljinom cilja i izračunati koliko će biti odstupanje. To je cela nauka - objašnjava Aleksandra.

U ovoj profesiji svaka greška skupo se plaća Foto: 24info/Slobodan Đurić

Van posla, najlepši trenutak u njenom životu je bio kada ju je zaprosio njen dečko, koji je prsten izvadio iz vode Ohridskog jezera.

- Moj verenik je isto tako policajac, ali ne u ovoj jedinici. Bili smo u Ohridu, a on ne zna da pliva. Sa kolegama iz gnjuračkog tima se dogovorio da ga navodno uče da pliva. Ušli su u jezero, a ja sam sedela napolju. Kada su izašli iz vode, upalilo se svetlo, a svi su počeli da se smeju. Ja u početku nisam znala šta se dešava, bila sam zbunjena, a potom mi je predložio brak - priseća se Aleksandra.

Jedinica za specijalne zadatke Tigrovi pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Severne Makedonije danas obeležava 38 godina od formiranja. Tokom postojanja jedinice, poginulo je sedam njihovih kolega. Trojica su poginula 2001. godine tokom oružane borbe sa pripadnicima albanske paravojske, jedan 2008. godine i trojica 2015. godine u borbi sa albanskom terorističkom grupom u Divljem naselju u Kumanovu.

U znak sećanja na poginule pripadnike jedinice Tirgovi, u kasarni Ilinden u Skoplju je 2016. godine otvorena spomen kuća. U vitrinama su izloženi njihovi bedževi, deo opreme, oružje i lične stvari.

VIDEO: Ovako Putin puca iz novog snajpera iz fabrike Kalašnjikov

(Telegraf.rs/D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M_02

    14. mart 2019 | 06:56

    Mogao bi i SAJ da napravi spomen kuću svojim poginulim pripadnicima,sa svim njihovim obeležjima,uniformama, fotografijama i sl.Da se nikada ne zaborave heroji,da strane jedinice koje ih posećuju vide to,da budu ponosni na svoje koji nisu sa nama više.Slava im.

  • M

    14. mart 2019 | 01:26

    Ok let's go Counter strike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA