Sedmorica državljana Severne Makedonije na sudu priznali da su ratovali za ISIS

Svi oni su prošli obuku u Siriji gde su učestvovali kao borci ISIS u borbama u Siriji i Iraku

  • 6

Sedmorica državljana Severne Makedonije optuženi za učešće u stranim vojskama, paravojnim ili parapolicijskim formacijama, danas su na glavnoj raspravi u Osnovnom sudu Skoplje 1 priznali dela koja im se stavljaju na teret, saopštilo je Javno tužilaštvo.

U saradnji sa partnerima iz globalne koalicije za borbu protiv terorizma i Sirijskim demokraskim snagama oni su bili uhapšeni u avgustu prošle godine i predati makedonskim organima progona.

Lisice su stavljene na ruke S.R. ( 28 ), Dž.A. ( 25 ), B.F. ( 24 ), O.Ž. ( 31 ), E.O. ( 24 ), I.Š. ( 41 ) i A.M. ( 23 ), ali iz policije tada nisu saopštili iz kojih su gradova Severne Makedonije.

Svi oni su prošli obuku u Siriji gde su učestvovali kao borci ISIS u borbama u Siriji i Iraku. Jedan od optuženih, koji se tereti za dva krivična dela je bio pripadnik terorističke organizacije Islamska država.

- Osim učešća u paravojnim formacijama van Makedonije, optuženi su obezbeđivali i sakupljali finansijska i materijalna sredstva za osobe koje su učestvovale u ovim formacijama. Preko socijalnih mreža i drugih vrsta komunikacija pozivali su, vrbovali i podsticali druge osobe na učešće u paravojnim formacijama, saopštili su iz Javnog tužilaštva.

Privođenje Makedonaca, Printskin: Youtube/MUP severne Makedonije

Neposredno nakon privođenja sedmorice džihadista koji su se borili u Siriji i Iraku, skopska televizija Kanal5 je prenela ispovest dvojice od njih koji su dali za sirijsku agenciju ANHA u nekom od zatvora u severnoj Siriji.

U zatamnjenoj prostoriji, dvojica džihadista iz Severne Makedonije su ispričali kojim su putevima stigli u Siriju, njihov angažman tamo i sav užas u grotlu zla na sirijskim bojištima.

Jedan je tridesetogodišnjak, a drugi ima svega 23 godine. Obojica su se četiri godine borili na strani Islamske države pre nego što su pali u ruke Kurdskoj miliciji.

Kažu da su bili inspirisani Svetim ratom, a ne novcem, dok je put do bojišta dobro organizovan i skoro uvek ide istom maršrutom: Skoplje – Istanbul – Ankara – Adana – Gaziantep – Džarabulus, grad koji je prva stanica na sirijskom frontu.

Prošli su obuku kao borci ISIS, Printskin: Youtube/MUP severne Makedonije

- Ja sam iz Makedonije. U Siriju sam otišao u oktobru 2013. godine. Prvo sam bio u gradu Til Rifat. Tamo sam prošao 20-dnevnu obuku, koja uključuje vojne vežbe i verske časove. Borio sam se protiv snaga Kurdske milicije i protiv Slobodne sirijske armije. U Siriji sam se oženio i imam dvoje dece, rekao je jedan od njih.

- Sa aktivnostima ISIS sam se upoznao preko interneta, rekao je drugi. Zatim sam počeo da širim propagandu među mladima u Makedoniji, zato što sam verovao da se borimo u ime Islama. Pomogao sam mnogim iz Makedonije da stignu do Sirije. Nakon višemesečne obuke u Džarablusu postao sam odgovoran za islamsku miliciju.

Dvojicu državljana Severne Makedonije pripadnici Sirijskih demokratskih snaga su uhapsili sredinom 2017. godine, u vreme kada je ID počela da gubi pozicije u Siriji.

Ruta "vojnika", Printskin: Youtube/Kanal 5

- Svima koji podržavaju ISIS u Evropi poručujem da ostanu što dalje od Islamske države. ISIS je lažni islamski pokret. Video sam strahovite scene masakra na ulicama i ljude kako gore u kavezima. Kada sam to video, pobegao sam i predao se sirijskim demokratskim snagama, rekao je bivši pripadnik ISIS iz Severne Makedonije.

- Sa civilima su se, dodaje njegov ratni drug, ponašali varvarski. Sve izvan njihove grupe gledaju kao robove, pogotovo žene Jazidi. Oni ne predstavljaju Islam.

Prošlogodišnje hapšenje sedmorice državljana Severne Makedonije koji su se borili na strani džihadista bilo je nastavak predhodne dve antiteroristićke akcije „Ćelija 1“ ( avgust 2015. godine ) i „Ćelija 2“ ( juli 2016. godine ).

Sa civilima su se ponašali varvarski, Printskin: Youtube/MUP severne Makedonije

U prvoj policijskoj akciji je bilo uhapšeno jedanaest osoba, a u drugoj četvorica ljudi.

Jedan broj terorista iz Severne Makedonije koji su se borili u Siriji i Iraku tamo su i ubijeni. Do sada je potvrđena smrt najmanje 17 Albanaca iz Severne Makedonije.

U septembru 2014. godine uvedeno je novo krivično delo - učešće u stranim vojnim ili paravojnim formacijama, za koje su predviđene kazne od 4 do 20 godina zatvora.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    20. mart 2019 | 05:56

    А зашто лепо не кажете , Шиптари из Северне Македоније!??????

  • Boža zemunac

    20. mart 2019 | 05:56

    Ja bi rekao da su to Šipari,a ne Makedonci.Dajte imena.

  • Teslina naslednica

    20. mart 2019 | 01:30

    Sta znaci pojam "Severna Makedonija"???? Makedonija i kraj!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA