≫ 

Lekari se bore za život bebe stare nekoliko dana: Nevakcinisana majka je zarazila boginjama

U Sarajevu vlada epidemija morbila, za dva meseca zaražene 144 osobe

  • 1

Na području Kantona Sarajevo vlada epidemija morbila. U poslednja dva meseca zaražene su 144 osobe. Samo juče je prijavljeno novih 14 slučajeva zaraženih osoba, dok je trenutno u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu hospitalizovano 15 pacijenata!

Posebno je povećan broj obolele dece, a kako se saznaje, u najtežem je stanju, opasnom po život, beba stara svega nekoliko dana.

- U bolnici su majka, beba i još jedno njeno dete. Prenosnik zaraze bila je majka, koja nije bila vakcinisana. Veliki je problem što se bebe teško mogu izboriti s takvim stanjem. Nadati se najboljem. Beba je na aparatima - rekli su lekari s Pedijatrijske klinike.

Epidemiolozi se boje da devetomesečna beba Ajdina Osmanović, koja je umrla u ponedeljak, a o čijoj su smrti roditelji obavešteni tek u četvrtak, neće biti jedina žrtva virusa.

Ističu da je epidemija pokosila mališane koji nisu bili vakcinisani.

SITUACIJA OZBILJNA

Posebno je povećan broj obolele dece, a kako se saznaje, u najtežem je stanju, opasnom po život, beba stara svega nekoliko dana Foto-ilustracija: pixabay.com

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo potvrđeno je da je situacija ozbiljna, kako zbog epidemije morbila, ali i zbog činjenice da je veliki broj nevakcinisanih u potencijalnom riziku od obolevanja.

Epidemija morbila u Kantonu Sarajevo prouzrokovala je velike gužve u domovima zdravlja, gde roditelji nevakcinisane dece dolaze u potrazi za MR vakcinom. Doktor Anisa Bajramović, sa Odeljenja za imunizaciju Zavoda javnog zdravstva KS, kazala je da je prošle nedelje vakcinisano čak 183 dece, i to samo u opštini Novi Grad.

- Prema procenama epidemiologa, veća je nedeljna potražnja nego mesečna ranijih godina. Podaci izveštaja o potrošnji vakcina pokazuju da je u januaru i februaru u Novom Gradu vakcinisano 217 dece, a prošle nedelje, otkako se pojavila vest o smrti bebe od morbila, još 183. dece - pojasnila je dr. Bajramović, koja tvrdi da Zavodu do juče nije prijavljena smrt bebe.

Navodi da je prošlog petka broj obolelih bio 130, a do juče se povećao na 144.

Vakcinacija je stoprocentna zaštita Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Sve obolele osobe nisu vakcinisane, osim dve, koje su primile samo jednu dozu MR vakcine. Trenutno, nemamo nijednu zaraženu osobu koja je primila obe vakcine - navodi dr. Bajramović.

Ona ističe da su prvi oboleli u KS prijavljeni s područja opštine Ilidža.

Kako kaže dr. Bajramović, važno je napomenuti da epidemija morbila u Federaciji BiH traje od 2014. godine.

VAKCINA JE STOPROCENTNA ZAŠTITA

Bajramović ističe da su lekari porodične medicine, koji prvi u kontakt dolaze s obolelima, obavezni u roku od 24 sata Zavodu da prijave pojavu bolesti.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo potvrđeno je da je situacija ozbiljna, kako zbog epidemije morbila, ali i zbog činjenice da je veliki broj nevakcinisanih u potencijalnom riziku od obolevanja Foto-ilustracija: Pixabay.com

- Jedini način da se spreči širenje zaraze jeste vakcinacija. Ako ste bili u kontaktu s obolelom osobom, šanse da dobijete morbile su 99 odsto. Jedina proverena zaštita su vakcine, koje čak 72 sata od kontakta sa zaraženom osobom štite da ne obolite - pojašnjava dr. Bajramović.

PODACI O ZARAŽENIMA

70 odsto zaraženih imaju od 0 do 5 godina

20 odsto zaraženih su odrasli

10 odsto su školarci

VIDEO: Dok morbile haraju, važno je znati: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs/avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    20. mart 2019 | 09:04

    U BIH niko nije vakcinisan. Cak doktori uglavnom podrzavaju antivakcinase. Moja sestra je mora da dovlaci decu u Srbiju da ih vakcinise jer tamo ili nema vakcine ili niko nece da te "nosi na dusi". Kameno doba. Oni su pred katastrofom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA