Kolinda: Hrvati u BiH nisu gosti, on su najstariji konstitutivni narod

Hrvatska predsednica je poručila da BiH nije nacionalna država jednog naroda

  • 40

Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH i jedan su od stubova moderne hrvatske države, poručila je danas hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njen najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH - rekla je Grabar-Kitarović na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svojoj kancelariji, javila je Hina.

Poručila je da BiH nije nacionalna država jednog naroda, već država triju konstitutivnih naroda, što je "činjenica u BiH decenijama i stolećima".

Ona smatra da Hrvati u BiH imaju pravo birati svoje političke predstavnike koji će ih "legitimno predstavljati i zastupati na svim nivoima vlasti", kao i pravo na nacionalne, kulturne, obrazovne i medijske ustanove, te pravo na ravnopravnu javnu upotrebu hrvatskog jezika.

Grabar-Kitarović je dodala da Hrvati, tražeći ta prava ne zahtevaju "ništa više od drugih" te da je to na najbolji način za očuvanje BiH kao države, a da se time u BiH ugrađuju evropske vrednosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    23. mart 2019 | 20:06

    Ahahahahahahahahahahahahahahahahahhahaahahahahahahahahhahahahahahaha

  • Zoki

    23. mart 2019 | 20:03

    Ova bi ponovo trebala ici u osnovnu,pa zatim u srednju da nauci istoriju!!!Izgleda kada bio cas istorije da ona zaokupljena tada bila necim drugim???Takve blamaze od ovakve zene je jedno veliko bljak....

  • zoran

    23. mart 2019 | 20:19

    😂😂😂 a prva katolicka crkva izgradjena 1850 godine? Kako onda naj stariji narod?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA